Evb

Tandvård från 6 år till 16 år

Genom att nu ditt barn har sett en tandläkare regelbundet för år. Fortsätt med ditt vanliga schema. Om av någon anledning ditt barn har ännu inte sett en tandläkare, boka tid för en examen.

Mer och mer av ansvaret för god tandvård vanor tillhör ditt barn nu.

Vad ditt barn kan göra

  • Ditt barn bör borsta sin egen tänderna morgon och kväll med en mjuk tandborste och en ärtstor mängd av fluortandkräm. Titta att vara säker på att han eller hon gör ett bra jobb borstning.
  • Tandtråd är en viktig del av god tandhälsa, men det kan vara en utmanande uppgift för ett barn att bemästra. Prata med din tandläkare om rätt teknik för att lära ditt barn hur man tandtråd. Plast tandtråd verktyg kan hjälpa dig och ditt barn.
  • Om ditt barn har karies, kan din tandläkare rekommendera användning av ett munvatten som innehåller fluor. Men lära ditt barn att inte svälja det, eftersom fluor kan vara giftigt i stora mängder.
  • Använd avslöja tabletter från tid till annan för att se om någon plack kvar på ditt barns tänder efter tandborstning. Beskriver tabletter är tuggtabletter och kommer att färga alla plack kvar på tänderna efter att barnet borstar. Du kan köpa dessa på de flesta apotek.

Vad du och din tandläkare kan göra

  • Efter ditt barns permanenta tänder börjar dyka upp, tala med din tandläkare om att ha tandvård tätningsmedel placeras på kindtänderna. Är gjorda av hårdplast Tätningsmedel och skydda tuggytor bakre tänderna från förfall.
  • Diskutera ditt barns fluorid behov med din tandläkare om din lokala vattenförsörjningen inte innehåller tillräckligt med fluor. För att ta reda, ring din lokala vattenbolaget eller hälsodepartementet. Om du har egen brunn, har ditt vatten kontrolleras för att avgöra om din familj behöver fluor från andra källor. Normala mängder fluor till offentlig vattenförsörjning och buteljerat vatten är säkra för barn och vuxna. Om ditt barn behöver extra fluor, kan din tandläkare rekommendera kosttillskott. Använd dessa tillskott endast enligt instruktionerna. Och hålla dem utom räckhåll för ditt barn. För mycket fluor kan vara giftiga och kan färga ett barns tänder.
  • Bra kost är viktigt för att bygga och bibehålla friska tänder och tandkött. Ge ditt barn näringsrika livsmedel för att upprätthålla friskt tandkött, utveckla starka tänder, och undvika karies. Dessa inkluderar fullkorn, grönsaker och frukter. Försök att undvika mat som innehåller mycket socker och förädlade kolhydrater, såsom bakverk, pasta och vitt bröd.
  • Håll ditt barn borta från cigarettrök (passiv rökning). Tobaksrök kan bidra till utvecklingen av karies och sjukdomar i tandköttet. Lär ditt barn om farorna med rökning och passiv rökning.
  • Barn leker hårt, ibland hårt nog att slå ut eller bryta en tand. Lär dig att förebygga skador på tänderna och vad man ska göra i en tand nödsituation. För mer information, se avsnittet Mun och tandskador.