Evb

Tandblekning hemma

Vill du bleka dina tänder med hjälp av over-the-counter produkter? det finns många att välja på - ta reda på vilken som fungerar bäst.

Gå in i tandhälsa avsnittet av apotek, och det är troligt att du kommer att bli överväldigade av det stora antalet tänder-whitening produkter. Allt från tänder-whitening strips till geler till brickor till tandkrämer lovar glänsande vita tänder. Så hur vet du vilken du ska välja? Och fungerar någon av dem egentligen?

Sortering genom tänder-whitening produkter

Här är en översikt av tänder-whitening produkter som för närvarande finns på marknaden.

Tänder-blekning strips

 • Hur de fungerar: Tänder-blekning strips är tunna, nästan osynliga bitar av plast belagd med en blekning lösning (oftast en låg koncentration av väteperoxid). Remsorna är appliceras direkt på tänderna under 5 till 30 minuter en eller två gånger dagligen under 5 till 14 dagar (beroende på produkt). Generellt remsor som är utformade för att bäras under kortare perioder har högre koncentrationer av blekning lösningen.
 • Kostnad: 20€ -45€

Tänder-blekning geler

 • Hur de fungerar: Designad att målas direkt på tänderna med hjälp av en liten borste eller en penna, tänder vitare geler är typiskt peroxid-baserade. Gelen appliceras vanligen innan du går till sängs och lämnade på natten. Processen upprepas i två veckor eller längre.
 • Kostnad: 10€ -15€

Tänder-whitening brickor

 • Hur de fungerar: Tray-baserade whitening system innebär att fylla ett munstycke-liknande bricka med en peroxid-baserade blekningsgel. Brickan är slitna för en viss tidsperiod varje dag eller natt för en till fyra veckor eller längre.
 • Kostnad: 15€ -35€

Ljus-baserade byggsatser

 • Hur de fungerar: Efter att ha använt en syra skölj, målar du en blekningsgel på tänderna med en applikator och håll ett speciellt ljus (ingår i satsen) upp till tänderna för att påskynda blixtnedslag. Förfarandet kan upprepas flera gånger.
 • Kostnad: 35€ -45€

Tänder-blekning tandkräm

 • Hur de fungerar: Tandkräm med blekmedel faktiskt inte blekmedel eller ändra färgen på tänderna. Istället hjälper de tar bort ytan fläckar med polering eller kemiska agens och milda slipmedel. Detta kan göra att tänderna ser lite vitare med tiden.
 • Kostnad: 5€ -10€

Gör tandblekning produkter fungerar?

De flesta over-the-counter tandblekning produkter fungerar till viss del om du använder dem tillräckligt länge, säger Kimberly Harms, DDS, en talesman och konsumentrådgivare för European Dental Association (ADA). Over-the-counter tandblekning produkter innehåller mycket lägre koncentrationer av blekmedel än professionella tand-blekning produkter som används under överinseende av en tandläkare. "Det största problemet med dessa store-köpte vitmedel är att folk ger upp för tidigt," säger Dr Harms. "I de flesta fall måste du använda dem i veckor och veckor och veckor innan du ser någon förändring i vitheten hos dina tänder." I en ny studie som publiceras i tidskriften General Dentistry, människor som använt blekning strips i 30 minuter två gånger dagligen visade signifikanta förbättringar av gulhet och ljusare / ljusstyrka. Men alla patienter i studien använde remsorna för 44 på varandra följande dagar.

Är tänder-whitening produkter säkra?

Vitare dina tänder med hjälp av over-the-counter tandblekning produkter anses säkra, men vissa människor kan uppleva lindriga tand känslighet eller tuggummi irritation. Om du upplever dessa biverkningar, sluta använda produkten för ett par dagar, säger Harms.

Tänder-blekning tips

Följande rekommendationer hjälper dig att få ut det mesta av over-the-counter tand-blekning produkter.

 • Prata med din tandläkare innan du sätter igång. ADA rekommenderar att du rådgör med din tandläkare innan du använder en blekning produkt, även en over-the-counter ett. Anledningen: Whitening kan vara obekväma eller ineffektiva för personer med slitna tandemaljen, tandköttsproblem, känsliga tänder, tand-färgade fyllningar eller kronor.
 • Köp välkända varumärken. Harms rekommenderar att välja stora varumärken som har funnits ett tag när man väljer en over-the-counter produkt.
 • Leta efter ADA sigill. Whitening tandkräm som visar ADA Seal of Acceptance har träffat ADA: s normer för säkerhet och effektivitet. Harms säger att inga over-the-counter blekning strips, geler, brickor, eller ljus-baserade system som för närvarande bär ADA sigill, även om flera blekmedel expedierade av tandläkare gör.
 • Om du använder facket-baserade systemet, väljer du en bricka med ett flexibelt munstycke. Vissa språkrör fack kan formas till munnen till en viss grad. "Det är bättre än en oflexibel språkrör som kanske inte passar tätt runt tänderna," säger Harms. Om munstycket inte likformigt få kontakt med dina tänder, kan blekning vara ojämn. Plus, kan lösningen läcka ut, irriterande tandköttet.
 • Undvik färgning drycker. Din vitare kommer att hålla längre om du undviker kaffe, te och rödvin. Också undvika rökning, vilket kan ge fläckar på tänderna.
 • Vänta med att bleka om du är gravid eller ammar. Det rekommenderas att gravida och ammande kvinnor undvika tandblekning eftersom effekterna av blekmedel på foster och spädbarn är okänd.

Även om du inte bör förvänta sig dramatiska resultat från over-the-counter tänder vitare produkter, med tiden, kan en färdigköpta tänder blekmedel gör dina tänder flera nyanser ljusare. Lätt gula tänder är lättast att bleka, och nya fläckar är lättare att avlägsna än de gamla. Grå eller svarta fläckar är svårare, och kan kräva professionell vitare eller annan kosmetisk tandvård förfarande, såsom faner.