Evb

Rätt kost för hjärthälsa

Det finns många fördelar med en hälsosam kost och hjärthälsa är en av de viktigaste. Ta reda på vilka livsmedel kan förbättra hjärthälsa.

För maximal hjärthälsa, måste du äta en välbalanserad kost. Men vad betyder det egentligen? "Prova en kost låg i mättat fett och mycket fibrer," rekommenderar Lisa R. Young, PhD, RD, adjungerad professor i avdelningen av näring, studier livsmedel och folkhälsa vid New York University. Här är hur man sätter en sådan diet på plats.

Diet för hjärthälsa: få massor av fiber

Fiber kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för diabetes (en riskfaktor för hjärtsjukdom) och vissa typer av cancer. "Vi rekommenderar ca 25 gram fibrer per dag, för män lite mer. Den är baserad på din vikt, "Young säger. "De flesta européer äter mycket, mycket mindre än så. Om du följer en bra kost, får du nog, men så många av oss gör det inte. "

Det bästa sättet att inkludera fiber i din kost är att äta en mängd fullkorn och en blandning av frukt och grönsaker som har både lösliga och olösliga fibrer. Lösliga fibrer hjälper rensa ut kolesterol från blodet. Bra källor till lösliga fibrer inkluderar havregryn, korn, torkade bönor och ärter, olösliga fibrer finns i grönsaker som rödbetor och brysselkål, samt fullkornsbröd.

Kost för hjärthälsa: rollen av kolhydrater

Kolhydrater bör vara 50 till 60 procent av din kost. Förutom färsk frukt och grönsaker, få dina kolhydrater från baljväxter, hela korn bröd och pasta och brunt ris. Kolhydrater från dessa källor anses vara bra eftersom de erbjuder dig näringsämnen, vitaminer och fibrer, förutom kalorierna.

Men, förklarar Young att kolhydrater är ofta fordon för mättade fetter som smör, gräddfil, cream cheese och dips och sprider. Det är inte goda nyheter, eftersom mättat fett ökar din LDL, eller "onda" kolesterolet. Så du vill titta på vad du sätter på dina kolhydrater, och hur mycket av dem du äter.

  • Ät rätt kolhydrater och rätt fett. Även för mycket LDL-kolesterol är dåliga nyheter, som ersätter all fett i kosten med kolhydrater är inte svaret heller. "En diet för hög i kolhydrater och för lågt i fett kommer att minska HDL-kolesterol", säger Young. HDL-kolesterol, som finns i vissa bra (icke-mättat) fett, är faktiskt bra för ditt hjärta.
  • Förstå betydelsen av triglycerider. Frukt och grönsaker innehåller kolhydrater och är fullpackad med näringsämnen som din kropp behöver. Andra enkla kolhydrater, som bröd, kakor, och kakor gjorda av vitt, raffinerat mjöl, har mindre näringsvärde. När vi äter, våra kroppar vänder kolhydrater, fett och protein i triglycerider, den kemikalie som våra celler använder för att ge oss energi. Vi behöver lite triglycerider till bränsle oss hela dagen. Men för mycket av denna kemikalie har visat sig öka risken för hjärtsjukdom. "Det beror på vilken typ av kolhydrater," Young säger. "Vitt bröd, till exempel, höjer triglycerider."

Diet för hjärthälsa: vitaminer för hjärtat

Medan många människor svär av vitaminer och kosttillskott, det finns inte mycket bevis för att stödja idén att någon särskild vitamin är bra för hjärtat. "Det var mycket prat om E-vitamin, och det gjorde inte riktigt panorera ut," Young säger, "och folater, B-6, B-12 - dessa vitaminer inte panorera ut heller."

"Som de säger, det finns inga snabba lösningar och inga mirakel," Young tillägger. De flesta av oss kan få alla de näringsämnen våra hjärtan behöver från en välbalanserad kost - full av färsk frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.