Evb

Smaken punkten kost

Denna diet är baserad på neurovetenskap aptit och undervisar dieters att minska hungern genom att organisera måltider baserade på smaker. Lär-och nackdelar med smak punkten kost och om det kan hjälpa dig gå ner i vikt.

Smaken Point Diet, skapad av Yale läkaren David L. Katz, MD, syftar till att hjälpa dig gå ner i vikt och behålla den utan att känna sig hungrig genom att lära dig att organisera ditt ätande enligt smaker av mat och samtidigt äta en balanserad kost. Men kan en diet baserad på dina smaklökar stava framgång?

Smaken punkten diet: hur det fungerar

"Principen om Flavor Point Diet bygger på fysiologi smaken", säger Jeannie Gazzaniga-Moloo, PhD, RD, en dietist och en talesman för den europeiska Dietetic Association. "När en smak smakade flera gånger under dagen, är hjärnans aptitcentrum snabbare nöjda, så kroppen känner mättnad snabbare och vi äter färre kalorier."

Gazzaniga-Moloo säger Flavor Point Diet arbetar för att minska aptiten på två nivåer. Förutom att hjälpa dig organisera ditt ätande kring speciella smaker du upprepa hela dagen, visar Flavor Point dietbok, co-skriven med Dr Katz fru Katarina, du hur man lagar mat eller välja livsmedel som minimalt behandlas och därför inte innehåller många smaker blandas med varandra.

Smaken punkten diet: planen

Kosten är indelad i tre faser. Fas ett innebär planering dina måltider runt en viss smak, som kallas smak teman. Till exempel, alla måltider för den första dagen av dieten framhäva smaken av russin och korinter. Frukosten består av hela korn av spannmål med russin, lunch är ett vinbär-lins spenat sallad. På dag två, eller ananas dag, det finns en ananas smoothie till frukost, en ananas-valnöt kyckling sallad till lunch och ananas räkor till middag.

"Fas två av måltiden planen innehåller en större variation av dagliga smaker där endast måltider, inte hela dagar, smak-tema", säger Gazzaniga-Moloo. Fas tre, som är avsedd att vara den fas du kan fortsätta på obestämd tid, kan du välja dina egna måltider baserade på de principer du lärt dig i faserna ett och två.

Flavor punkt diet: prov-menyn

Som nämnts, i fas ett, på en viss dag alla dagens måltider följer ett tema mat. Som ett exempel, här är "Spenat Day" från den tredje veckan:

 • Frukost: Spenat och fetaost omelett med hela korn toast
 • Mellanmål: Kex eller babymorötter med spenat-yoghurt dip
 • Lunch: Turkiet och spenatsallad
 • Middag: Pasta med spenat pastasås, sallad och blandade bär

Flavor punkt diet: proffsen

Smaken Point Diet har mycket att rekommendera det:

 • Kosten är näringsrik. "Som bör förväntas från en läkare med Dr Katz referenser, är planen kost näringsmässigt ljud", säger Gazzaniga-Moloo. "Smaken teman genom hela boken bygger på ett överflöd av frukt och grönsaker, fullkorn, nötter, fisk och fågel, och uppmuntra begränsa fett och välja nyttigare mellanmål."

  Förutom att vara välbalanserad, möter dieten för US Department of Agriculture Dietary Guidelines för européer, säger Katie Clark, RD, CDE, MPH, en dietist och biträdande klinisk professor i forskarskolan för omvårdnad vid University of California, San Francisco. Dr Katz betonar också hög fiber.
 • Kosten betonar viktkontroll genom kalori minskning. Samtliga matsedlar är 1.000 till 1.500 kalorier. "Även fuska dag [som innebär smaker som choklad] är kalori-kontrollerad", säger Clark.
 • Planen är väl som anges. Säger i boken är lätt att förstå Gazzaniga-Moloo. Clark tillägger att Katz ger mer än 100 recept och menyer för att få dig igenom sex veckors diet plan.
 • Det hjälper människor att gå ner i vikt. "De flesta människor som prenumererar på den Flavor Point Diet kommer gå ner i vikt som de skulle med låg fetthalt, kalorifattig diet som uppmuntrar fysisk aktivitet," konstaterar Gazzaniga-Moloo. Kosten rekommenderar 30 minuters daglig motion, kombinera aeroba övningar med dem för muskel toning.

Flavor punkt diet: cons

Det finns några nackdelar med planen:

 • Konceptet kan tas för långt. Om det händer, kan kosten blir alltför restriktiv i fråga om de olika ätit livsmedel. Att äta en varierad kost är en viktig del av hälsosam kost, betonade en punkt av ADA och USDA.
 • Kosten kan vara svårt att följa. Clark säger recepten är lite komplicerat, tråkiga och ta en hel del förberedelser tid. Gazzaniga-Moloo tillägger att om en familj med små barn, speciellt kinkiga, försöker följa denna måltid plan, kan det vara svårt att få barnen att äta dessa smak-temamåltider.
 • Det finns inte mycket forskning som styrker framgång. Clark säger nästan all forskning författaren citerar är hans eget, vilket väcker frågor om eventuell partiskhet.
 • Planen är "något reklamtrick", säger Clark. "[Det är] troligt att" smak "är den viktigaste konceptet i livsmedelsval för viktminskning."

  Flavor punkt diet: kortsiktiga effekter, långtidseffekter

  "De kortsiktiga effekterna är aptit mättnad och viktnedgång", säger Gazzaniga-Moloo.

  Enligt boken, är det möjligt att förlora upp till 16 pounds i sex veckor, "som är en rimlig viktminskning mål", säger Clark. När det gäller långsiktiga effekter, tillägger Clark, "[De] Författarna hoppas att fas tre ni antar [planen] för livet där du väljer mat som fokuserar på [a] kort lista över ingredienser."

Flavor punkt diet: är det för alla?

Om du har diabetes eller andra sjukdomstillstånd, bör du rådgöra med din läkare innan du börjar denna diet, säger Gazzaniga-Moloo.

Clark säger de som inte är duktiga kockar eller föredrar en enkel diet kanske inte vill prova Diet Flavor Point: "Det är en bra läsning, men jag tror inte att det är det mest rimliga inställning till viktminskning."

Men, om du letar efter en ny och hälsosam kost och har tid och kompetens för att förbereda måltider, kan det vara precis den ny twist du letar efter. Som Gazzaniga-Moloo säger, "Med betoning på smak, kanske Flavor Point Diet bara sätta lite glädje tillbaka till att äta för dem som försöker gå ner i vikt och äta sundare."