Evb

Vad ska man säga till en närstående med egentlig depression

Om du har en nära anhörig med depression, vill du säga rätt saker att erbjuda depression stöd. Här är hur man talar om depression.

Om din vän eller älskade kämpar med depression, är det naturligt att vilja hjälpa. Depression stöd spelar en viktig roll för att återhämta sig från depression, så att dina instinkter är på rätt ställe. Men att veta vad man ska säga och hur man säger det, kan vara knepigt.

Många människor tycker att det är obehagligt att prata om depression på grund av en upplevd social stigma. Villkoret i sig kan också vara svårt att diskutera på grund av dess komplexitet. Depression orsakas av en kombination av faktorer - genetiska, miljömässiga och psykologiska - som ni kanske inte kan sätta fingret på. Dessutom är depression diagnostiseras vanligen baserat på humör och beteende. "Det finns ingen röntgen eller blodprov som en person med depression kan erbjuda till sina vänner och familj som bevisar att de har en sjukdom," förklarar Vineeth John, MD, docent i psykiatri och beteendevetenskap vid University of Texas Health Science Center at Houston. "För vänner och familjemedlemmar som inte förstår att depression är en verklig sjukdom med fysiska och känslomässiga symptom, kan det vara svårt att ta upp ämnet."

Dessutom, de symtom på depression kan göra kommunikationen svår. Din älskade kan verka avlägset och svårt att nå eller kanske inte ens verkar som den person du känner. De kan verka irriterad eller känslig, och de kan engagera sig i att isolera beteende, undvika sammankomster och aktiviteter som de använde för att njuta. Dessa beteenden är vanliga symtom på depression, men om du inte förstår det villkoret, kan denna typ av beteende avskräcka dig från att nå ut.

Talar om depression: vad som fungerar

De rätta orden kan inte komma lätt för dig, men att förstå att din älskade beteende är ett resultat av depression kommer att bidra till att öppna dialogen. "Det bästa sättet att visa ditt stöd är att utbilda dig själv om sjukdomen depression," råder Dr John. "När du vet att depression är en biologisk sjukdom, kan du börja prata om depression på rätt sätt. En av de viktigaste punkterna du kan göra är att du vet att din älskade lider av en sjukdom och att sjukdomen inte ändra hur du känner för honom eller henne. "För att hjälpa din älskade en, måste du visa att du vård.

Här är några sätt att prata om depression. Säg till din älskade:

  • "Du är inte ensam. Jag kommer att vara här för att hjälpa dig att få igenom det här." Personer med depression ofta isolerar sig från vänner och familj, vilket i sin tur ytterligare kan förvärra deras tillstånd. Säger din älskade att du är tillgänglig för stöd kan bidra till att bryta denna onda cirkel.
  • "Även om jag inte kan veta hur du känner, jag vet depression är en tuff sjukdom att hantera." Även om du har upplevt depression själv, det är viktigt att förstå att sjukdomen yttrar sig olika hos olika personer.
  • "Vad kan jag göra för att hjälpa dig att bättre idag?" Uttryckte ofta, berättar denna den deprimerade personen att du är tillgänglig, villiga och har möjlighet att ge stöd.
  • "Depression blir bättre Det kanske inte verkar som det nu, men saker och ting börjar förändras.." Människor som kämpar med depression ofta känner sig hopplös och fångade, vilket hjälper dem att förstå att, med behandling, det finns hopp.

Du kan också erbjuda depression support genom att be din älskade att gå med dig i aktiviteter som de alltid har haft, och uppmuntra dem att ta väl hand om sig själva under återhämtning. Du kanske vill fråga vad de åt i dag, om de kom ihåg att ta sina mediciner, eller om de behöver någon hjälp att komma till terapisessioner.

Slutligen, kom ihåg att ibland det bästa du kan göra är bara att vara närvarande och vara en god lyssnare.

Talar om depression: vad som inte fungerar

Det finns sätt att prata om depression som kan uppmuntra din älskade att ytterligare frikoppla, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. "Du vill verkligen inte att bagatellisera din älskades sjukdom, och du inte vill att de ska tro att depression är deras eget fel," säger John.

Här är några typer av kommentarer som bör undvikas:

  • "Det är alla i ditt huvud." Detta är okänslig för vem som helst att göra med en stor sjukdom, inklusive depression, och antyder att depression är inte en riktig sjukdom.
  • "Oroa dig inte för det Alla blir deprimerad,.. Den kommer att passera" Utan rätt behandling, kan depression bli försvagande eller, ännu värre, dödlig. En depression är oroande och behandling.
  • "Titta på den ljusa sidan. Varför måste du vara så negativ?" Detta innebär att "bota" för depression är lätt att nå, bara genom att tänka annorlunda. Faktum är att vissa typer av depression kräva medicinering, prata terapi, eller en kombination av behandlingar.
  • "Det är dags att sluta med det och sluta agera galen." Tillämpa en etikett som "galen" är okunniga om sjukdomen patologi. Sådan märkning kan ytterligare isolera din älskade och få dem att känna sig hjälplösa.

Genom att lära så mycket du kan om depression, kan du bli en förespråkare för din älskade. Depression stöd kräver tålamod, medkänsla, och massor av uppmuntran. Folk återhämta sig från depression med rätt behandling, och ert stöd är en stor del av denna återhämtningsprocessen.