Evb

Tobaksbruk och din munhälsa

Det är ingen hemlighet att rökning är dåligt för din hälsa, men använder tobaksprodukter kan få allvarliga konsekvenser för din munhälsa, alltför.

Förutom att påverka din hälsa, tobak och rökning kan orsaka en rad orala hälsofrågor, från oral cancer till missfärgade tänder.

"Du kan få gula tänder [och] en gul tunga," säger Thomas Kilgore, DMD, professor i oral och maxillofacial kirurgi och bundsförvantdekanen vid Boston University Henry M. Goldman School of Dental Medicine. "Du ser en massa färgning på tungan. "

Rökning och tobak kan leda till mer allvarliga orala komplikationer också, bland annat sjukdomar i tandköttet och munhålecancer.

Rökning och munhålecancer

"Den allvarligaste frågan är mun cancer," Dr Kilgore säger. "Det är svårt att säga hur stor andel av människor som röker kommer att få muncancer, men dödligheten för dem som får det är hög - mellan 40 och 50 procent av alla fall, och det har inte förändrats under de senaste decennierna. "

Den europeiska Cancer Society beräknar att 90 procent av personer med oral cancer (cancer som påverkar läpparna, tunga, hals och mun) har använt tobak i någon form. Likaså är risken för munhålecancer sex gånger högre bland rökare jämfört med icke-rökare. Din individuella risk för munhålecancer beror på hur länge du har använt tobak - ju längre du använder den, desto större är risken.

Rökning och tandlossning

"Röka cigaretter inte orsakar karies, men det orsakar parodontal eller tuggummi, sjukdom," Kilgore förklarar. "Benförlust är en del av parodontal sjukdom. Det börjar som inflammation i tandköttet. I det naturliga och olyckliga utveckling, blir benet stödja rötter tänderna inflammerat, "och då det underliggande benet kan försämras, tillägger han.

"Det finns kirurgiska och icke-kirurgisk terapi för att vända eller bromsa utvecklingen av tandlossning," Kilgore säger, men utan ordentlig behandling, har tandköttsproblem småningom leda till tandlossning och käkben skador. En studie fann att rökning var associerad med mer än 50 procent av tandlossning fall.

För oral hälsa, är ingen tobak säker

Folk tror ofta att olika former av tobak är "säkrare" än andra. Men, säger Kilgore, "tobak i alla former har risker. Det är svårt att lista ut vilket är värre "- när tobak tuggas, rökt, eller inhaleras.

Summan av kardemumman är att regelbunden exponering för tobak i någon form kan äventyra din hälsa. Kilgore påpekar att "piprökare får inte röka väldigt ofta, men de kan [ändå] får cancer i läppar, eftersom de alltid håller röret på samma ställe på läppen." Dessutom, "det är en myt att tugga tobak har mindre risk, men det har visat sig ganska tydligt att detta inte är sant. "

Och människor som använder rökfri (tugg) tobak är på ett fyra-till sex gånger större risk för oral cancer än personer som inte använder tobak alls. Människor som använder rökfri tobak är också högre risk för karies och håligheter eftersom vissa sorter av tuggtobak innehåller socker för en sötare smak, och socker är en primär orsak till karies.

Skydda din muntliga hed

Följande tre principer kan bidra till att säkerställa en god munhälsa genom åren:

  • Sluta röka. När du har slutat röka, minskar risken för orala hälsoproblem avsevärt. Och ju längre du förblir en icke-rökare, den lägre risken blir. Ett decennium efter att du har slutat, är din risk för tandlossning som liknar en person som aldrig rökt alls. "En hel del tandläkare tar nu initiativ till att be patienter om sina rökvanor, och talar om [nikotin] patch" och andra sätt att hjälpa människor att sluta, säger Kilgore.
  • Få regelbunden tandvård kontroller. Som med de flesta cancerformer, kan tidig upptäckt förbättra ditt resultat. "Den goda nyheten är att regelbundna kontroller hos tandläkare är ett bra sätt att fånga oral cancer tidigt," råder Kilgore. "Eventuella munsår kan kontrolleras med en biopsi, och du kan få en diagnos." Ju tidigare du börjar behandlingen, desto bättre är dina odds för överlevnad.
  • Borsta ordentligt. "De flesta som har tandlossning utveckla det från inte tandborstning och tandtråd ordentligt," Kilgore anteckningar. Värmen och cancerframkallande ämnen som finns i cigaretter och tobak är också skadligt för din mun och tandkött. Så människor som använder tobak måste vara dubbelt försiktig med tandborstning och tandtråd på rätt sätt och att göra det så ofta som rekommenderas. Fråga din tandläkare eller tandhygienist för att titta på dig borste och tandtråd för att se till att du gör ett grundligt jobb.

Har du problem med att sluta? besöka tandläkaren regelbundet

Om du inte använder tobak, skära ned och så småningom sluta är några av de viktigaste åtgärder du kan vidta för att förbättra både din munhälsa och din allmänna hälsa.

Tobaksbruk "är en oerhört beroendeframkallande vana, så under tiden, kan regelbundna tandläkarbesök hjälp med tidig upptäckt" av tandköttsproblem och precancerösa munsår, säger Kilgore. Han tillägger att de människor som löper störst risk för munhålecancer är kroniska rökare som inte besöker sin tandläkare regelbundet. "Vid tiden oral cancer upptäcks, är det svårt att behandla," säger han. Dessutom kan behandlingarna vara mer utmanande i senare skeden. Kirurgi och strålbehandling är ofta vanprydande och kan påverka din förmåga att tala och äta.

Prata med din tandläkare eller allmän läkare om vad som kan hjälpa dig att sparka din rökning och andra vanor tobak idag.