Evb

Typ 2-diabetes: hantera din diagnos

Leva med diabetes innebär att acceptera diagnosen och göra nödvändiga ändringar i ditt liv.

"Deprimerad" och "besviken" är de ord som används av New Orleans bofast Gary Davis att beskriva sina känslor när han fick sin typ 2-diabetes diagnos.

"Jag är en sjuksköterska, så jag visste vad som hände, vad som skulle komma," påminner om 51-åringen, kan hänvisa till långsiktiga skador diabetes utlösa på en persons hälsa och kropp. Davis medger att initialt, men att han inte vill försöka att göra de förändringar som skulle förbättra hans hälsa. "Vid ett tillfälle hade jag inte ens försöka, men jag försöker nu. Varje dag jag försöka hårdare ", säger han.

Typ 2-diabetes: undvik förnekande

Ta emot en diabetes diagnos kan stoppa dig i dina spår. Men för många människor, höra nyheten är tankeställare de behöver för att starta sunda vanor.

En Yale studie av 20.221 överviktiga eller feta vuxna under 75 års ålder visade att personer som får en diagnos av diabetes är mer motiverade att gå ner i vikt än sina jämnåriga, tappa, i genomsnitt tre pounds mer med sin diet plan.

"Den stora grejen är att undvika förnekelse. Det är så lätt att förneka, "säger Paul Robertson, MD, VD för medicin och vetenskap för den europeiska Diabetes Association.

Många gånger läkare är en del av detta mönster av förnekelse, säger Dr Robertson, särskilt när de berättar patienter att deras blodsocker är en "lite högt, men vi ska bara titta på det." Robertson betonar, "Det är dags att hoppa på det du inte förneka det -!. Titta på din vikt, titta på vad du äter"


Relaterat: lindra dina rädslor insulin nål

Typ 2-diabetes: göra ändringar

Två år efter att få nyheter, Davis bekänner, "är jag fortfarande förvirrad över vad jag kan och inte kan äta."

Och, tillägger han, det finns vissa livsmedel, som vitt ris, att han inte kan ge upp. Bor i huvudstaden gumbo, jambalaya och röda bönor, vilka alla tillsammans med vitt ris, kan denna utmaning vara förståeligt. Men även om Davis tar insulin för att kontrollera hans blodsocker, han tar också åtgärder för att ta itu med diabetes genom att ändra sin kost och ökad motion.

Baserat på hans erfarenhet, erbjuder Davis följande tips för att klara en typ 2-diabetes diagnos:

  • Gör en insats för att förändra din kost och motionsvanor. Även små förändringar kan hjälpa till.
  • Få utbildade om diabetes och vad du behöver göra för att hålla sig frisk.
  • Om du inte kan skaka din sorg och bli motiverad, tala med en läkare om möjligheten av depression.

"Det är svårt eftersom du har din viss livsstil i så många år - jag haft min i 49 år - och då någon säger till dig [som du] måste helt ändra det", säger Davis.


Relaterat: åtta kändisar med typ 2-diabetes

Typ 2 diabetes: få utbildade

Ändå finns det en uppsjö av bra information där ute om hur man ska vara frisk med typ 2-diabetes, konstaterar Davis. "Dra nytta av forskningsprojekten. Utnyttja litteraturen. Det är verkligen allt om utbildning, "säger han.

Goda resurser för information om typ 2-diabetes är din sjuksköterska, en diabetes utbildare, och en dietist, som alla kan hjälpa dig att utveckla en plan för livsstilsförändring som kommer hjälpa till att kontrollera ditt blodsocker.

Typ 2 diabetes: hantera depression

Om du upptäcker att du har svårt att få motiverade eller om du fortsätter att känna sig ledsen eller orolig många veckor efter din diabetes diagnos, överväga att tala med din läkare eller en psykolog om din oro.

Inte alla som får en diagnos av diabetes upplevelser depression. Men de som gör kan ha en svårare tid vidta åtgärder för att hantera sin sjukdom. En studie av 2.902 infödda vuxna i Europa visade att depression inte göra en person mer benägna att få diabetes, betyder gör det svårare för personer med diabetes att kontrollera sin blodsockernivå. Depression kan också göra det svårare att hålla sig med en behandlingsplan, men en nyligen genomförd studie fann att integrera behandlingen av typ 2-diabetes och depression hjälpte människor att stanna på toppen av sin medicin scheman och förbättrat båda villkoren.

"Det kommer inte att ske över en natt", säger Davis. "Men om du fortsätter att försöka, kan du lyckas."