Evb

Capsaicin

Vad är capsaicin?

Capsaicin är den ingrediens som finns i olika typer av heta peppar, såsom cayenne peppar, som gör peppar spicy hot. Du kan äta det i råa eller kokta paprika eller som ett torkat pulver, som du kan lägga till mat eller dryck. Det finns även som ett kosttillskott och krämer som du använder på din hud.

Vad är capsaicin för?

När en capsaicin kräm eller salva används på huden (topisk användning), hjälper kapsaicin lindra smärta. Capsaicin fungerar genom att först stimulerande och sedan minska intensiteten av smärtsignaler i kroppen. Även smärta kan vid första ökningen, det minskar vanligtvis efter den första användningen. Capsaicin stimulerar frisättningen av en förening som tros vara inblandade i att kommunicera smärta mellan nerverna i ryggmärgen och andra delar av kroppen.

När du använder den på huden, kan capsaicin hjälpa till att lindra smärta från:

  • Smärttillstånd, inklusive smärta efter operation.
  • Nervsystemet problem såsom diabetesneuropati, trigeminusneuralgi, och postherpetisk neuralgi (bältros).
  • Cluster huvudvärk.
  • Gemensamma problem såsom osteoartrit och reumatoid artrit.
  • Hudåkommor såsom psoriasis.
  • Munsår på grund av kemoterapi eller strålning.

I allmänhet använder man krämer som innehåller capsaicin för smärtlindring. Du kan sätta krämer på huden upp till 4 gånger per dag. Du kan känna en brännande eller kliande känsla de första gångerna du använder krämen, men det kommer gradvis att minska med varje användning. Tvätta händerna noggrant efter varje användning för att undvika att få krämen i ögonen eller på andra fuktiga slemhinnor, där den kan orsaka en brännande känsla. Använd inte krämen på områden med skadad hud.

Supplement använda

När du äter varm paprika eller ta capsaicin som kosttillskott, kan capsaicin förbättra din matsmältning genom att öka matsmältningsvätskor i magen och genom att bekämpa bakterier som kan orsaka en infektion. Det kan också hjälpa till att bekämpa diarré orsakad av bakterieinfektion.

Capsaicin kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar. Det kan stimulera det kardiovaskulära systemet och kan sänka kolesterolhalten i blodet och blodtryck. Det hjälper också förhindra koagulering och åderförkalkning (ateroskleros).

Capsaicin fungerar som en antioxidant, skyddar kroppens celler från att skadas av skadliga molekyler som kallas fria radikaler. Capsaicin också kan bidra till att förebygga bakterieinfektioner.

Capsaicin kan också göra slem tunnare och hjälpa till att flytta ut ur lungorna. Det är också tänkt att stärka lungvävnader och hjälpa till att förebygga eller behandla emfysem.

Är capsaicin säkert?

Experter i Europa anser generellt kapsaicin att vara säker. Men det kan orsaka några obehagliga effekter, särskilt för dem som inte är vana vid det. Var försiktig när du laga mat med eller äta varm paprika. Börja med små mängder och öka mängden som du vänjer det.

En allergisk reaktion mot kapsaicin är möjlig. Om du precis har börjat använda capsaicin, antingen som färska eller beredda livsmedel eller i pulverform, börja med små mängder. Om du använder en aktuell grädde, bör du först till ett litet område av huden för att testa för en allergisk reaktion.

Ta inte capsaicin om du har högt blodtryck eller redan behandlas för högt blodtryck.

För att minska den brännande känslan, ta bort fröna ur paprikorna innan du äter eller lagar mat med dem. Dessutom, om du äter bananer tillsammans med paprika, kan du minska sveda.

Extremt högt intag av capsaicin kan orsaka sår, men det är ovanligt för någon att konsumera tillräckligt för att detta ska vara ett problem.

Låt inte capsaicin komma i kontakt med dina ögon och andra fuktiga slemhinnor. När du trycker capsaicin (eller hot peppers), använd ättika eller tvål att tvätta händerna så att du inte råkar sprida capsaicin till dina ögon, näsa eller mun. Du kan också använda engångshandskar för att hantera hot peppers eller att tillämpa capsaicin grädde.

Applicera inte capsaicin krämer till områden med skadad hud.

Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) reglerar inte kosttillskott på samma sätt som det reglerar läkemedel. Ett kosttillskott kan säljas med begränsad eller ingen forskning om hur bra det fungerar.

Tala alltid om för din läkare om du använder ett kosttillskott eller om du funderar på att kombinera ett kosttillskott med din konventionell medicinsk behandling. Det kan inte vara säkert att avstå från din konventionell medicinsk behandling och enbart förlita sig på ett kosttillskott. Detta är särskilt viktigt för kvinnor som är gravida eller ammar.

Vid användning av kosttillskott, tänk på följande:

  • Liksom konventionella läkemedel, kan kosttillskott orsaka biverkningar utlösa allergiska reaktioner, eller interagera med receptbelagda och receptfria mediciner eller andra tillägg som du kanske tar. En bieffekt eller interaktion med ett annat läkemedel eller kosttillskott kan göra andra hygienkrav värre.
  • Det sätt kosttillskott tillverkas kanske inte är standardiserad. På grund av detta, hur väl de fungerar eller några biverkningar som de orsakar kan skilja sig mellan olika märken eller ens inom olika partier av samma märke. Den form av tillägg som du köper i hälsokost eller livsmedelsbutiker får inte vara samma som den form som används i forskningen.
  • Annat än för vitaminer och mineraler, är de långsiktiga effekterna av de flesta kosttillskott inte kända.