Evb

Att be om hjälp när du är deprimerad

Var inte rädd för att söka stöd när du känner dig deprimerad. Vänner och andra nära och kära kan göra stor skillnad när du är klara med depression.

Depression är inte bara om att känna blå ibland, det är ett allvarligt tillstånd som påverkar ditt humör, tankar och beteenden. Och även om det kan göra dig obekväm, be om hjälp är ett nödvändigt steg mot återhämtning. För många människor med depression, kan det vara svårt att hitta motivation att nå ut till andra. Det beror på isolering, hopplöshet, utmattning, och dra sig tillbaka från vänner och familj är alla en del av tillståndet.

"Depression inte kommit på allt på en gång, så det kan vara svårt för någon med depression att inse att de behöver hjälp," säger Vineeth John, MD, docent i psykiatri och beteendevetenskap vid University of Texas Health Science Center i Houston. "Till en början kanske de tror bara att de har en dålig dag eller att de känner sig inte som sig själva. Att be om hjälp kan vara det första tecknet på att erkänna denna smygande sjukdom. "

Önskad stöd för depression

Stöd för depression kan komma från många källor, däribland läkare, mental rådgivare hälsa, vänner och familjemedlemmar. "Omstart för depression är en viktig början," säger Dr John. Börja med att dela dina känslor om depression med någon nära dig, som din make, en annan familjemedlem eller en vän. Komma ut i det fria bidrar du accepterar att depression är ett verkligt tillstånd med verkliga symptom som du behöver för att börja hantera.

Här är ytterligare några tips för att ta det första steget och ber om hjälp:

 • Inse att dina negativa känslor är en del av din depression och återspeglar inte verkligheten i din situation.
 • Förstå att depression är inte ett tecken på svaghet.
 • Sök hjälp från din läkare, en psykolog, en socialarbetare, någon i anställd assistans på jobbet, eller en kurator på din skola.
 • Undvik frestelsen att isolera dig från de människor du älskar och som älskar dig.

"Den terapeutiska band som utvecklas mellan personen med depression och stödjande anhöriga inte kan underskattas. Det kan vara den starkaste bron till återhämtning", säger John.

Att hantera depression: hur vänner och familj kan hjälpa

Att ha ett stödjande nätverk av vänner och familj är viktigt. Vardagliga aktiviteter kan tyckas oöverstigliga när du klarar av depression, och på toppen av det, kan nästan 40 procent av personer med depression försummar att ta sina mediciner. "Efter att ha någon att hålla koll på mediciner och andra behandlingar är bara en av de viktiga rollerna en familjemedlem eller nära vän kan spela," konstaterar John.

Här är några andra sätt att få stöd för fördjupning från familj och vänner:

 • Be dem att lyssna när du behöver någon att prata med.
 • Be om hjälp med sysslor och ärenden.
 • Be dem att påminna dig att äta bra, sova på regelbundna tider, och få ut ur huset för lite motion.
 • Be dem att gå en promenad, gå på bio, eller bara för att stanna till och spendera lite tid med dig.
 • Be dem att hjälpa till att hålla dig borta från droger och alkohol.
 • Be dem att ha tålamod och stödjande och påminna er om att det finns ljus i slutet av tunneln när du är på låga punkter under din återhämtning.
 • Be dem att få dig till din läkare eller andra möten i tid. De kanske kan hjälpa dig prata med läkaren och föra anteckningar för dig.
 • Om du känner för att skada dig själv när som helst, be om hjälp omedelbart. Om ingen är runt för att hjälpa dig, ring 911 eller 24-timmars nationellt självmord hotline på 1-800-€ 273-TALK.

Att be om hjälp med depression krävs mod, men att erkänna ditt tillstånd och hitta sätt att hantera symtomen hjälper dig att återta kontrollen. Depression är inte något du kan lösa på egen hand, men den goda nyheten är att du inte behöver. Det finns många människor som kan hjälpa dig att hantera din depression - från läkare och mental hälsa till nära och kära. De kan hjälpa dig att få bättre. Allt du behöver göra är att fråga.