Evb

Överväger faner för en hollywood smile

Faner kan ge dig en vacker, star-värdig leende, men till en kostnad. Vara beredd att betala en vacker slant.

Om du letar efter ett bländande leende, kunde skalfasader vara svaret. Faner är tand-färgade skal för att täcka dina naturliga tänder och producera ett ljust, vackert leende.

Faner kan korrigera en mängd kosmetiska defekter, från missfärgade tänder till något sneda tänder till luckor i ditt leende. Och framsteg inom kosmetisk tandvård har gjort faner ser ännu bättre idag.

"Den genomskinliga kvalitet dagens fasader ger ett mer naturligt utseende än vad som funnits tidigare," säger Kimberly Harms, DDS, en tandläkare i Farmington, Minn och konsumentrådgivare och talesman för den europeiska Dental Association (ADA).


Hitta en tandläkare eller en ortodontist i ditt område.

Hur faner arbetar

Tandfasader är mycket tunna skal tillverkade av tand-liknande material för att täcka den främre ytan av tänderna. De kan vara tillverkade av porslin eller harts kompositmaterial. De flesta faner idag är gjorda av porslin, eftersom detta material motstår fläckar bättre och har en ljusreflekterande kvalitet som liknar den för naturliga tänder. De fanér placeras på framsidan av tänderna, dölja brister och ibland ändra storlek, form och längd på tänderna.

Hur faner tillämpas

Faner kräver oftast tre tandläkarbesök. Vid det första besöket, kommer din tandläkare att diskutera huruvida detta kosmetisk tandvård förfarande kommer att fungera för dig. Vid det andra besöket, kommer din tandläkare ta bort en liten mängd emalj (den yttre beläggning av tänderna) för att göra plats för fanér. Oftast bara en halv millimeter tas bort, men det kan kräva lokalbedövning.

"Emaljen måste trimmas ned så att tanden inte ser alltför skrymmande," förklarar Dr Harms.

Ett avtryck tas sedan om dina tänder och skickas till ett tandtekniskt laboratorium där fasaderna är skräddarsydd. Vid det tredje besöket kommer tandläkaren fästa faner till tänderna med särskild självhäftande material.

Fördelar och nackdelar med faner

Faner är bland de dyraste kosmetisk tandvård förfaranden, så det är viktigt att väga för-och nackdelar noga när man överväger dem.

Fördelar med faner:

  • Eftersom faner är tillverkade av material som efterliknar naturliga tänder och är individuellt utformad för varje patient, är det nästan omöjligt att se skillnad mellan fanér och naturliga tänder.
  • Till skillnad från andra kosmetiska alternativ, kommer porslinsfasader inte färgas av cigarettrök, kaffe, te och rödvin.
  • Färgen på faner kan väljas från många vithet nyanser. Men du kanske vill att motstå frestelsen att välja den lättaste skuggan, varnar Harms. "Bländande vita fasader ofta inte ser naturligt", säger hon.
  • För friska tänder, kan fasader vara ett bra substitut för kronor (även kallad lock), som kräver avlägsnande av mer av din naturliga tand struktur.

Nackdelar med faner:

  • Beroende på var du bor, kan skalfasader kosta 750€ till 1870€ per tand, och de är sällan täcks av försäkringen. För att spara pengar, kan du välja att få skalfasader placeras endast på tänderna som visar när du ler. Din tandläkare kan då bleka resten. "Jag gjorde bara sex faner för en patient igår," säger Harms. "Många av mina patienter väljer att få skalfasader endast på de bästa 6 till 10 tänder."
  • Efter fanér används, kan tänderna vara mer känsliga eftersom en del av den skyddande emaljen tas bort.
  • Håll också i minnet att när tänderna är förberedda för faner, kan processen inte vändas.

Är skalfasader rätt för dig?

Om du har mellanrum mellan tänderna, kan fasader vara ett bra alternativ till hängslen. Faner kan också dölja chipping, sprickor, eller ojämna tänder. Dessutom faner är perfekta för tänder som inte svarar på blekning.

"Vissa människor har mörka fläckar som inte blekmedel väl, men ett faner kommer att täcka fläcken", förklarar Harms.

Faner är inte lämpliga för tänder som har försvagats av röta, sprickor eller stora fyllningar, dock. Du kan behöva kronorna istället om dina tänder är betydligt försvagad, eller om du har saknade tänder.

Människor som knyter sina käkar och slipa sina tänder är också dåliga kandidater för faner eftersom detta kan orsaka faner till spricka eller chip.

Underhålla faner

Med rätt skötsel kan skalfasader senaste 10 åren eller längre. Men eftersom fasader är så tunn, kan de gå sönder eller ens falla bort om den missbrukas. För att minimera risken för att detta händer, undvik bita på naglarna och tugga på pennor, is och andra hårda föremål. Tandborstning och tandtråd kommer inte att skada dem, dock.

Dessutom är det viktigt att öva god tandhygien eftersom tänderna med faner kan fortfarande bli skämda, eventuellt göra det nödvändigt att helt täcka tanden med en krona. Regelbunden tandvård kontroller kommer också att säkerställa att dina faner förbli starkt och felfri utseende.

Med väl hand om dina fasader och god tandvård vanor hälsa, kan du njuta av en superstar leende i många år framöver.