Evb

Bröstcancer genombrott för kvinnor

Som en del av kvinnors hälsa månad, lära sig om förskott bröstcancer som kan rädda kvinnors liv.

Bröstcancer: fakta

Omkring 200.000 kvinnor utvecklar bröstcancer årligen. Sjukdomen hävdar omkring 39.000 liv varje år, vilket gör det till den vanligaste cancerformen som drabbar kvinnor. Men lovande screening tekniker och läkemedelsbehandlingar är omrörning ny optimism.

Big förväg: skära ned på klimakteriet hormonbehandling

Tiotals miljoner kvinnor slutade använda klimakteriet hormonbehandling (även känd som hormonbehandling eller HRT) efter 2002 länkade studie terapier som kombinerad östrogen och progesteron med bröstcancer. Sedan dess uppskattar Rowan Chlebowski, MD, professor vid UCLA David Geffen School of Medicine, att så många som 150.000 nya fall faktiskt har förhindrats av denna förändring ensam. "Jag tror inte att man kan peka på något annat som har resulterat i en större minskning av bröstcancer incidens under det senaste decenniet," säger Dr Chlebowski, vars forskning avslöjade relationen.

Medan kombination hormonterapier fortfarande förskrivs, har FDA ändrade märkning för att rekommendera lägre doser och förkorta behandlingstiden för kvinnor som fortfarande tar hormon piller.

Big förväg: mer bekväm och korrekt mammografi

En ny datortomografi (CT) scanner, eliminerar skräddarsydda för bröst, behovet av att komprimera bröstvävnad och producerar en 3D-bild i så lite som 10 sekunder. Att avskärmas i denna enhet, en patients helt enkelt böjer sig över och placerar hennes bröst i två justerbara koppar. Ingen nypa. Ingen smärta.

Dessa Datortomografi också kan upptäcka tumörer så små som tre millimeter, vilket är svårt att se på en traditionell mammografi, säger Belinda Seto, PhD, biträdande chef för National Institute of Biomedical Imaging och bioteknik (NIBIBE).

Testet kan även upptäcka om en knöl är cancer eller godartad under screening (eventuellt eliminerar behovet av en uppföljande biopsi) om patienten injiceras med en radio-isotop före visningen. Tillägget teknik kallas positronemissionstomografi eller PET. Radion-isotop tänds på skanningen, belysa metabolisk aktivitet i cancertumörer.

"Det är nervpåfrestande väntan på dessa resultat efter en onormal testet," säger Dr Seto. "Så, tänk om läkaren hade all information i en skanning för att veta om du har en cancertumör. Detta är vad denna nya kombination av CT och PET kan visa. "

Kostnaden för CT-scanning maskin (i de höga sex siffror) kan begränsa dess användning till kvinnor som löper hög risk att utveckla bröstcancer. Just nu är tekniken i avancerade kliniska studier vid University of California, Davis, Cancer Center i Sacramento, men kan vara mer allmänt tillgängliga inom några år.

Undra: En kudde gjord med kärlek

Ställ en mastektomi patienten vad fick henne igenom de smärtsamma postoperativa veckor, och hon är sannolikt att blotta sitt hjärta - hennes hjärta kudde, är det. Dessa små, mestadels hemlagad hjärtformade kuddar delas ut på sjukhus för att lindra smärtan av mastektomi och lymfkörteln kirurgi.

"Det sårade mig mest under post-op period var att sätta min arm ner vid min sida", säger Janet Kramer-Mai, en oncologysjuksköterska i Chattanooga, Tenn, som fick diagnosen bröstcancer 2001. "Min stora mostrar i Indiana skickade mig denna kudde och jag tänkte," My gosh, har alla mina patienter måste ha en ". Du placerar mitt i hjärtat i armhålan, och det lindrar smärtan av svullnad och irritation vid avfarten platsen för postoperativa dräneringsrör. "

Nu en cancer kurator på Erlanger Cancer Resource Center i Chattanooga, distribuerar Kramer-Mai kuddar gjorda av grupper av lokala volontärer till alla bröstcancerpatienter på sjukhuset. Samma gräsrotsnivå finns på plats runt om i landet och världen. "Det känns ännu bättre att någon gav upp sin tid att göra något som ger så mycket tröst", säger hon.

Undra: minska kemo-relaterade håravfall

En ny skalp-kylning mössa bärs under kemoterapi kan förhindra bröstcancerpatienter från att förlora sitt hår som en biverkning av behandlingen. Forskare vid Wake Forest University Baptist Medical Center i Winston-Salem, NC, testar locket, som har utvecklats i Sverige och har visat sig vara säkert och effektivt i flera internationella studier.

Den DigniCap, som det kallas, består av en silikon head lock som ser ut lite som en badmössa med rör som ansluter den till ett kylaggregat. En andra neopren isoleringskåpa monteras över toppen. Medan patienten får kemoterapi, cirkulerar ett kylmedel genom silikonskiktet som sänker temperaturen i hårbotten och bromsande blodkärlen runt hårsäckarna. Det i sin tur, minskar mängden kemoterapi läkemedel som absorberas in i hårrötterna, vilket minskar håravfall.

"En av de första frågor som mina bröstcancerpatienter ställa är om de kommer att förlora sitt hår," säger Susan Melin, MD, huvudprövare för studien. "Denna lösning skulle verkligen befria en hel del psykologisk och känslomässig nöd."

Håll ögonen öppna för: bättre bröst terapier cancerläkemedel

En ny kombination av läkemedel kan faktiskt vända tumörtillväxt i några av de mest aggressiva bröstcancerfall. Sedan 1998, har läkemedlet Herceptin (traztusumab) använts för att angripa HER-2 protein, vilket är överrepresenterade med cirka 25 procent av bröstcancertumors, orsakar snabb progression och återfall.

En studie som presenterades vid San Antonio Breast Cancer Symposium i i december 2010 konstaterades att kombinera Herceptin med ett oralt läkemedel som kallas Tykerb (lapatinib) som också angriper HER-2, förutom standard kemoterapi, utrotat tumörer i 46 procent av patienterna, vilket är 50 procent mer än med bara Herceptin med vanlig kemoterapi.

Andra kombinationer av Herceptin med nya droger också visar löfte och kan bli tillgängliga inom de närmaste två eller tre åren, säger UCLA: s Chlebowski. "Vi går mot en bot för patienter med denna subtyp av bröstcancer, och det är väldigt spännande", säger han. "Vi är inte där än, men du kan prata om det utan att låta som en galen person."


Fortsätt läsa sidan 3 i den här artikeln.
Gå tillbaka till sidan 1 i denna artikel.