Evb

Hur man arbetar nära med din Crohns läkare

Att hålla en öppen dialog med din gastroenterolog hjälper finjustera din Crohns behandlingar och hjälpa till att Crohns symptom i remission.

Crohns sjukdom är en komplicerad medicinskt tillstånd. Att hitta de mest effektiva Crohns behandlingar är oftast resultatet av ett nära samarbete med din läkare, troligen en gastroenterolog, en specialist på sjukdomar i matsmältningssystemet.

Du och din gastroenterolog kommer att övervaka ditt tillstånd tillsammans. Om du har frågor eller funderingar om något av dina Crohns symptom eller Crohns behandlingar, men du vill ringa din läkare för att få svar. Om du är i remission, du förmodligen bara behöver se din gastroenterolog ungefär var sjätte månad, men om du börjar uppleva en försämring av Crohns symptom, bör du boka en tid så snart som möjligt.

Det sättet att få ut det mesta av din pågående dialog med din läkare är att hålla koll på din Crohns behandlingar och symtom - du vill kunna ge din gastroenterolog all feedback du kan om vad som fungerar och vad som inte.

Maximera mottagningsbesök

Att hålla en tidskrift med dina frågor om Crohns och alla ändringar som du märker på din hälsa är ett bra sätt att vara förberedd för regelbundna möten eller nödsamtal när Crohns symptom blossar eller förvärras.

Vid mottagningsbesök, kommer din läkare att gå över dina Crohns behandlingar och se till att din medicinering regim ger den mest symtomlindring möjligt. Du måste kunna tala om för din läkare om din tarm frekvens, oavsett om du ser något blod i avföringen, hur mycket besvär du har, och om du upplever några andra symptom - alla som du enkelt kan skriva ner i din journal på en regelbunden basis. Det är det enda sättet din läkare kan vara säker på att ta itu med alla dina Crohns symtom.

Du bör också använda dessa besök för att ställa de frågor som du har samlat. "Det sätt vården sätts upp idag, gastroenterologer - som gör alla läkare - känner mer press för att se fler patienter på kortare tid," säger Kevin A. Hommel, PhD, Centrum för främjande av behandlingadherence och Self-Management vid Cincinnati Childrens Hospital Medical Center i Ohio. "Tack vare Internet, patienter är mer informerade och har fler frågor." Om du är osäker på hur man frågar dem, helt enkelt säga, "Jag skulle vilja att avsätta två minuter att prata med dig om de frågor jag har, "Hommel säger.

Beroende på var du är i din Crohns behandling, kan dessa frågor hör hemma på din lista:

  • Hur ofta behöver jag testar? Ska jag få dem när jag upplever ett uppblossande eller inte?
  • Hur kommer du och jag vet när min medicinering behöver justeras?
  • När kan jag förvänta sig resultat från nya mediciner? Hur länge tills jag vet om det är eller inte hjälpa?
  • Vilka är biverkningarna av denna medicin? Vad ska jag göra om jag märker någon av dem?
  • När ska jag göra min nästa möte? Vad händer om jag upplever fler symtom innan dess?
  • Vad ska jag göra om jag är i smärta, blödning, eller har andra frågor, och jag kan inte se dig direkt?

Hjälp för flare förvaltning

Var inte blyg om att kontakta din läkare mellan schemalagda möten. Det är lättare att stoppa en flamma som den startar än när den är full blåst. "Vi vill hellre höra från dig som du glider nerför backen, inte när du tumlar till botten av dalen", säger Patricia Raymond, MD, en gastroenterolog och biträdande professor vid Eastern Virginia Medical School.

Om du har nödraketer, kan dina mediciner behöva justeras, säger Dr Raymond. Men du ska aldrig försöka anpassa doser eller frekvensen av dina mediciner på egen hand eftersom det kan orsaka dina symtom förvärras.

Istället närmar dig din gastroenterolog genom att säga något i stil med, "Titta, vad du ordinerats inte fungerar bra för mig. Kan vi tänka på andra sätt att behandla detta? "Säger Hommel.

Känn dig inte som om du stör din läkare om du har frågor eller funderingar. "Om du märker att du har symptom, gå vidare och kalla," Raymond säger. "Jag kommer inte att säga till dig," Du behövde inte ringa. " Det är bättre att fela på sidan av försiktighet. "

Också vara ärlig och berätta för din läkare om du slutade ta dina mediciner av någon anledning. Ge din läkare en komplett lista över allt annat du tar, inklusive över-the-counter läkemedel.

Håll kontakten, stanna i remission

Med Crohns sjukdom är en utmaning. Även om det inte kan botas, kan den kontrolleras. Du måste arbeta nära med din läkare för att få dina symtom under kontroll. När du fortsätter att arbeta med din läkare så att de förbli.