Evb

Den Ornish diet

Diets AZ

På denna plan, du äter mest frukt, grönsaker och spannmål - och mycket lite fett. Lär dig hur det fungerar, samt för-och nackdelar med denna populära diet.

Dean Ornish, MD, VD och grundare av den ideella Preventive Medicine Research Institute i Sausalito, Kalifornien, ansågs revolutionerande i början av 90-talet när han föreslog att en i grunden vegetarisk kost kan vända symptom på hjärtsjukdom. Plus, Ornish och hans forskargrupp hävdade, en vegetarisk kost i kombination med motion kan minska stress och hjälpa människor att gå ner i vikt. Sedan dess har Ornish diet fångats på, vinna sådana högprofilerade fans som förre presidenten Bill Clinton. Långt ifrån att vara en diet modefluga, många läkare och dietister rekommenderar nu denna populära diet för människor som behöver gå ner i vikt och som kan ha hjärtproblem.

Kosten popularitet beror delvis på det faktum att det är evidensbaserad. En studie visade att efter fem år hade deltagarna förlorat i genomsnitt 24 pounds på Ornish dieten, och de flesta hade lyckats hålla vikten av. "Några andra större kost-system har lyckats matcha denna bedrift", säger Susan Weiner, RD, MS, CDE, CDN, en nutritionist som praktiserar i New York.

Dock har Ornish Diet en stor nackdel: Det kan vara svårt för vissa människor att följa, särskilt på lång sikt. Den populära dieten är i huvudsak en vegansk kost, säger Weiner, och människor kan finna det svårt att undvika alla kött, kyckling, fisk och äggulor. Dessutom, säger hon, kosten är extremt lågt i fett av alla slag, och det är ofta fett som ger smak till livsmedel och gör att människor känner mätta.

Vad är Ornish diet?

För att följa Ornish Diet:

 • Ät alla bönor, baljväxter, frukt, spannmål och grönsaker som du behöver för att känna full.
 • Ät mejeriprodukter med låg eller fettfri mejeriprodukter såsom mjölk, ost och yoghurt med måtta. Endast 10 procent av kalorierna bör komma från fett.
 • Undvik kött (rött och vitt), oljor och produkter som innehåller oljor, inklusive avokado, oliver, nötter, frön, helfet mejeriprodukter och socker.
 • Motion i minst 30 minuter fem gånger i veckan eller 60 minuter tre gånger i veckan.
 • Hantera stress med yoga och meditation och genom att spendera tid med dina nära och kära.
 • Kick ohälsosamma vanor som rökning eller dricka alkohol i överskott.
 • Ät mindre måltider oftare för att bekämpa hunger, men vara noga med att inte äta för mycket eftersom du äter oftare.

Hur fungerar det Ornish diet arbete?

Den Ornish Diet hjälper dig att gå ner i vikt och behålla hjärthälsa eftersom du äter färre kalorier och förbrukar mindre hjärta-skadande fett. "Fett är mer än dubbelt så kalorier som kolhydrater," Weiner förklarar. "Fett har nio kalorier per gram, där kolhydrater och protein har bara 4. Så, om du sänka ditt fettintag, sänk dig dina kalorier. Dessutom är det svårt att äta för mycket om din kost består av mestadels färska frukter och grönsaker och fullkornsprodukter. "

Kosten rekommenderar också regelbunden motion, vilket hjälper dig att kasta pounds och förbättra blodflödet. Minska stress också hjälper till att hålla dig glad och gör dig mindre benägna att äta för mycket av frustration eller ilska.

Den Ornish diet: prov-menyn

Frukost: Hela korn av spannmål med fettfri yoghurt och apelsinjuice
Lunch: Bakad potatis fylld med fettfri ost och spenat och broccoli, potatis sallad med fettfri dressing, eller en grön sallad med färsk frukt
Middag: Bröd med tomater och kapris, hel-meal pasta med grönsaker, och persikor i vin för dessert
Drycker: vatten, te, kaffe, skumma mjölk, juice

Den Ornish diet: proffsen

 • "Ett stort pro till Ornish planen är att du kommer att få den rekommenderade mängden av frukt, grönsaker och fibrer för en vuxen baserat på USDA: s 2010 kostråd," Weiner säger.
 • De flesta av de rekommenderade matsedlar är också låg natriumhalt, vilket är användbart för de flesta vuxna.
 • Du kommer att minska mängden socker och raffinerade kolhydrater och alkohol du konsumerar - de ger inte näringsmässiga fördelar och ofta ta över platsen för fler viktiga näringsämnen som behövs för en viktminskning eller sjukdomsförebyggande diet.
 • Eftersom du äter livsmedel som är låga i syra och högt i mineraler, kan denna populära diet hjälpa dig att få bättre benhälsa och avvärja benskörhet.
 • Regelbunden motion förbättrar hjärthälsa och hjälper dig att hantera kroniska tillstånd.

Den Ornish diet: cons

 • Eftersom kosten är extremt lågt i fett av alla slag, kan det vara svårt att följa långsiktigt.
 • Den Ornish Diet begränsar mängden osaltade nötter och frön du äter. Nötter och frön innehåller omega-3 fettsyror, som är viktiga för hjärthälsa. Dessutom kan osaltade nötter och mutter smör med måtta förbättra smaken av mat och hjälper dig att må bättre, om de används klokt.
 • Om menyer inte är noggrant planerade, kan kosten vara mycket låg i kalorier, vitamin B12 och järn. Vitaminer och mineraler är avgörande för korrekt cellernas ämnesomsättning.
 • Eftersom du inte äter kött och godis, kanske du blir hungrig och har svårt att hålla sig till kosten planen.

Den Ornish dieten: kortsiktiga och långsiktiga effekter

Du kommer sannolikt att gå ner i vikt om du följer den Ornish dieten, skär fett och äta mer frukt och grönsaker. "Om du är kompatibla med den Ornish planen, kan du gå ner i vikt på kort sikt, men du kan också vara hungrig grund av att äta mycket mindre fett än du är van vid," Weiner säger.

Du kan också förbättra din hjärthälsa på denna diet. Många tester av Ornish dieten har visat att denna typ av plan kan minska och eliminera hjärtsjukdomar, även hos patienter tros vara döende, säger Weiner.

Det finns dock varningar om vem som ska försöka göra det livslånga diet. "Kontrollera med din läkare innan du följer denna plan," Weiner säger. "Små barn, ungdomar och kvinnor som är gravida eller ammande bör inte följa denna plan som det är för lågt i fett och kan vara för låg i järn och vitamin B12."