Evb

Din menscykel förklarade

Det kanske inte är din favorit del av att vara en kvinna, men att få din mens är en frisk och normal process under de barnafödande åren. Läs om de faktorer som gör din tid unik.

En "besök från Tant Flow," "Crimson förbannelse," eller "den tiden i månaden:" Oavsett vad du kallar det, kommer menstruationscykeln påverkar de flesta kvinnor för årtionden av sina liv. Menstruationscykeln är den naturliga sekvensen av förändringar en kvinnas kropp går igenom ungefär en gång i månaden för att förbereda sig för möjligheten av graviditet. Det är en normal process som sker var 21 till 35 dagar. De flesta tjejer börjar uppleva sina menstruationscykler i sin preteen till tidiga tonåren. Menstruation fortsätter vanligtvis tills en kvinna går in i klimakteriet, som vanligtvis börjar runt 50 års ålder.

Friska menstruationen regleras av hormonella förändringar som sker under varje månads cykel. Vid början av varje menstruationscykel, nivåer av hormonet östrogen stiger, vilket gör att slemhinnan i livmodern att växa och tjockna. Ett ägg börjar att mogna i en av äggstockarna. Vid ungefär mitten av cykeln, lämnar ägget äggstocken och färdas ner äggledarna till livmodern i en process som kallas ägglossning.

Graviditet inträffar om ägget blir befruktat av spermier och fäster i livmodern. Om den inte gör det, kommer livmodern skjul tjockt foder som nu är överflödig genom en process av vaginal blödning som kallas menstruation - eller, helt enkelt, mensen.

En normal varar fyra dagar i genomsnitt, men någonstans mellan två och sju dagar anses normalt. Även om det kan verka som mer vätska släpps, är mängden av menstruationen i en genomsnittlig period bara 2 till 3 matskedar.

Symtom som kan komma med friska menstruation

Även blödning är det primära tecknet på menstruation, är det normalt att uppleva andra symptom, ofta med början i dagarna fram till början av din tid. Dessa symtom kan variera i intensitet och inkluderar kramper, bröst anbud, magen uppblåsthet, och huvudvärk.

Så länge dessa symtom inte begränsar ditt dagliga liv, dina perioder är sannolikt normal, säger Viviane Connor, MD, en gynekologisk kirurg vid Cleveland Clinic Florida i Weston, Florida "En normal menstruationscykel bör inte störa en kvinnas förmåga att fungera eller gå om sina dagliga aktiviteter ", säger hon.

Dock är varje kvinnas upplevelse av en så kallad normal period annorlunda. Vissa kvinnor segla igenom sina perioder lätt, med få eller inga problem, start och stopp vid samma tidpunkt varje månad, som ett urverk. Men andra kvinnor upplever en mängd fysiska och emotionella symtom strax före under menstruationen eller. Dessa kan variera från kraftiga blödningar och missade perioder för extrema humörsvängningar.

När du bör kontakta din läkare

Även den ålder då en flicka får sin första menstruation kan variera kraftigt, bör tonårstjejer prata med en vårdgivare om mens om de inte har fått sin period av från 16 års ålder. När du börjar mens menstruation frågor ofta har att göra med mängden flöde eller obehag du upplever.

"Om du är orolig för din tid, om du måste köra på toaletten för att byta pad ofta, eller om du upplever smärta eller obehag som inte är normala, bör du tala med din läkare," säger Dr Connor.

Oregelbundna blödningar, rikliga menstruationer, smärtsamma kramper, eller någon plötsligt stopp i menstruation bör kontrolleras. Några av de medicinska tillstånd som kan orsaka dessa symtom är myom, som är noncancerous tumörer som växer i livmodern, endometrios, vilket inträffar när utväxter utvecklas på utsidan av livmodern, och POF, eller Prematur ovarial svikt, när äggstockarna slutar fungerar normalt.

Svåra humörsvängningar kan vara ett tecken på premenstruellt syndrom, som brukar kallas PMS, och bör diskuteras med din läkare.

Det finns nog ingen anledning att oroa sig bara för att din menscykel är inte som din syster eller din bästa vän. Men om du någonsin märker att din vanliga mönstret är off, ett samtal med din läkare kan vara en bra idé.