Evb

En förälder guide till typ 1-diabetes

Typ 1-diabetiker kan ha glada, friska barndom. Men att hantera ditt barns diabetes tar ansträngning från hela familjen.

När ett barn får diagnosen typ 1-diabetes, är föräldrar ofta chockade och förvirrade. "Jag var rädd och ledsen. Jag var orolig att han aldrig skulle gå till skolan eller äta tårta ", säger Julie Abes i Atlanta, Ga, vars son har diabetes.

Föräldrar undrar om deras barn kommer att växa upp friska. Svaret är "ja", om diabetes är starkt styrt.

"Det första vi berätta föräldrar är, du är inte ensam, är ditt barn inte ensam", säger Sue Tocher, MS, RD, dietist och diabetes kliniska programansvarig på Barns Sjukvård av Atlanta. "Diabetes inte bör begränsa dem, bör det inte begränsa dem." Men föräldrar behöver införliva ändringar i sina barns liv, tillägger Tocher.

Typ 1-diabetes: vad är det?
En gång känd som ungdomsdiabetes, är typ 1-diabetes vanligen först diagnostiseras hos barn och unga vuxna, och är ett livslångt tillstånd. Varje år mer än 13.000 nya fall av typ 1-diabetes diagnostiseras i norra Europa, enligt Centers for Disease Control and Prevention.

Vid typ 1, producerar diabetiker bukspottkörteln lite eller inget insulin. Det är ett hormon som kroppen behöver för att ändra socker och andra livsmedel till energi. Utan insulin, höga nivåer av fett och glukos (socker) stannar i blodet. Över tid kan detta skada blodkärl och vitala organ. Så för att överleva, och undvika allvarliga komplikationer såsom hjärtsjukdomar och nervskador, personer med typ 1-diabetes behöver en övergripande vårdplan som omfattar dagliga insulininjektioner.

Typ 1-diabetes: de första stegen
Abes '9-årige son, Mitchell, fick diagnosen när han var bara 2. "Det kändes nästan som att ha en nyfödd bebis igen - det var väldigt överväldigande", säger hon. "Det finns så mycket att lära sig."

Först kommer du och ditt barn måste vänja sig att testa blodsockret och injicera insulin. Ditt barn kommer också att följa en diet med låg fetthalt och hålla koll på kolhydrater. Den Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) föreslår:

  • Äta rimligt, konsekvent, och på schemat
  • Testa blodsockernivån regelbundet
  • Justera insulin baserat på blodsockernivåer och aktiviteter
  • Utövar regelbundet

Ditt diabetesteam kommer att komma upp med en särskild plan baserat på ditt barns ålder och livsstil. Föräldrar kommer att behöva utbilda andra vårdgivare för att se till att de vet vad de ska göra. Det är särskilt viktigt att tala med ditt barns skola i början av varje år för att se till att alla lärare vet detaljerna i din diabetes förvaltningsplan, säger Abes.

Typ 1-diabetes: Kontrollera blodsockernivåer
Att se ditt barns blodsockernivåer förbli stadig är viktigt att hålla henne frisk. Ditt diabetesteam kommer att berätta vilka nivåer är normalt för ditt barn.

Det är viktigt att hålla sig på dessa nivåer. Personer med diabetes ansikte två potentiellt livshotande problem när nivåerna doppa för lågt eller klättra för högt:

  • Hypoglykemi. För lite socker kan orsaka hypoglykemi. För mycket insulin, för lite mat, eller för mycket motion är sannolika syndarna. Ditt barn kan vara skakig, svettig, eller yr. Omedelbart ge din juice barn frukt, några hårda karameller, eller druvsockertabletter. Agera snabbt så att ditt barn inte svimmar.
  • . Hyperglykemi För mycket socker - främst på grund av för mycket mat eller för lite insulin - kan orsaka hyperglykemi. Ditt barn kan vara väldigt törstig, behöver använda badrummet en hel del, eller bli sömnig. Ge insulin, vatten, eller socker-fria drinkar. Otillräcklig insulin kan orsaka syror för att bygga upp i blodet, vilket orsakar ett tillstånd som kallas ketoacidos, vilket kan leda till diabeteskoma och död.

Typ 1-diabetes: tonåren
När de blir äldre, kan barnen ta långsamt mer ansvar för sin diabetesvård. Men föräldrar är oftast involverade hela vägen genom tonåren.

De ungdomar och tonåren är särskilt utmanande för typ 1-diabetiker. Liksom alla barn i denna ålder, tonåringar med diabetes vill passa in i. Och det kan leda till uppror, inklusive äta dåligt och hoppa injektioner. Ovanpå det, kan hormonella förändringar göra tonåringarnas kroppar resistenta mot insulin, säger Tocher. "Så bara när de behöver för att hantera sjukdomen mest, kan de vara resistenta mot att göra så", säger hon.

Lära sig att köra är en tonårig övergångsrit. JDRFEN rekommenderar att testa blodsockret innan din tonåring blir bakom ratten, och att han kör bara när hans nivåer är normala. Det är också viktigt att hålla snacks i handskfacket för att avvärja hypoglykemi.

Typ 1-diabetes: A family affair
Framgångsrik diabetesbehandling tar planering och organisation av hela familjen, säger Abes. "Du måste stanna på bollen. Jag frågar alltid, "Finns det saft i pappas bil? '" Dotter Amanda vet vad de ska göra om Mitchell visar tecken på lågt eller högt blodsocker samt. "Alla måste spela en roll i det," Abes säger.

Alla i Abes familjen spelar en roll i att försöka hitta ett botemedel, alltför. Varje år deltar de i JDRFEN s Atlanta Walk to Cure Diabetes. År 2008, "Team Abes" höjde 33590€. Abes har dragit ner på sitt arbete som logoped och nu gör uppsökande och patientutbildning för JDRFEN s Georgia kapitlet. "Diabetes tog mitt liv i en annan riktning", säger hon.

Trots sin diabetes, lever Mitchell livet av en typisk tredje grader. Han går i skolan och spelar fotboll och tennis. Och, säger hans mamma, med noggrann planering och uppföljning, kan Mitchell äta även tårta.