Evb

En förälder guide till invasiv grupp A streptokocker infektioner

Strep infektioner är normalt inte allvarligt, men i sällsynta fall kan de utvecklas till toxisk chock, köttätande sjukdom, eller till och med dödsfall. Vardagliga hälsa medicinska direktör förklarar hur du skyddar ditt barn.

De tragiska och plötsliga död den 12-årige Rory Staunton och 2-årige Sean Sweetman från vad läkarna tror är invasiva grupp A streptokocker infektioner är varje förälders värsta mardröm.

Båda barnen var friska en dag, och allvarligt, dödligt sjuk nästa, på grund av ett gemensamt och oftast mycket behandlingsbara bakterier.

Grupp A-streptokocker är oftast orsaken till halsfluss, vilket vanligen härdas genom en snabb runda av antibiotika. Ibland kan strep invadera hud, mjukdelar, eller blodomloppet, lämnar kroppen sårbara för allvarliga och potentiellt dödliga effekter, såsom toxisk chock eller nekrotiserande fasciit.

Det är viktigt att notera att dessa fall är sällsynta - av de miljontals människor som smittas med streptokocker varje år, bara 10.000 till 12.000 utveckla allvarliga problem - men det är också viktigt att veta vad man ska leta efter och när att vidta omedelbara åtgärder. Invasiv grupp A streptokocker är en snabbt progressiv sjukdom: Ofta finns det inte några tydliga röda flaggor tills infektionen har redan avancerat. Föräldrar och läkare kan göra allt rätt, men saker fortfarande kan gå fel.

Det bästa är att vara medveten om och vara vaksamma. Lär din familj om god hygien (t.ex. frekvent handtvätt), och alltid ren skär-och skrubbsår, oavsett hur små de visas. Ta reda på din skolas policy om hälsovarningar. Enligt min mening bör föräldrarna att meddelas om det finns kluster av vissa villkor i klassrummet, till exempel maginfluensa, konjunktivit, löss, halsfluss och hudinfektioner från streptokocker eller Staph. Detta kommer att hjälpa dig att identifiera symptomen i dina barn och att ingripa tidigt när det behövs. Om du misstänker alls att ditt barn har utsatts för strep och har en infektion, antingen i halsen eller på hans hud, ring din barnläkare.

Invasiva strep röda flaggor

Mest halsont och repor kommer att lösa utan problem, men du kan alltid ringa din barnläkare kontor om du är orolig. De flesta läkarmottagningar har en sjuksköterska eller läkare jourtid 24 timmar om dygnet, kan nås via telefon, för att svara på föräldrarnas frågor. De kan berätta för dig vad du ska göra hemma och när du behöver synas.

Om ditt barn har ont i halsen men är annars fint (ingen feber, kräkningar, buksmärta, eller hudutslag), kan du vänta i allmänhet en dag eller två för att se barnläkare. Men om ditt barn har en dålig halsont tillsammans med feber, magen smärta, kräkningar, eller utslag, är det en bra idé att ha dem sett förr snarare än senare. Samma sak gäller för ett sår som ser infekterat.

Andra röda flaggor är:

En halsont som...

 • Är inte lätt lindras med over-the-counter smärtstillande
 • Varar mer än ett par dagar
 • Orsakar ditt barn att tala i en dov röst

Eller ett sår som...

 • Är djupt eller inte slutar blöda
 • Utvecklar rodnad runt kanterna
 • Drains pus
 • Blir mer smärtsamt över tiden
 • Är inte läker

Om din barnläkare inte är tillgänglig för att hantera dessa symtom, ta ditt barn till en lokal walk-in eller brådskande vård klinik. Jag arbetar i en akut vård, och vi ser barnen med halsont och infekterade sår hela tiden. Vissa apotekskedjorna har nu walk-in kliniker också.

Om ditt barn är någonsin riktigt sjuk, vilket betyder att hon är slö, förvirrad, yr, kräkningar, eller har hög feber och / eller svår smärta, gå direkt till akuten. Hon kommer att kräva en högre nivå på vården än en walk-in klinik eller pediatrisk kontor kan ge.

Kommunicera med ditt barns läkare

När man talar med din barnläkare, vara beredd att lämna följande uppgifter:

 • När ditt barns symptom började
 • Hur ditt barn har uppfört
 • Om ditt barn har feber, hur hög den är (alltid ha en termometer på sidan)
 • Oavsett om hon har ätit och druckit normalt
 • Oavsett om hon har kissar normalt
 • Vilken typ av medicin du har gett ditt barn hemma och den specifika dosen

Kom ihåg: Du är ditt barns bästa förespråkare. Symtom på streptokocker är inte alltid självklart - de tidigaste tecknen är allmänt halsont, feber, muskelvärk och illamående - så läkarna kan diagnostisera först det som influensa eller annat virus. Men du vet att ditt barn bättre än någon annan. Om du tror att något inte står rätt, låta läkaren veta. Eller om du tycker att medicinsk personal inte hör eller adressering dina rädslor, säger så.

Lita på dina instinkter, och var inte rädd för att säga ifrån om du tror att något inte går ihop. Till exempel, om din läkare diagnos är en kall, men ditt barn inte har en rinnande näsa eller hosta, ställa frågor: Kan det finnas en annan förklaring till hans beteende? Tror du att hans symtom kan vara relaterade till hans hudsjukdom? Ska vi ta blodprov, som en blodstatus, för att se till att det inte är mer allvarligt? Borde inte du göra en kultur av mitt barns sår? När ska jag komma tillbaka till akuten om han inte blir bättre?

För ett par år sedan var jag orolig för något om min son. Jag försökte förklara min oro för sin läkare, men i slutändan gjorde jag inte tror att han tog mig på allvar. Istället för att lämna tömd, berättade jag för honom hur jag kände. När jag påpekade problemet, erkände han det och bad om ursäkt, och nu har vi en bra relation.

Du ska aldrig vara obehagligt att prata med din läkare eller ditt barns barnläkare. Du kanske inte alltid gillar vad hon har att säga, men du ska inte känna som om hon inte "höra" du, eller att du inte kan uttrycka din oro. Om du gör, är något fel.

Mallika Marshall, MD, är medicinsk direktör för Everyday hälsa och en praktiserande läkare vid Massachusetts General Hospital Chelsea brådskande vård klinik. En veteran tv korrespondent, har Dr Marshall varit en regelbunden medicinsk bidragsgivare för CBS "The Early Show och CBS Evening News. Hon är för närvarande en bidragande medicinsk reporter för New England Cable News. Följ Dr Marshall på Twitter på

Artiklar