Evb

Det magert på fett

Efter år av att höra att begränsa fett i kosten, nu finns det nyheter att fett - så länge det är den friska slag - är en del av god näring.

Slutligen, finns det nyheter som vi alla har väntat på när det kommer till rätt kost: Ät mer fett. Men hur kan det möjligen vara sant - eller frisk? De senaste rekommendationerna att fokusera mer på fettet i kosten för bättre nutrition gäller inte alla fetter. Endast de "bra" fett rekommenderas för att öka hälsan.

Fett i kosten: vad som är hälsosamt fett?

Fetter delas nu upp som antingen bra eller dåligt. "Vi talar om fett annorlunda nu än förr", säger Sandra Meyerowitz, MPH, RD, LD, en nutritionist och ägare av Nutrition Works i Louisville, Kentucky "De har alla använts för att clumped tillsammans, och nu vi skilja ut dem. Vi styra klart på mättade och transfetter som är ohälsosamt, och lutar mot de andra. "

Rekommendationerna om att säkerställa tillräckligt dagligt fettintag avser endast de hälsosamma fetter. Experter, med andra ord, inte förespråkar äter mer stekt mat eller desserter. "De omättade fetter är den typ som är bättre för oss," säger Meyerowitz. Omättade fetter, både mono-och fleromättade slag, omfattar fetter som de anti-inflammatoriska omega-3 fettsyror.

Fett i kosten: sambandet mellan fett och vikt

Trots vad som tidigare predikat, är fett en nödvändig del av en hälsosam kost. Utan det, européer tenderar att lägga på mer vikt. Under 1960-talet, innan den fettsnåla kost vurm, har folk omkring 45 procent av sina dagliga kalorier från fett. Då fanns endast cirka 13 procent av européerna överviktiga.

Idag, med cirka 34 procent av den amerikanska befolkningen definieras som feta, endast cirka 33 procent av våra dagliga kalorier komma från fett. Varför skillnaden? En möjlig orsak är att människor är utbyta fetter för ännu mer ohälsosamma alternativ, som kalori-rika, socker-lastad kolhydrater.

Det finns faktiskt inga bevis för att begränsa fett i kosten förbättrar viktminskning eller minskar risken för hjärtsjukdom. En stor studie av Women Health Initiative hittade ingen hälsovinst hos kvinnor som följde en mager diet över dem som inte begränsar deras fett. Och en Nurses 'Health Study fann ingen förbättring i hjärtat hälsa eller viktminskning, antagligen eftersom de var skära ut de skyddande bra fetter samt dåliga fetter.

Den aktuella rekommendationen är mellan tre och nio portioner av fett varje dag, de flesta av dessa bör komma från bra fetter, med väldigt lite mättat fett och helst inga transfetter.

Fett i kosten: Varför goda fetter är bra för kroppen

Bra fetter är viktiga för kroppen i en mängd olika sätt, förbättrad hjärthälsa bland dem, säger Meyerowitz. Och de är en så viktig del av en hälsosam kost eftersom kroppen inte gör essentiella fettsyror, några av de viktigaste fetter. För att få vad din kropp behöver för gott hjärta och hjärna hälsa, måste du äta dem. Ändra hur du laga, säger Meyerowitz, och använd sunda vegetabiliska oljor. Snack om nötter, tillsätt avokado till sallader och smörgåsar, och klä upp rätter med oliver.

Fett i kosten: hitta bra fetter

Livsmedel med de goda fetter som kan bidra till att öka din hälsa är:

  • Fisk och skaldjur, särskilt lax och annan fet fisk
  • Valnötter, pekannötter och mandlar
  • Linfröolja
  • Vegetabiliska oljor som raps, oliv, soja, majs, solros och safflor
  • Sesame, pumpa, och andra frön

Fett i kosten: den nedersta raden på fett

Medan vissa fetter bör begränsas (mättat) eller undvikas helt och hållet (transfetter), tror inte på fett som ett fult ord, och inte beröva dig av mat som är både hälsosam och god. Mata din kropp bra fetter som den längtar - ditt hjärta och hjärna behöver fett för att fungera.