Evb

Hur typ 2-diabetes påverkar relationer

Oavsett om du dejtar, gift, eller i en långsiktig relation, kommer en diagnos av typ 2-diabetes påverkar både dig och din partner.

Med typ 2-diabetes förändrar ditt liv och kan säkert påverka relationer, oavsett om du dejtar eller gift. Diabetes förvaltning kräver mycket av din uppmärksamhet och fokus, vilket kan vara svårt för en partner obekant med sjukdomen att förstå. Du måste noga övervaka vad du äter och kontrollera ditt blodsocker ofta under dagen.

Och om du inte alltid så noga med att hantera din diabetes, kan din partner också påverkas. En nyligen genomförd studie av människor vars partner hade typ 2 diabetes fann att de som försökt att utöva kontroll över sina partners kostbeteende kändes särskilt stressade och belastade.

Slutligen, om du blir sjuk och behöver hjälp, din diabetesvården kan falla till din partner.

Diabetes: den fysiska och känslomässiga effekter

Personer som diagnostiserats med typ 2-diabetes kan uppleva ett brett spektrum av känslor, inklusive:

  • Fruktan
  • Ilska
  • Depression
  • Förnekelse
  • Guilt

Inte bara är den känslomässiga aspekten av diabetes en riktig berg-och dalbana, men det finns också en fysisk påverkan på sexuell funktion. Den känslomässiga påfrestningar att hantera diabetes kan orsaka stress och ångest, liksom kommunikationssvårigheter som kan leda till sexuell dysfunktion i relationer.

Diabetes: dejting med diabetes

Även om du inte är närvarande i en långsiktig relation, kan diabetes påverka din dating liv. Ronda Keys, 37, en händelse planerare från Maryland, var först diagnostiserats med typ 2-diabetes vid 18 års ålder. Hon visste inte någon annan hennes ålder med sjukdomen, så hon försökte tona ner allvaret i hennes vänner, hennes pojkvän, och till och med själv.

Keys, som är singel, ville inte hennes pojkvän eller vänner att känna att de var tvungna att stoppa vad de gjorde eller göra boende för sin diabetes, så hon bara inte berätta många människor.

"Jag var tvungen att försöka lista ut hur man ändå att leva ett normalt liv och göra normala saker och hantera min situation. Efter ett tag fick just till den punkt där jag var tvungen att låta folk veta," säger Keys.

Först, hennes pojkvän visste bara inte vad han behövde göra för henne, vad hon behövde från honom, eller något om diabetes. "När du nämner att du har diabetes, alla vill vara maten polisen", säger Keys. Hon förklarade för honom att hon fortfarande var en normal, frisk person som bara behövde göra några livsstil justeringar för att hantera sin sjukdom.

Diabetes: att upprätthålla obligationer

Oavsett om en eller båda parter har diabetes, det finns saker du kan göra för att förbli öppen och kärleksfull och stärka din känslomässiga band, vilket i sin tur kommer att hjälpa dig att navigera de förändringar som diabetes kräver.

Här klarar tekniker för att underlätta dig både genom en diabetes diagnos och i flera år efteråt:

  • Prata med varandra. Anpassning till livet med diabetes är svårt för patient och partner. Tala om vad du är rädd för, vad du är arg på, och vad du behöver från din partner - och se till att svara på din partners frågor.
  • Gå med i en stödgrupp. Delta i en stödgrupp för personer med diabetes eller familjemedlemmar till personer med diabetes kan vara en värdefull resurs för båda parter i en relation. Där kan du prata med andra som upplever samma utmaningar som du är och utbyta idéer om hur man ska klara.
  • Hitta sätt att lindra stress. Att handskas med diabetes kan lägga till en komplex nivå av stress för ett äktenskap, så hitta tid att slappna av. Välj en aktivitet eller hobby som du var och njuta, tillsammans eller ensamma, och regelbundet göra tid att glömma alla bekymmer och ha lite kul.
  • Delta i en klass diabetes utbildning tillsammans. Detta hjälpte Keys och hennes pojkvän bättre förstå hennes typ 2-diabetes och anpassa sig till sin nya verklighet. Han lärde sig om vad hon stod inför och vad hon - och han - som behövs för att göra för att hantera sin diabetes.
  • Åta sig att livsstilsförändringar tillsammans. Keys säger att detta var ytterligare ett viktigt steg i att justera deras förhållande för att tillgodose hennes behov av en hälsosammare livsstil. Hennes pojkvän förändrat sin livsstil samt att göra det lättare för henne att hålla sig med sina förbättrade vanor.

För personer med typ 2-diabetes kämpar i sitt äktenskap eller förhållande, betonar Keys utbilda din partner och prata öppet om dina behov. Förstå att din partner vill hjälpa till och ofta bara behöver dig för att visa honom eller henne vägen.