Evb

En vårdgivare guide till typ 2-diabetes

Fler och fler vuxna som befinner sig i rollen som vårdar en närstående med diabetes. Här är vad man ska göra och hur man ska klara.

När befolkningen åldras och som vår livsstil blir mer stillasittande, är typ 2-diabetes blir en epidemi. Som en följd av den åldrande befolkningen, vuxna barn finner sig nu i egenskap av vårdgivare till äldre släktingar, varav många lever med diabetes.

Det är inte tillräckligt för patienten att lära sig om sjukdomen - vårdgivaren behöver lära sig också, säger Kathy Honick, RN, CDE, en diabetes utbildare vid Barnes Jewish Hospital i St Louis. Det starkt rekommenderat att vårdgivare delta i sessioner diabetes utbildning "för att bidra till att ge stöd till patienten i att hantera denna utmanande sjukdom", säger hon.

Typ 2-diabetes: vårdgivarens roll

Vårdgivaren roll för någon med typ 2-diabetes varierar beroende på hur mycket hjälp patienten behöver. Vissa personer med diabetes kanske bara behöver någon att stödja dem, medan andra kan behöva vårdgivaren att göra det mesta av sina uppgifter, t.ex. att hålla koll på mediciner. Tiffany Hester Colorado vårdas hennes 90-åriga mormor, som hade typ 2-diabetes. Hennes jobb som vårdgivare inblandade går till läkarbesök med sin mormor, lära sig använda olika mätare och pennor insulin, och matlagning.

Hon säger att hon nu är "semi-omtänksamt" för sin far-in-law, som har borderline diabetes. "Med den förändring av kost och lite utbildning hade jag från min tidigare erfarenhet... han är på väg till viktminskning och bättre levande, "Hester säger.

"Vårdgivaren roll är att stödja diabetes patientens ansträngningar att öva de nödvändiga egenvård beteenden genom att fungera som en aktiv, kunnig och kompetent deltagare," Honick förklarar. "Exempel på detta kan vara efter eller förbereda en hälsosam måltid plan, cuing deras älskade att ta mediciner, testa blodsocker, etc. "Hon tillägger att med vårdgivare stöd, kan personer med diabetes bättre klara av sin sjukdom eftersom de har någon att dela bördan av kraven från sin sjukdom.

Typ 2-diabetes: vad ska vårdgivare veta?

Det är viktigt att vårdpersonalen förstå hur sjukdomen fungerar och hur man använder verktygen diabetesbehandling. Exempelvis innebär det inte bara att lära sig att känna igen symptomen på lågt blodsocker, men att lära sig att testa det. Det omvända är också sant. Vårdgivare bör veta vad man ska göra om blodsockret är för högt.

Vårdgivare bör betraktas som en del av vård team. De kan lära sig vad man ska leta efter när de inspekterar sin älskades fötter, stimulera fysisk aktivitet och sunda matvanor, och kontakta lämpliga gruppmedlemmar, om det behövs. En diabetes pedagog kan hjälpa dem att lära sig allt det här.

Typ 2 diabetes: hitta en diabetes utbildare

I Hester fall, önskar hon att hon hade haft bättre tillgång till en diabetes pedagog. Hennes lantligt läge på den tiden - tre timmar från närmaste pedagogen - gjorde tillgänglighet ett problem. "Jag önskar att jag hade fått lära en-mot-en med en pedagog," säger hon - saker som "vad vi skulle kunna använda som substitut för att göra en väl avrundad, frisk, balanserad måltid. "Hester också behövde någon som kunde undervisa henne hur man hanterar flera hälsoproblem, eftersom som många äldre människor med typ 2-diabetes, hade hennes mormor hjärta och njure problem också.

Det bästa sättet att hitta någon att hjälpa dig är att be din älskade en läkare, sjuksköterska eller arbetstagare klinik för att göra en rekommendation. Du kan också kontakta Europeiska Diabetes Association för hjälp att hitta en diabetes utbildare i ditt område.

För mer diabetes nyheter, följa på twitter från redaktörerna för.