Evb

Professionell tandblekning alternativ

Att ha dina tänder vit av en professionell kan göra en betydande skillnad i hur ditt leende ser ut.

Vill du ha en ljusare leende? Din tandläkare kan hjälpa till.

Av alla kosmetiska behandlingar som erbjuds av tandläkare, är tandblekning den mest populära. Det kan bero på att tandblekning är billigare än de flesta andra kosmetiska tandingrepp, men det kan göra en dramatisk skillnad i en persons utseende och självförtroende.

Tandblekning produkter är tillgängliga över disk och på tandläkarmottagning. "Men att se en tandläkare för tandblekning är det snabbaste och mest effektiva sättet att bleka tänderna eftersom de blekande material är starkare än vad som finns i butikerna", säger Kimberly Harms, DDS, konsumentrådgivare för den europeiska Dental Association (ADA).

Professionell tandblekning kan utföras på kontoret med din tandläkare eller hemma under din tandläkare tillsyn. Här är för-och nackdelar med respektive metod:


Hitta en tandläkare eller en ortodontist i ditt område.

Tandblekning utförs av en tandläkare

Så här fungerar det: En vitare produkten appliceras direkt på tänderna. Produkten innehåller väteperoxid (blekmedel) i koncentrationer av 15 till 35 procent. Ljus eller värme kan användas för att påskynda blekning.

  • Pros. Snabba resultat. "En session varar cirka 60 till 90 minuter kan ge utmärkt vitare," säger Dr Harms. Många människor behöver bara ett besök, men kan vissa personer behöva två eller tre för att uppnå den färg de vill. Eftersom blekmedel appliceras direkt på tänderna, tandblekning utförs i en tandläkare kontor ger de mest enhetliga resultat.
  • Nackdelar. Eftersom blekning lösningen är så koncentrerad, måste tandköttet skyddas med en gel eller ett gummi sköld. Trots detta, vissa människor upplever tillfällig tand känslighet och tuggummi irritation.
  • Kostnad: 375€ till 900€. Detta är den dyraste metoden för tandblekning. "Typiskt, ju mer tid du spenderar i tandläkarstolen, desto högre kostnader", säger Harms.

Hem tandblekning under överinseende av en tandläkare

Så här fungerar det: Tandläkaren tar avtryck av munnen och gör en anpassad språkrör för dig att bära. Du kommer att få en tandblekning gel som innehåller en lägre koncentration av väteperoxid än vad som används för in-office blekning. Hemma, ska du fylla munstycket med blekningsgel och bär den för ett par timmar varje dag eller natt. Den anpassade munstycket tillåter maximal kontakt mellan tänderna och blekningsgel.

  • Fördelar: Bekvämlighet och pris. Du kan bleka dina tänder på egen hand hemma, samtidigt som du sparar pengar över dyrare i office blekning. Din tandläkare kommer att övervaka vitare med kontroller för att vara säker på munstycket passar ordentligt.
  • Nackdelar: Långsammare resultat. Den genomsnittliga patienten måste bära ett språkrör för en till två veckor innan blekning blir synlig. Vissa patienter väljer att bära munstycket i flera månader, beroende på graden av färgning på sina tänder och den önskade graden av blekning. Denna form av professionell tandblekning kan kräva fler besök till tandläkaren för att kontrollera att munstycket passar ordentligt. Illasittande språkrör kan låta lösningen läcka ut och orsaka irritation och ojämn eller otillfredsställande vitare.
  • Kostnad: 225€ till 375€ inklusive material och samråd med din tandläkare.

Hur vita kan du gå med tandblekning?

Professionell tandblekning (antingen utföras eller övervakas av en tandläkare) kan göra dina tänder upp till sju nyanser ljusare. Din tandläkare kan visa dig kort med olika nyanser av lätthet för att ge dig en uppfattning om mängden vithet att förvänta.

Emellertid kan graden av vithet uppnås varierar avsevärt från person till person. "Det är svårt för tandläkaren att förutsäga exakt hur vita dina tänder kommer att få", säger Harms. "Graden av vithet kan bero på skick dina tänder, arten av eventuella fläckar, och genetik."

Tandblekning hälsorisker och begränsningar

Tandblekning är säker och bär inga allvarliga orala hälsoeffekter biverkningar men vissa människor kan uppleva lindriga tand känslighet eller tuggummi irritation efter blekning. "Dina tänder kan vara lite mer känsliga för kyla, men detta oftast går bort", säger Harms. Ett recept gel kan minska känsligheten, men de flesta människor inte behöver det.

Det rekommenderas att gravida och ammande kvinnor undvika tandblekning eftersom effekterna av blekmedel på foster och spädbarn är okänd. Och människor med sjukdomar i tandköttet eller håligheter inte bör genomgå tandblekning tills dessa villkor behandlas eftersom blekning lösning kan tränga in karies eller sjuka tandkött.

Tänk på att tandblekning är inte permanent. Underhålla glänsande vitt leende betyder upprepa processen regelbundet. Men om du undviker rökning och andra medel fläckar som kaffe, te och rödvin, kan effekterna av professionell tandblekning varar ett till två år innan en touchup behövs, och de flesta människor är nöjda med resultatet.