Evb

Crohns sjukdom och din diet

Ta reda på hur du bättre kan hantera Crohns sjukdom genom att bättre hantera din kost.

Eftersom Crohns sjukdom påverkar matsmältningssystemet, är en riktig diet plan en viktig aspekt av att hantera sjukdomen. Människor som lever med Crohns sjukdom kan ha svårt att smälta sin mat och, i sin tur, kan deras kroppar inte kunna absorbera alla näringsämnen som behövs för att hålla sig frisk. Av denna anledning, om du har Crohns sjukdom, en dietist (RD) är en bra person att inkludera på din medicinska team, han eller hon kan arbeta med dig för att utveckla en individuell diet plan som är vänlig mot ditt system och högt i växtnäring du kan saknas.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Samantha Heller, MS, RD, en senior klinisk näringsfysiolog vid New York University Medical Center, betonar att varje person med Crohns sjukdom har en individualiserad upplevelse. "Alla reagerar olika på livsmedel," Heller säger. "Kunder frågar mig," Vad ska jag äta? " Men jag måste säga, "Du vet att din kropp bättre än jag gör." "

Crohns sjukdom: Tips för att anpassa din diet plan

Trots att utveckla en personlig diet plan är viktigt, finns det några generella riktlinjer att alla människor med Crohns sjukdom kan följa, inklusive:

  • Bli mer medveten om livsmedel som upprör dig. Flesta människor som lever med Crohns sjukdom kommer att börja märka ett mönster i de reaktioner de upplever efter att ha ätit vissa typer av livsmedel. "Det finns vissa livsmedel som människor med Crohns inte tål väl, inklusive kolsyrade saker, mejeri, kryddstark mat och fettrik mat," Heller säger. Det viktiga är att börja märka mönster i vad du äter och hur du känner dig efteråt.

    "En sak som kan vara frustrerande är att personer med Crohns sjukdom tycker ibland att de livsmedel de tål väl kommer att förändras över tiden", säger hon. En annan sak att tänka på är hur lång tid det tar mat för att gå igenom matsmältningssystemet. Till exempel, Heller säger, "Om du äter ett äpple och 10 minuter senare du börjar må dåligt, kan det inte vara äpplet - det kan vara något du ätit en timme eller så sedan. Tänk tillbaka, och betrakta allt du har ätit den dagen. "Din dietist kan arbeta med dig för att förfina denna process.
  • När du upplever smärta, byta till flytande näring. Personer med Crohns sjukdom ibland upplever svår buksmärta, vilket kan göra att äta obekväma. "För mycket dåliga attacker, kan en flytande diet ger tarmen en paus," Heller säger. Om du har en allvarlig attack av Crohns symptom, rekommenderar Heller att du talar med en dietist och läkare om att försöka en flytande diet plan för ett par dagar.

  • Gör upp för förlusten av näringsämnen. Crohns sjukdom kan angripa olika delar av matsmältningssystemet. Enligt Miguel Regueiro, MD, vid University of Pittsburgh Medical Center i Pennsylvania, "olika delar av tarmen är ansvariga för att absorbera olika näringsämnen, så de näringsämnen du behöver mer av är beroende av vilken del av matsmältningssystemet påverkas." Crohns ofta innebär den nedre delen av tunntarmen, den "terminala ileum, området ansvarar för att absorbera vitamin B-12," han nämner som ett exempel. "Om det är din situation, ska du fråga din läkare om andra sätt av få B-12 din kropp behöver. "

    För att bedöma vilka näringsämnen du kan saknas, kommer en RD frågar dig om din kost historia, och din läkare kan köra blodprov eller göra ett beslut baserat på vad en del av matsmältningssystemet påverkas. "Crohns sjukdom kommer att behöva hjälp att räkna ut vilka näringsämnen de behöver för att komplettera," Heller säger. "Kör inte ut och spendera en massa pengar på vitaminer från hälsokostaffär eftersom du inte behöver dem." Rådgör med din dietist och läkare innan du gör några beslut om kosttillskott.
  • Sikta på en övergripande hälsosam diet plan. Heller säger att "Alla ska fokusera på en växtbaserad kost som är låg halt av mättat fett." Mättat fett har kopplats till hjärtsjukdomar och högt kolesterol. Hon rekommenderar att följa en diet plan som innehåller massor av fullkorn, magra mejeriprodukter och protein från kyckling, fisk och växter.

För personer med Crohns sjukdom, har en övergripande hälsosam diet plan en fördel: "En hälsosam kost hjälper kroppen förbli starkt och läka snabbare," Heller säger Och det kan leda till snabbare återhämtning gånger när Crohns symptom blossar upp..