Evb

Dag oavsiktlig vätning (diurnal enures)

Dagtid oavsiktlig vätning är mycket mindre vanligt än sängvätning. Men ungefär 1 av 4 barn som kissar i sängen på natten också blöt under dagen.

Att veta orsaken till vätning kommer att hjälpa dig och ditt barns läkare besluta om den bästa behandlingen. Dagtid oavsiktlig vätning är mer sannolikt än sängvätning att utvecklas efter ett barn har haft blåskontroll under minst 6 månader till 1 år (sekundär dagaktiva enures). Detta mönster av vätning är ofta relaterade till ett medicinskt tillstånd, såsom en infektion eller en defekt i urinvägarna, eller emotionell stress. Behandla den underliggande villkoret slutar vanligen vätning. Men dagtid vätning kan vara en fråga om normal utveckling, utan medicinsk orsak.

Om dagtid vätning börjar efter ett barn har haft konsekvent blåskontroll, överväga möjligheten att stress, såsom födelsen av ett nytt syskon, är orsaken. Oavsiktlig vätning stannar ofta när stressen är riktat och hanteras. Vissa barn kan ha nytta av att se en psykolog.

Dagtid vätning som en del av normal fysisk utveckling

Dagtid oavsiktlig vätning (dagaktiva enures) är vanligt hos yngre barn. Barn kan bli så engagerade i spel som de glömmer att gå på toaletten. Dessutom kan de hålla i urin för länge. Dessa barn:

 • Tenderar att tömma sin blåsa bara 2 eller 3 gånger per dag jämfört med de normala 5 till 7 gånger om dagen.
 • Ofta Töm inte deras blåsor när de vaknar.
 • Ofta Töm inte deras blåsor helt när du använder badrummet.

Vissa barn har oavsiktlig dagtid vätning eftersom de försöker hålla sin urin för länge. För att hålla från vätning, barn får:

 • Knäböj.
 • Våndas, korsa benen, hålla sina lår ihop, eller använda sina händer för att hålla tillbaka urinen.
 • Stå väldigt stilla, såg ut som om de kommer att blöta sig om de flyttar.

Om ett barn har oavsiktlig vätning under dagen, kan det påverka hans eller hennes prestationer i skolan eller vänskap. Barnet kan vara rädd för att väta i skolan eller på utflykter. Han eller hon kan också vara rädd för att bli retad av vänner. Behandlingen kan hjälpa barnet att leva ett mer normalt liv och ha högre självkänsla.

När du bör kontakta en läkare

Dagtid oavsiktlig vätning kan vara en normal del av ett barns tillväxt och utveckling, eller det kan orsakas av ett medicinskt tillstånd. Få ditt barns problem utvärderas av en läkare är viktigt om det finns någon chans ett medicinskt tillstånd är orsaken.

Ring läkare om:

 • Ditt barn har tecken på en blåsa eller njurinfektion eller andra symtom, såsom ryggsmärta, smärta i magen (buksmärta), eller feber. Tecken på en urinblåsa eller njure infektion inkluderar:
  • Molnigt eller rosa urin eller blodfläckar på underkläder.
  • Urinating oftare än vanligt.
  • Gråter eller klaga när man kissar.
  • Behov av att urinera ofta, men oftast går endast små mängder urin
 • Ditt barn läcker (dribbling) när man kissar eller har en svag urin ström. Barnet kan ha en missbildning i urinvägarna.
 • Ditt barn ålder 4 år eller äldre är att ha dagtid oavsiktlig vätning och läcker avföring. Barnet kan ha avföring blockering tarmarna, orsakas av att ha förstoppning under en tidsperiod.

Utvärdera dagtid oavsiktlig vätning

Om du tar ditt barn till läkare för att få hjälp med barnets oavsiktlig vätning, en sjukdomshistoria och fysisk undersökning kommer att göras för att upptäcka om det vätning är ett symptom på ett medicinskt tillstånd. Läkaren kommer att be dig och dina frågor barn om vätning, såsom när och hur ofta det händer. Som en del av det fysiska testet, kommer läkaren att undersöka barnets mage, ändtarm, rygg och underliv och kan titta på barnet urinera. Beroende på resultaten av den fysiska tentan, kan läkaren göra andra tester, såsom:

 • En urinanalys och urinodling och känslighet testa om en urinblåsa eller njure infektion misstänks. Se den medicinska tester urinprov och urinodling.
 • Psykologisk testning om känslomässig stress misstänks.
 • Ett ultraljud, cystoskopi, intravenös urografi, eller tömning cystourethrogram är om missbildningar inom urinvägarna misstänks. Dagtid vätning kan vara relaterade till problem i utvecklingen av urinvägarna.
 • En urodynamisk studie, om en brist på nervsystemets kontroll av urinblåsan misstänks.

Behandling

Om ett barn har både dagtid och nattetid oavsiktlig vätning, kan läkaren behandla dagtid vätning först eftersom barn normalt får dagtid kontroll över sina blåsor tidigare än nattetid kontroll. Oavsiktlig dagtid eller nattetid vätning kan öka efter avslutad behandling.

Om dagtid vätning orsakas av ett medicinskt tillstånd, det medicinska tillståndet kommer att behandlas, och oftast dagtid vätning stannar.

Behandling för dagtid vätning som inte orsakas av någon annan sjukdom kan inkludera:

 • Medicinering. Oxibutyninklorid (Ditropan) kan användas för att behandla dagtid vätning hos barn 6 år och äldre och hos vuxna. Det hjälper till att kontrollera urinblåsan muskler som släpper urin. Se Mediciner avsnittet av ämnet sängvätning för mer information.
 • Kirurgi. Om barnet har dagtid vätning som orsakas av fosterskador inom urinvägarna, kirurgi för att korrigera felet kan behövas. Men ibland operationen inte gör misstag vätning stopp.
 • Rådgivning. Sessioner med en kurator kan vara till hjälp för barn med oavsiktlig vätning som orsakas av emotionell stress. Rådgivning kan involvera psykoterapi eller hypnos (hypnoterapi). Målet är att minska eller hjälpa till att hantera stress eller för att förebygga stress från att utvecklas.

Hem behandling

Hem behandling kan vara allt som behövs för att förbättra dagtid oavsiktlig vätning, särskilt om vätning är inte på grund av någon sjukdom eller stress. Försök med följande:

 • Uppmuntra ditt barn att gå på toaletten när lusten händer.
 • Belöna ditt barn för att vara torr. Du får använda kramar, klistermärken, eller särskilda behandlar som belöningar.
 • Lär ditt barn speciella övningar för att kontrollera urinblåsan muskler som släpper urin. Se övningar för att hjälpa ett barn kontrollförstärkningen urinblåsan och urinblåsa-stretchövningar.
 • Gör inte ditt barn bär en blöja. Iklädd en blöja kan göra honom eller henne att känna sig barnslig. Dessutom kan det vara svårt för ett barn att få blöjan av när använder toaletten. Bära disponibel underkläder som pull-ups kan vara till hjälp, men det kan också göra problemet längre eftersom barnet kan ha mindre motivation att lära blåskontroll.

Om ditt barn förseningar gå på toaletten och håller på till urin tills han eller hon förlorar kontrollen och väter, prova följande:

 • Uppmuntra ditt barn att använda toaletten när du märker tecken på att han eller hon kan behöva gå, liksom på huk, skruva, korsa benen, eller står mycket stilla.
 • Erbjud mer vätska att dricka. Dricka mer vätska ökar mängden urin i blåsan, vilket gör att ditt barn behöver gå på toaletten oftare.
 • Har ditt barn gå på toaletten varje timme under dagen.
 • Uppmuntra ditt barn att ta extra tid på toaletten så att han eller hon kommer att vara mer benägna att tömma blåsan.