Evb

" bara lämna mig ifred! "

Depression Blogg

September 6, 2011

Irriterad. Arg. Sullen. Tillbakadraget. Isolative.

Låter det bekant?

Dessa humör symtom är vanliga hos patienter som kämpar med depression. En deprimerad person kan inte bara sluta ringa vänner eller bjuda in dem till sociala aktiviteter, men faktiskt sluta svara i telefonen (eller ens dörren).

De som ligger närmast en deprimerad person tenderar att få den värsta stöten av irritabilitet. Partners, vänner och familj känns ofta som om de "gå på äggskal" för att försöka undvika en annan känslomässig blowup över vad som förefaller dem vara trivialt.

Det kan vara svårt för dem som bryr sig om den person med depression att förstå dessa stämningar och beteenden. För någon som aldrig har upplevt depression, kan de verkar avsiktligt och i kontroll av sin älskade. Dessa är några möjliga reaktioner:

  • "Varför drar du alltid ifrån mig? Det är som om du unnar dig dina mörka tankar. Jag har känt mig ledsen innan, och jag bara intala mig själv att sluta med det. "
  • "Varför är du en sådan idiot? Jag gjorde ingenting. "
  • "Ibland kan jag inte känner att det är värt att stanna i denna relation. Allt du vill göra är att ligga i sängen och titta på TV. "
  • "När vi har sex, det är som du inte ens där."

Depression drabbar alla i en människas liv. Många gånger mina patienter kommer att tala om för mig att de känner att de är en börda för sina nära och kära. De känns som dessa människor skulle vara bättre och lyckligare om de inte längre var vid liv. Dessa tankar kan även leda till överväger (eller försöker) självmord.

Om du känner dig som en börda på grund av din depression och tror att den person som älskar dig skulle vara lyckligare med dig borta, frågar jag er detta: Om din älskade var sjuk och behövde vårda eller vård, skulle du känna så belastas att du 'd vill dem att ta livet av sig? Det är ibland svårt för oss att se vårt värde för andra och att förstå varför de älskar oss eller hur djupt de bryr sig. Detta gäller särskilt när du är deprimerad.

Även om det kan vara svårt för någon som aldrig har upplevt en depressiv episod för att förstå hur det är, är det också svårt att vara i mitten av en depressiv episod själv. Empati - en förståelse av en annan människas erfarenheter och känslor - behövs på båda sidor.

Förstå att din irritabilitet, ilska, sullenness, och socialt tillbakadragande är alla symptom på din sjukdom. Dessa är övergående humör symptom som kommer att lösa när depressionen är framgångsrikt behandlas. Den "gamla du" är fortfarande inom dig, väntar på att återuppstå.

Försäkra din partner / familj / vänner / arbetskamrater att du är bara inte ditt vanliga jag på grund av din depression. Låt dem veta att det inte är din avsikt att vara kort med dem. Be om förlåtelse för din vresighet men också förlåta dig själv, som din humörsvängningar kan vara bortom din kontroll ibland.

Öppna dig upp till den kärlek och omsorg om de människor nära dig. Försök att motstå frestelsen att dra sig tillbaka och isolera sig. Stödet för människor som bryr sig om dig är en viktig del av att utveckla motståndskraft mot stress och sjukdom - både fysiskt och känslomässigt.