Evb

Fakta om modefluga kostvanor

Det råder ingen brist på kost planer som lovar snabb viktminskning. Men hur vet du när en modefluga kost är potentiellt farligt?

Viktminskning veteraner vet att förlora vikt och hålla det utanför kräver ett långsiktigt engagemang, men även kunniga dieters ibland kan frestas av snabb viktminskning utlovats av modefluga kostvanor. Som varje ny "gå ner i vikt snabbt" gimmick kommer tillsammans, vissa människor glömma negativa samband med de flesta dieter på modet - från en brist på näringsvärde för livsmedel begränsningar som är svåra att leva med - medan andra kanske inte vet om viktminskning planerar de funderar är en modefluga eller ett program som kan vara till hjälp under lång tid. Här är hur man berättar en flash-in-the-pan plan från en effektiv en.


Relaterat: 10 tips från hertigen dieten

Akta magiska påståenden och passerar löften

"Det verkar vara människans natur att vara attraherad av dieter på modet som lovar snabba och enkla resultat," säger Allen Knehans, PhD, stolen av avdelningen av näringsrika vetenskaper vid Oklahoma University Health Sciences University i Oklahoma City. Rensa bort modefluga kostvanor tar lite ansträngning eftersom Knehans erkänner, "det finns ingen standard definition av en modefluga kost." Här är några av de röda flaggor som indikerar en viktminskning plan är ett ineffektivt modefluga kost:

 • Kosten lovar att du kommer att gå ner i vikt snabbt eller på ett orealistiskt tempo. Påståendena låter för bra för att vara sant. Kosten s rekommendationer baseras på en enda studie - eller ingen forskning alls.
 • Kosten rekommendationer tyckas extrema.
 • Uttalanden om kosten är vederläggs av ansedda vetenskapliga organisationer.
 • Den hänvisar till livsmedel som "bra" eller "dåliga".
 • Personliga vittnesmål används för att "sälja" dieten.
 • Den modefluga kost innebär Crash diet, eller väldigt intensiva minskningar av att äta och dricka.

"Modefluga kostvanor är de fallskärm byxor av nutrition," förklarar nutritionist Judy Penta, BS, en certifierad holistisk hälsa kurator och certifierad personlig tränare med patienter Medical i New York. "Vanligtvis är dessa dieter är populära bara för en kort tid - en säsong eller högst ett par år - sedan blir populärt eller ens skrattretande när den nya flugan dyker upp."


Relaterat: 8 sätt att hålla sig till din diet!

Utfodring dieterna popularitet modefluga

Varför blir modefluga kostvanor på modet? Ett antal faktorer skapar vanligtvis sin popularitet, inklusive:

 • Kändisar. Vem vill inte vara så populär och smal som den senaste stjärnan?
 • Löftet om snabb viktminskning. I denna tid av omedelbar allt, det finns en naturlig frestelse att falla för en viktminskning plan som lovar snabb viktminskning på bara veckor snarare än månader.
 • Den "eliminering" mentalitet. Tanken att klippa ut vissa livsmedel kommer att resultera i snabb viktminskning spelar in folktro om bantning. "Många av dessa dieter främja eliminering av en eller flera matgrupper för ett visst antal dagar eller i mycket specifika kombinationer med någon sorts gimmick," säger Penta och tillägger att många människor likställer misär och umbäranden med bantning och så är mer villiga att acceptera denna typ av viktminskning plan, åtminstone för en kort stund.
 • Grupptryck. Om alla dina vänner som följer modefluga, är det frestande att gå med i.

Modefluga kost säkerhetsfrågor

Den viktigaste frågan om någon viktminskning plan är inte huruvida det är effektivt, men om det är säkert och hälsosamt för dig.

Många modefluga kostvanor fungerar för en kort tid, vanligen orsakar dig att släppa pounds på grund av eventuellt ohälsosamma kalori minskning eller vatten viktminskning. Ibland kan du lära dig ett trick eller två om att lägga till hälsosamma livsmedel till din diet eller kanske ett nytt recept som du tycker om.

"De modefluga kostvanor lyckas på stötar dig från the grind av mindless småäta, äta skräpmat på flykt, och alla kalorier och fett-packade extrafunktioner som vispad grädde i cappuccino, eller tag en bit pizza på väg hem från jobbet. Bara gör dessa livsstil justeringar är oftast tillräckligt för att se några viktminskning ", förklarar Penta.

Men medan du drar nytta av ditt nya snabb viktminskning plan, måste du överväga dess övergripande näringsvärde makeup. Tyvärr möter många dieter på modet inte näringsbehov hos de flesta människor. Här är några tecken på att en modefluga kost är inte hälsosamt för dig:

 • Muskelkramper
 • Yrsel
 • Förvirring
 • Svimning
 • Dehydrering
 • Svår förstoppning eller diarré
 • Humörsvängningar
 • Konstant hunger

Människor som är på medicinering eller har kroniska hälsoproblem måste vara särskilt försiktiga med dieter på modet, säger Penta, och bör alltid prata med en läkare innan du provar någon ny diet. Det finns också vissa psykologiska konsekvenser för modefluga bantning, tillägger Penta. Att dieten resulterade i snabb viktminskning utan att uppfylla dina näringsbehov kan leda till att återfå vikt snabbt om du återgå till dina gamla matvanor och, slutligen, att jojo-bantning.

"Det tråkiga är att modefluga kostvanor som individen upp för misslyckande. När dieten misslyckas, kan dieters skylla sig själva och utveckla en känsla av demoralisering och hopplöshet som de inte kan gå ner i vikt ", säger Penta. Detta kan göra det svårare att göra hälsosamma förändringar som krävs för långsiktig viktminskning.

Finna bättre alternativ till modefluga kostvanor

Om du är orolig för att en viktminskning plan kan vara en modefluga kost, göra en del efterforskningar - look för vetenskapen bakom dieten påståenden. En bättre lösning är att arbeta med en nutritionist eller dietist för att skapa en realistisk diet som kommer att vara effektiva för dig.

"Folk bör följa rekommendationerna från ansedda organisationer, såsom Dietary Guidelines för européerna, som är gjorda av US Department of Agriculture och US Department of Health och Human Services," Knehans säger. Verkligheten för viktminskning är att, på sikt, ger en långsam och stadig förhållningssätt mer bestående resultat än någon snabb viktminskning modefluga.