Evb

6 strategier för att stoppa tummen suger

Helt enkelt säga nej eller banka tummen bort kommer inte att eliminera problemet. Ta reda på vad du kan göra för att hjälpa ditt barn sluta suga på tummen.

Här är vad experter säger att du ska göra när du försöker få ditt barn att sluta suga på tummen.

 • Börja tidigt. Även om de flesta barn växer ur tummen suger vana med 2 eller 3, är det en bra idé att börja vidta åtgärder för att stoppa beteendet kring 18 månader, säger Alan Greene, MD, klinisk professor i pediatrik vid Stanford University School of Medicine i Palo Alto, Kalifornien och författare till spädbarnet Grön.

  Det är den ålder då barn börjar plocka upp bilagor objekt som de har på flera år, säger Dr Greene. Deras tummen kan vara ett bifogat objekt, men du kan uppmuntra en favorit filt, uppstoppade djur, docka, eller leksak som kan ta tummen plats.
 • Låtsas att du inte märker det, sedan använda distraktion. Om du berättar ditt barn att sluta suga på tummen eller du drar tummen ur munnen, det kommer att förstärka tummen suger, säger Greene. "Det gör barnen känner att detta är lite extra angenäm sak", säger han.

  När du upptäcker att ditt barn suger på tummen, försöka få henne att göra något som kräver två händer. Greene rekommenderar att ge henne något som en twist och pop kopp med vatten inuti, där hon behöver två händer för att vrida öppna upp för att dricka vattnet. Eller prova att ge henne en leksak som kräver två händer.
 • Ge beröm när han inte gör det. Afzal berättar föräldrarna att inte skälla eller straffa sina barn för att suga deras tumme. Istället, ge dem en belöning när de inte suga deras tumme, vilket kan vara en kram, uppmuntrande ord, ett klistermärke, en speciell måltid eller mellanmål, eller en speciell utflykt.
 • För äldre barn, schemalägga lämpliga tidpunkter. När ditt barn är äldre och kan förstå att hon inte skulle suga på tummen vid vissa tider på dagen, till exempel när hon är i skolan, kan det hjälpa att berätta för henne när hon kan göra det, Afzal säger. Man kan säga tummen suger är okej från 5 till 05:30 medan du tittar på ett visst tv-program eller för en viss tid kring sänggåendet. Det hjälper ge ditt barn, och du kanske upptäcker att hon kommer att göra det mindre och mindre tills hon slutar helt.
 • Leta efter källor till stress. Kids som överbelastas, uttröttade, eller har utvecklingsmässiga svårigheter ofta kommer suga sin tumme, säger Greene. Om det blir ett problem i högre ålder, kanske du vill överväga att göra några förändringar - som att ställa en tidigare läggdags, schemaläggning färre aktiviteter, eller få utvecklingsfrågor checkats ut av en läkare.

  Ett annat tecken på att det kan vara ett problem är om ditt barn slutar suga på tummen och sedan startar igen vid en senare ålder, säger Afzal. "Detta är en mycket viktig skylt," säger han. Det kan betyda att ditt barn upplever ångest och det bör utredas. Prata om det med din barnläkare, kanske som gör en remiss till en barnpsykolog.
 • Försök att använda en barriär. Finns plastskydd att sätta på ditt barns tumme och lösningar som du målar på ditt barns tumme så att den inte smakar bra och ditt barn kommer inte att vilja göra det. Det är inget fel med att använda dessa produkter, så länge du se till att de inte innehåller skadliga kemikalier, säger Greene.

  Ett annat alternativ: Sätt lite grönsaksjuice på ditt barns tummen när han sover, säger han. Om det inte få honom att sluta suga på tummen, kommer det att hjälpa honom att utveckla en smak för grönsaker.

Dessa strategier är ett bra ställe att börja, men om du upptäcker att du inte gör några framsteg, kan det bästa valet vara att vänta ut det. Om tummen suger inte försämra ditt barns förmåga att gå i skolan, och ditt barn får tillräckligt med sömn och har sunda relationer med familj och vänner, bara vänta och se vad som händer, säger Afzal.