Evb

10 livsstil tips för Crohns sjukdom

Förutom din vanliga behandling, här är 10 sätt du kan hjälpa till att förhindra Crohns skov eller lindra dina symtom.

När det gäller att hantera livsmedel aspekten av Crohns sjukdom, det finns ingen diet recept som fungerar för alla. Faktum är att många människor upptäcka sina problematiska livsmedel genom trial and error. Med detta sagt, finns det några generella livsstil riktlinjer som verkar hjälpa majoriteten av patienter med Crohns sjukdom och är väl accepterat av den medicinska samfundet:

Ett. Ät små täta måltider: Hoppa över måltider och äter stora mängder mat på en gång (särskilt i slutet av dagen) kan utlösa förödelse på din mag-tarmkanalen. Istället, bränsle kroppen konsekvent under hela dagen - varje några timmar - med små, hälsosamma måltider och mellanmål. Detta äter tillvägagångssätt bidrar till att upprätthålla din energi, bekämpa trötthet, och minska risken för uppblåsthet, gas, och magen dilatation.

2. Undvik alla nötter, frön, majs och popcorn: Eftersom dessa livsmedel i huvudsak passerar osmält genom din mag-tarmkanalen, kan de lätt fastna i fickor av inflammerad tarm - vilket kan leda till en infektion. Du bör även undvika frön som finns på rullar, bagels, eller i en poppy-seed muffins.

Tre. Begränsa fet mat: fettrik mat (t.ex. stekt kyckling och fisk, pommes frites, lökringar, fett kött, helfet mejeriprodukter och bakverk) kan lämna dig känslan uppsvälld och illamående. Det beror på att fett saktar ner matsmältningen, vilket ger en kvardröjande känsla av fullkomlighet. Stekt, fet mat kan också sätta på diarré, vilket ökar risken för vätske-och elektrolyt förlust.

4. Minimera salt: Detta är särskilt viktigt när man tar glukokortikoider. Steroider används för kortsiktig hantering av skov, men tyvärr har vissa oönskade biverkningar, inklusive vätskeansamling. Salt ökar ytterligare vätskeansamling, vilket gör ödem (vatten svullnad) ännu värre. För att minska salt i din kost, äter obearbetade hela livsmedel merparten av tiden (tror fullkorn, färska eller frysta råvaror, och magert protein!), Dike saltshaker, gå lätt på kryddor, och köper bara "låg salthalt" konserverade produkter (soppor, bönor, tomater och grönsaker). Å andra sidan, om du upplever frekventa kräkningar och diarré, kan du bli utfiskade i salt och kan därför vara betydligt mer liberal med ditt intag.

Fem. Motionera regelbundet (bara om du är vid god hälsa): Ingen kommer att hävda att motion har många hälsofördelar, men det finns några överväganden för människor som lever med Crohns sjukdom:

  • Aldrig utöva under en uppblossande, vilket kan göra att du blir fysiskt dränerad och förlänga din episod.
  • Om du ständigt försöker gå upp i vikt, undvika högintensiv aerob träning eftersom det bränner så många kalorier. Ljus eller rask promenad är helt bra, och lätt styrketräning kan hjälpa dig att upprätthålla och bygga muskelmassa, men alltid se till att du äter tillräckligt för att täcka de extra kalorierna brännas genom aktivitet.
  • Håll hydrerad! Leva med Crohns medför en verklig risk för att bli uttorkad, med elektrolyt-ersättning drycker kan ofta hjälpa till, och naturligtvis se till att dricka tillräckligt med vatten före, under och efter aktivitet. Steget före hydrering är avgörande.
  • Om du har opererats, sätter ansträngande motion du i riskzonen för att utveckla ett bråck. I denna situation är det viktigt att ha ett samtal med din läkare och överväger riskerna och fördelarna med motion.

6. Packa hälsosamma mellanmål: Livet är ofta oförutsägbara, så det är nyckeln till att ha säkra, hälsosamma mellanmål till hands hela tiden. Packa en nödsituation stash av tilltalande, bekväma livsmedel såsom torr spannmål, hummus och kex, bananer, naturliga äppelmos, barer näring, nöt-smör smörgåsar och konserverad frukt förpackad i naturlig fruktsaft. Det är också en bra idé att hitta en kommersiell extra dryck som du gillar, eftersom dessa drycker är ett enkelt sätt att konsumera kalorier, protein, kalcium och olika vitaminer och mineraler.

7. Minska stressen: Managing vardagens stress kan hjälpa till med symtom på Crohns sjukdom. Det beror på att många av de symptom som förknippas med emotionell stress (t.ex., illamående och ont i magen) kan du känna dig sämre. Även personer som har Crohns sjukdom som kan hantera stress väl är mindre benägna att bli deprimerade, vilket gör deras sjukdomar mycket lättare. Som alla lever med Crohns redan vet, kan ha en kronisk sjukdom störa ditt liv på ett sätt som många människor inte förstår - ibland kan det kännas som du rider en känslomässig berg-och dalbana. Som sagt, är det viktigt att ha ett stödsystem på plats - människor i ditt liv som du kan lita på att hjälpa dig när du inte mår bra och / eller en stödgrupp som förstår exakt vad du går igenom. Du kan också överväga att söka professionell hjälp från en psykolog eller psykiater.

8. Sluta röka: Människor som har Crohns sjukdom och rök är mer benägna att ha ett återfall av Crohns efter operationen och kan kräva mer aggressiv läkemedelsbehandling. Så, om du behöver en annan anledning till att sluta röka, lägga detta till den långa listan!

9. Drick alkohol med måtta: Det finns inga direkta bevis för att dricka alkohol gör sjukdomen handla upp. Men eftersom alkohol är förknippat med gastrointestinala besvär, är det alltid klokt att bara dricka med måtta. Dessutom kan alkohol störa vissa mediciner du tar - alltid kolla med din läkare om du har några frågor.

10. Lär dig att laga mat: Att lära sig att förbereda säker, är hälsosam, god mat en ovärderlig kompetens. Prova mina personliga recept, investera i ett par nya kokböcker, och / eller ta en klass. I slutändan kommer matlagning för dig själv och din familj dramatiskt öka din totala kost - plus, det kan spara dig mycket pengar!