Evb

Den balanserade typ 1 diabetes diet

Skapa en sund balans mellan kolhydratintag och insulin är ett måste för personer med typ 1-diabetes.

Att äta rätt är en av utmaningarna av att leva med diabetes typ 1, tillsammans med kontroll av ditt blodsocker regelbundet, ta din medicin på rätt sätt, och tränar som din läkare rekommenderar. Att välja rätt mängder lämpliga mat att äta behöver inte vara svårt, det tar bara en förståelse för matgrupper och lite planering.

Diabetes kost: kolhydrater är nyckeln

"Förstå kolhydrater är en hörnsten i framgångsrika mealplanering", säger Constance Brown-Riggs, RD, en dietist, diabetes pedagog och författare äta soulfully och hälsosamt med diabetes.

Kolhydrater har störst påverkan på blodsockret jämfört med protein och fett. Vid typ 1-diabetes kan kroppen inte få socker från vad vi äter ur vårt blodomlopp och i resten av vår kropp. Detta orsakar blodsockernivåer att stiga. Vänster obehandlade, skulle äta mer kolhydrater leder till högre blodsockernivåer.

Personer med typ 1-diabetes måste ta insulin, det hormon som hjälper till att reglera blodsockernivån, dagligen. Ett viktigt mål för diabetesbehandling är att upprätthålla blodsockernivåer så nära det normala som möjligt. Hur är detta gjort? Genom att noggrant räkna mängden kolhydrater du äter.

"Kolhydratsberäkning är mycket viktigt för att matcha mängden kolhydrater med enheter insulin för optimal blodsockerkontroll," betonar Angela Ginn-Meadow, en diabetes utbildare vid Joslin Diabetes Center vid Maryland General Hospital. Detta ger maximal flexibilitet vid planering av en diabetes diet.

För carb räkna, måste du veta två saker: mängden kolhydrater per portion i den mat du äter och hur mycket insulin som behövs för att "täcka" en viss mängd kolhydrater.

"Nutrition Facts" etiketter är bra verktyg för att lära sig kolhydrater i många livsmedel. Många näringsexperter böcker kan ge dig de kolhydrater i frukt, grönsaker och andra livsmedel utan märkning. Din läkare eller en certifierad diabetes pedagog kommer att identifiera rätt mängd insulin för dig och hjälpa dig att förstå hur man kan matcha det med kolhydrater.

Diabetes kost: livsmedel att inkludera i en måltidsplan

Medan carb räkna medger flexibilitet, måste du fortfarande följa en hälsosam totala kosten. Bortsett från att det är nödvändigt att vara flitig i att balansera kolhydratintag, äta hälsosamt för någon med typ 1-diabetes är det samma som det är för någon annan - äta en mängd olika livsmedel varje dag, välja dem högt i fiber, vitaminer och mineraler och lågt i mättat fett och natrium.

"Många människor med diabetes felaktigt undvika frukt på grund av dess höga sockerhalt," varnar Brown-Riggs. Men frukt är full av näringsämnen och fiber och lågt i fett, natrium och kalorier. Tänk bara på att titta på portionsstorlekar och vara medveten om kolhydrater i frukt du väljer när du planerar varje dags måltider.

Diabetes kost: livsmedel för att utesluta en måltid plan

De flesta människor med diabetes vet vikten av att undvika en hel del koncentrerade sötsaker som läsk, godis och bakverk, men det finns andra livsmedel för att begränsa av hälsoskäl. "Jag tycker att, precis som alla andra, de med diabetes behöver minska mängden av förädlade livsmedel de äter," råder Karen Marschel, RD, LD, en klinisk diabetes nutritioneducator i St Cloud, Minnesota

Förädlade livsmedel såsom frysta eller förpackade måltider, boxats ris eller Nudel rätter och konserverade soppor har ändrats från sitt ursprungliga skick främst av praktiska skäl. Dessa livsmedel tenderar att vara högre i natrium, socker och fett - eller alla tre - och lägre i fiber, vitaminer och mineraler än de livsmedel som de skapades.

När du följer en hälsosam plan diabetes måltid kan ta hand och tänkte, åtminstone till en början, men det behöver inte vara svårt. Många av oss tenderar att äta samma mat från vecka till vecka. På kort tid kommer du ha memorerat kolhydrater i dina favoriträtter och började balansera din mat, insulin och blodsocker på det sätt som fungerar bäst för dig.