Evb

Hantera typ 2-diabetes för att skydda hjärthälsa

Om du har typ 2-diabetes, bevara hjärthälsa är det viktigaste skälet för att hålla din diabetes under kontroll. Lär sätt att skydda ditt hjärta genom att hantera diabetes.

Personer med typ 2 olika diabetes ansikte komplikationer som härrör från sjukdomen, men ingen så allvarlig som hotet till hjärthälsa. Vuxna med diabetes dör av hjärtsjukdom två till fyra gånger oftare än personer utan diabetes. Hjärtsjukdom noterades på mer än två tredjedelar av de diabetesrelaterade dödsbevis utfärdas för personer 65 år eller äldre, enligt den senaste statistiken från Europeiska Diabetes Association.

Nedre raden: Ta hand om ditt hjärta hälsa är en viktig del av att hantera diabetes.

Hantera diabetes: diabetes-hjärthälsa anslutning

Människor som inte kan hantera sin diabetes deal med förhöjda blodsockernivåer, och de höga nivåerna ökar hjärtsjukdom risk. Över tid kan högt blodsocker orsaka blodkärlen att bli tjockare och smalare, vilket gör det svårare för blodet att flöda fritt. Hjärtat tvingas arbeta hårdare för att förse resten av kroppen med blod, orsakar det att bära ner.

Personer med typ 2-diabetes tenderar också att löpa större risk för andra komplikationer som bidrar till hjärtsjukdomar. Dessa inkluderar:

  • Fetma
  • Höga LDL eller "dåliga" kolesterolnivåer
  • Låga nivåer av "goda" HDL-kolesterol
  • Förhöjda nivåer av triglycerider
  • Högt blodtryck

Om du utvecklar något två av dessa komplikationer, tillsammans med den höga blodsockernivåer som kommer med diabetes, du anses ha ett tillstånd som kallas metabola syndromet. Personer med metabola syndromet har en ännu större risk för kranskärlssjukdom, tillsammans med problem som stroke och perifer kärlsjukdom, som härrör från uppbyggnaden av plack på kärlväggarna.

Hantera diabetes: öva god hjärthälsa

Här är stegen personer med typ 2-diabetes kan vidta för att skydda sin hjärthälsa:

  • Hålla blodsockernivån konstant. Aktivt hantera diabetes och hålla blodsockret under kontroll kan gå en lång väg mot beger alla komplikationer av diabetes, inklusive hjärtsjukdom.
  • Gå ner i vikt. Fetma är en viktig faktor i både typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar. Genom att förlora vikt och hålla bort det du kan förbättra din kontroll över ditt blodsocker, ta ditt blodtryck ner och sänka kolesterolvärden. Detta är särskilt viktigt om du bär en hel del vikt runt midjan och buken, som extra fett på dessa platser ökar risken för hjärtsjukdom.
  • Sänka kolesterolhalten. LDL-kolesterol kan bygga upp inuti dina blodkärl och bildar plack längs kärlväggarna. Detta plack uppbyggnad är ännu farligare för dem med diabetes, som redan inför utsikten av smala blodkärl från sjukdomen. Äta låg fetthalt och kolesterol-fria livsmedel kan hjälpa dig att sänka dina kolesterolnivåer. Mediciner finns också att få cholesterol ner.
  • Motion. Fysisk aktivitet kan hjälpa dig gå ner i vikt snabbare och ta ditt blodtryck ner. Motion ökar också dina nivåer av HDL-kolesterol, vilket bidrar till att avlägsna LDL-kolesterol och triglycerider från blodet, förhindrar uppbyggnad av artär plack.
  • Sluta röka. Rökning är en fruktansvärd vana för alla, men särskilt för personer med typ 2-diabetes. Rökning begränsar dina artärer, förvärrar förträngning redan orsakats av diabetes.

Tänk på att personer med diabetes som redan genomlevt en hjärtattack står en god chans att få en andra, och hjärtinfarkt hos personer med denna sjukdom är ofta dödlig. Detta mycket allvarlig sjukdom har mycket allvarliga konsekvenser, men du kan vidta åtgärder för att minska risken för komplikationer.