Evb

Depression och den känslomässiga sidan av Crohns

Hantera Crohns sjukdom kan vara stressande och frustrerande ibland, men du kan hitta sätt att bättre hantera både känslomässiga och fysiska Crohns symptom.

Leva med Crohns sjukdom och ständigt behöva hantera Crohns symptom kan ta en känslomässig vägtull på dig - och även leda till depression. Men att ta kontroll över din Crohns kan lindra stress och förebygga eller lindra känslor av depression.

Crohns och depression: hur man hanterar känslor

När du har en kronisk sjukdom som Crohns, är det viktigt att ta itu med de emotionella effekterna av att hantera ditt tillstånd förutom att behandla de fysiska symptomen. Komma Crohns stöd och bli utbildade om sjukdomen är bland de mest effektiva åtgärder du kan vidta.

Prova dessa stress-hantering metoder, som behandlar stressen av att ha Crohns samt stress från andra källor:

Kom ihåg att du inte är ensam mer än 1,4 miljoner människor i Europa lever med en inflammatorisk tarmsjukdom -. Antingen Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, säger Jacquelyn Spencer, chef för Information Resource Center och patientutbildning vid Crohns och kolit Foundation of Europa (CCFA).

Lär dig mer om din sjukdom Veta fakta om din sjukdom -. Vara medveten om eventuella komplikationer och är beväpnade med information för att förhindra uppblossning och behandla Crohns symtom - får dig att känna mer kontroll över din sjukdom. "Ju mer kunskap du har om din sjukdom, desto mer kommer det att minska din stress", säger Spencer.

Avbryt inte behandlingen. "Många människor slutar ta sina mediciner när de känner väl," säger Spencer. "Det är då de kan uppleva ett återfall."

Planera i förväg. Förbereds, liksom att ha en akut förändring av kläder, bära en tunn förpackning med våtservetter med dig, och veta var Badrummen är när du reser någonstans nya, kan gå en lång väg mot att lindra ångest.

Räkna känslomässig turbulens. "Det är inte ovanligt att personer med Crohns att känna stressen", säger Spencer. "Det kan finnas en viss depression och humörsvängningar. I vissa fall kan en del av de mediciner vara orsaken. "Det viktiga är att inte låta din stress komma ur kontroll. Förbered för det oväntade och ta det klivet det bästa du kan. Öva en stress-management teknik, som meditation eller djup andning, kan hjälpa dig att återfå kontrollen.

Behandla depression. Att vara proaktiv kan hjälpa dig hantera eventuella depressionssymptom. Livsstilsförändringar som motion kan hjälpa, men tveka inte att prata med din läkare om professionell rådgivning, såsom psykoterapi, eller antidepressiv medicin.

Hitta en Crohns stödgrupp. "Många människor tenderar att isolera sig när de har Crohns sjukdom," säger Spencer. "Det är bättre att dela och att inse att det inte är ovanligt att känna stress." Även om det är viktigt att lita på dina vänner och familj, kan det finnas tillfällen när du vill prata med andra människor med ditt tillstånd. Det är då att gå en Crohns stödgrupp kan vara mycket användbar. De kan ge information och stöd, samt ett utlopp för att ventilera dina känslor. Du kan delta i stödgrupper personligen eller gå med i en online grupp genom organisationer som CCFA. "Det är en plats där folk kan lägga upp personliga berättelser," säger Spencer. "Online communities kan vara mycket viktigt."

Starta en tidskrift. Ta dig tid en gång om dagen, en gång i veckan, eller när du har en ledig stund och skriv ner dina tankar. "Låta ut dina känslor i en anteckningsbok eller journal kan vara till stor hjälp", säger Spencer. Du kan också använda denna journal för att inse hur olika stressfaktorer i ditt liv påverkar din Crohns symptom.

Hantera stress att hantera Crohns

Det är viktigt att få ett grepp om din stress för mer än din emotionella hälsa - stress kan faktiskt förvärra din Crohns symptom. Stress kan leda till negativa fysiologiska förändringar även bland människor som inte har en kronisk sjukdom, och i tider av stress, kan patienter med Crohns sjukdom är mer benägna att uppleva en uppblossande av symtom, såsom buksmärtor och diarré. Svår kronisk stress har också kopplats till ökad inflammation, och Crohns sjukdom kännetecknas av inflammation längs matsmältningskanalen.

Genom att göra vad du kan för att hantera din stress, inklusive dela dina känslor med en Crohns stödgrupp och lära mer om Crohns sjukdom, kan du förebygga och lindra vissa av de emotionella bördorna av ditt tillstånd.