Evb

Kompletterande och alternativa terapier för Crohns sjukdom

Många CAM terapier fungerar i kombination med traditionella behandlingar för att lindra Crohns sjukdom symptom.

För personer med Crohns sjukdom, en kronisk sjukdom, är behandlingen en livslång process. För vissa, den konventionella vägen av behandling, inklusive läkemedel och kirurgi, kanske inte alltid erbjuda så mycket lättnad som de vill. Experter rekommenderar kompletterande och alternativ medicin (CAM) metoder såsom en annan väg för behandling utöver traditionella metoder.

Vetenskapen bakom effektiviteten av dessa behandlingar varierar kraftigt. Vissa CAM behandlingar har studier kvalitetsprodukter forskning för att stödja deras användning, vissa har bara anekdotiska stöd, vilket innebär att deras användning kan baseras på erfarenheter från ett litet antal människor eller personliga rekommendationer och inte på kontrollerade vetenskapliga försök.

Är det en bra idé att prova några av dessa behandlingar om du har Crohns sjukdom? Joyce Frye, DO, i centrum för integrativ medicin vid University of Maryland School of Medicine säger, "Det är inte en fråga om om du ska använda dessa alternativa och komplementära behandlingsmetoder. Det är en fråga om att använda dem på rätt sätt. "

Crohns sjukdom kompletterande terapier: En komplett strategi

Dr Frye säger, "Whole [holistisk] medicinska system har två mål. Den första är att behandla den underliggande obalans som har orsakat ett problem, så att vi kan tillåta kroppen att läka sig själv. Det andra målet är att ge symtomlindring under tiden. "

Medan många människor med Crohns sjukdom och andra kroniska sjukdomar rapporterar förbättring efter att ha använt CAM terapier, kan många konventionella läkare vara tveksam till att rekommendera sådana terapier för patienterna eftersom de är skeptiska framgångsrika eller ens rädd om okända biverkningar.

I de flesta fall, CAM terapier är säkra och det är osannolikt att störa din konventionell medicinsk behandling. Undantaget är om du funderar växtbaserade kosttillskott. I det här fallet är det viktigt att du talar med din läkare först för att undvika interaktioner med din vanliga Crohns mediciner. Du kan också överväga att arbeta med en dietist som har erfarenhet med Crohns sjukdom. Denna professionell vägledning kommer att hjälpa dig att byta ut viktiga vitaminer och mineraler inte absorberas av kroppen på grund av sjukdomen, samt hjälpa dig veta vad komplettera val kan vara till nytta för dig.

Det finns en mängd olika CAM-terapier som kan vara användbara för personer med Crohns sjukdom. Dessa inkluderar:

Akupunktur för Crohns sjukdom

Dr Frye säger att folk med Crohns sjukdom ibland hitta befrielse från akupunktur, en gammal kinesisk terapi som innebär att placera mycket tunna nålar i specifika punkter på kroppen för att hjälpa till att återställa dess hälsosam balans. En färsk genomgång av studier om akupunktur och gastrointestinala sjukdomar funnit lovande bevis till förmån för akupunktur behandlingar. En studie i synnerhet visade att livskvaliteten för patienter med Crohns sjukdom "förbättrats avsevärt" efter akupunktur behandlingar. Akupunktur utförs av legitimerad och erfaren leverantör har inga kända risker.

Fiber för Crohns sjukdom

Fiber spelar en viktig roll i den genomsnittliga dieten. Men för personer med Crohns sjukdom, om du ska äta fiberrik mat eller ta fiber tillskott beror på dina speciella förutsättningar och var du befinner dig i en viss punkt i den aktiva / remission cykel av sjukdomen. I vissa människor, kan fiber tillskott som psyllium pulver (Metamucil) eller metylcellulosa (Citrucel) stoppa mild diarré. Å andra sidan, om din Crohns sjukdom har orsakat förträngningar, kommer områden i tunntarmen som blivit smala, fiberrika livsmedel som råa frukter och grönsaker, nötter och frön orsaka obehag (som smärtsamma kramper), och du kommer vill undvika dem. Arbeta med en dietist hjälper dig att staka ut den bästa diet plan för varje fas av sjukdomen.

Ört och andra näringstillskott för Crohns sjukdom

Förutom att förbättra din totala kost för att kompensera för vitamin-och mineral förluster orsakade av Crohns sjukdom i sig, liksom vissa av sina behandlingar, kan ytterligare tillskott hjälpa till som en del av din totala behandlingsplan. Ingen av dessa anses en ersättning för konventionella läkemedel eller kirurgiska metoder. Eftersom växtbaserade behandlingar och läkare ordinerade mediciner inte alltid blanda väl, bör du rådgöra med en vårdgivare och / eller dietist som kan utvärdera dina behov och rekommendera de bästa kosttillskott för dig. Vissa tillskott för att tänka på är:

  • Omega-3 fettsyror, viktiga näringsämnen som finns i fet eller fetare fisk sorter, som sill, lax, makrill, insjööring, och makrill, omega-3 har också visat sig ge fördelar för hjärthälsa. Forskning har visat att omega-3 har en positiv anti-inflammatorisk effekt, vilket gör dem till hjälp vid behandling av Crohns sjukdom samt andra IBDs. Om inte din läkare har rekommenderat dig mot att äta dessa typer av fisk, överväga att lägga till dem till din vanliga kost. Omega-3 är allmänt tillgängliga i tillägg form, alltför.
  • Boswellia är en ört som härrör från gummy kåda av Boswellian serrata trädet, som är infödd till Indien. Boswellia är vanligen används för att lindra symtomen vid IBDs. I själva verket bekräftade en studie som de antiinflammatoriska egenskaperna hos Boswellia extrakt kan vara effektiva för att kontrollera inflammation som orsakas av Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Mer testning behövs fortfarande, men.
  • Bromelain är ett enzym härlett från ananas stjälkar. En nyligen genomförd studie fann belägg för att bromelain kan vara en effektiv anti-inflammatorisk tillägg för personer med IBDs.
  • Ytterligare örter som kan ha en positiv effekt på inflammation i samband med Crohns sjukdom är hala alm, kattens klo, och marshmallow (som ett te gjort av örten, Althea officinalis, inte godis).

Homeopati för Crohns sjukdom

Detta är ett system av healing som fokuserar på hela människan, inte bara den personens sjukdom. Utövare kallas homeopater och homeopatiska läkemedel är ofta gjorda av växter och mineraler. Little medicinsk forskning har gjorts för att bekräfta resultaten av homeopatiska medel, men detta är ett synsätt kanske du vill undersöka.

Mind / body tekniker för Crohns sjukdom

Mind / body tekniker fokuserar på de sätt som kropp och själ ansluta och interagera. Praktiska tekniker för att lätta Crohns kan omfatta:

  • Meditation, guidad avslappning, yoga och tai chi är populära mind / body val. Även om dessa behandlingar inte behandla Crohns sjukdom direkt, de hjälper alla till att minska stress, vilket kan utlösa skov och förvärra symtomen.
  • Hypnos kan ha en mer riktad effekt på Crohns sjukdom symptom. Enligt en granskning av University of Maryland Medical Center i Baltimore av olika studier, kan hypnos hjälpa funktion av kroppens immunförsvar och även ge dig den förväntade avkoppling fördelarna med andra mind / body metoder, såsom lättnader stress och ångest.
  • Massage är en populär kraftbegränsare, men det finns ingen tydlig uppfattning om dess värde för patienter med Crohns sjukdom. Om du gillar känslan av avslappning som kommer från massage, be din läkare för särskilda riktlinjer baserade på ditt medicinska tillstånd, inklusive huruvida massageterapeut bör helt undvika magen och hur lätt eller djupt massagen ska vara.

Probiotika för Crohns sjukdom

Vissa personer med Crohns sjukdom komplettera sin kost med probiotika. Probiotika är en typ av "goda" bakterier som finns naturligt i tarmen och stöd i matsmältningen. Frye säger, "Det är rimligt rationellt för varför dessa skulle vara till hjälp. Om förändrade bakterier i tarmen är inte orsaken till IBD, är det verkligen en effekt. "Probiotika kan hittas i vissa yoghurt (titta på etiketten för att se om den innehåller aktiva kulturer) eller kan tas i kapselform.

Ny forskning är också för närvarande görs på prebiotiska kosttillskott. En prebiotic är en icke-smältbar ingrediens i mat som har visat en viss förmåga att stimulera användare mikroorganismer som finns i tjocktarmen.

Alternativa terapier: noggrant övervägande behövs

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Förutom att inte vara väl studeras, kan alternativa terapier också vara dyrt. Vissa försäkringar täcker akupunktur, massage, yoga och andra klasser rörelse, men andra inte. Tills forskningen kan visa tydliga fördelar, kan det vara svårt att övertyga försäkringsbolagen att ersätta dig för dem. Men många patienter rapporterar positiva resultat från att använda alternativa terapier, vilket gör dem ytterligare former av behandling som kan vara värt att försöka.