Evb

Fighting stress, leva väl med Crohns sjukdom

Samtidigt lever med Crohns sjukdom i sig är stressande, kan andra påfrestningar i ditt liv gör Crohns symptom ännu värre. Här är vad som kan hjälpa dig att få stressen under kontroll.

Att handskas med stress kan vara tufft för vem som helst, men för människor som lever med Crohns sjukdom, har stressen lite extra utmaningar - främst eftersom det ändrar matsmältningen. När du är under press, utsöndrar magen surare, och magen tömmer sig långsammare.

Effekterna av stress på Crohns är tvåfaldigt: För det första är den stress av att leva med och försöka hantera en ofta oförutsägbara och ibland obeveklig sjukdom. Crohns sjukdom symtom tenderar att komma och gå under loppet av en människas livstid. Så även när Crohns sjukdom symtom är i remission, det finns alltid en underliggande hot om att dessa symtom kan återkomma när som helst. Denna osäkerhet kan vara mycket stressande.

Andra, medan stressen inte orsakar inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns, många människor märker att deras Crohns symtom tenderar att blossa upp under stressiga perioder, även om det är "bra" typ av stress som kommer med aktiviteter som att planera ett bröllop eller starta ett nytt jobb.

Stress och leva med Crohns sjukdom

Frank Sileo, PhD, är en Ridgewood, NJ legitimerad psykolog som hjälper patienter att klara av kroniska sjukdomar. Sileo säger leva med Crohns sjukdom kan betyda leva med osäkerhet - du alltid undrar när och där du har en attack - och det i sig är stressande. "Det finns alltid hotet om tarmarna blossar upp," förklarar han.

Det finns också stress i samband med diagnos av en kronisk sjukdom som Crohns, och stress i samband med möjliga behandlingsalternativ. Lyckligtvis finns det sätt att hantera. "Vi kan inte undvika stress. Alla har det ", säger Sileo, som själv levt med Crohns sjukdom sedan hans tidiga tjugoårsåldern. "[Det är därför] alla borde ha en plan för att hantera stress."

Minska stressen av Crohns sjukdom symptom

Om du lever med Crohns sjukdom, föreslår Sileo tillsats av följande komponenter till din egen stress-minskning planen:

  • Lär dig mer om din kropp och din sjukdom. "De klassiska reaktioner på stress är kamp, ​​flykt eller frysa", säger Sileo. "Jag föredrar att fortsätta att kämpa,. Hålla dig frisk, och lära sig så mycket du kan om sjukdomen" Inte bara beväpna dig med kunskap hjälpa dig att hantera potentiellt stressande situationer när de uppstår, det kan också ge dig att göra bättre beslut om din vård.
  • Öva avslappningstekniker. "Jag rekommenderar och lär mina patienter andningsövningar och guidade bildspråk. Musik är också stor stress buster, "Sileo säger. Yoga, tai chi och meditation är andra stora mind / body tekniker som används för att minska stressen som man kan lära sig i en klass eller rätt hemma framför din DVD-spelare.
  • Starta ett träningsprogram. Sileo rekommenderar lätt motion, inklusive dubbel-plikt av yoga, som ett sätt att hålla stressen på en hanterbar nivå. Många människor med Crohns sjukdom har möjlighet att engagera sig i någon form av motion, och studier har visat att regelbunden motion förbättrar livskvaliteten för de flesta människor som lever med sjukdomen.
  • Kommunicera med andra. Sileo föreslår att hålla en tidskrift och regelbundet talar med support källor, som vänner och familj. Dessa tekniker kan hjälpa dig att bearbeta dina känslor och hålla stressiga känslor från att bygga upp. Många människor söker en-mot-en hjälp från professionella rådgivare som Sileo eller gå med stödgrupper som de som drivs av Crohns och kolit Foundation of Europe. Känn dig inte som om du måste gå den ensam för att du är generad eller självmedveten om dina känslor, det finns tusentals människor som upplever vad du upplever och de har ofta bra förslag som hjälper dig att få igenom det.
  • Skapa din egen kombination av tekniker. Det är okej om du skriver i en journal eller yoga låter inte som svaret för dig. Sileo säger att det finns ingen enskild teknik för stresshantering med Crohns. Detta innebär att du kan behöva prova några olika metoder innan du hittar de som fungerar bäst för dig.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Viktigast, ha tålamod med dig själv och hålla ett öppet sinne om vad som kan fungera för dig att utveckla din egen unika kombination av strategier för att hålla stressen i schack.