Evb

Crohns sjukdom testning och underlätta en älskad ångest

Om någon närstående har symtom som tyder på Crohns sjukdom, kan en serie provningar som behövs för diagnos. Lära sig om dessa förfaranden gör det möjligt för dig att ge bästa stöd du kan.

Om det finns en möjlighet att en av dina vänner eller familjemedlemmar lider av en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), kan läkaren har beställt en rad medicinska tester, vilket gör att du både undrande och orolig hur diagnosen görs.

Crohns sjukdom: att göra diagnosen
Det finns många medicinska tester som finns tillgängliga för att diagnostisera en IBD och identifiera vilka villkor din älskade man har. Crohns sjukdom och ulcerös kolit är båda formerna av IBD, men de påverkar kroppen på olika sätt. Crohns sjukdom oftast angriper vissa delar av slemhinnan i mag-tarmkanalen, skapar inflammation och sår som så småningom skadar alla skikt i tarmkanalen, från munnen till anus, påverkar Ulcerös kolit bara det översta lagret av fodret, och bara i den stora tarmen.

Eftersom de sjukdomar har liknande symptom, kan olika tester behövas för att ställa rätt diagnos. Först kommer läkaren vill granska specifika symptom (som blödning, buksmärtor, eller viktminskning) och prata om vad medicinska frågor din närstående har, samt ta en familj sjukdomshistoria. Detta kommer att följas av en fullständig fysisk undersökning och, troligen, en del blod arbete och sedan andra tester.

Dessa ytterligare tester omfattar vanligtvis:
  • Blodprover. Läkaren kommer att vilja leta efter tecken på blödning eller infektion som indikeras av olika blodkroppar och kolla om specifika antikroppar finns i blodet, ett möjligt tecken på en IBD.
  • Endoskopi. Olika examina som omfattar en "räckvidd" (upplysta kamera fäst vid en lång, tunn slang) kan hjälpa visualisera inflammation och avgöra om en IBD är ansvarig för symptomen, och i så fall vilken typ av tillstånd är det. De olika endoskopi tentor namnges beroende på vilket område av mag-tarmkanalen som de undersöker. Exempelvis involverar koloskopi vanligen den stora kolon upp till ileum, som är den sista delen av tunntarmen, medan sigmoidoskopi ser vid precis colon sigmoideum (den del av tjocktarmen närmast rektum). En annan examen innebär svälja en kapsel som innehåller en liten kamera, som utsöndras i avföringen, att visa delar av tarmen som är nästan omöjligt att visualisera. Läkaren kan också göra en biopsi under endoskopi, vilket innebär att ta bort ett vävnadsprov från mag-tarmkanalen för vidare studier i labbet.
  • Andra röntgenundersökningar. Röntgen, CT, och magnetisk resonanstomografi (MRT) kan också beställas. Dessa är smärta-fria avbildningsförfaranden men kan orsaka ångest för din älskade, speciellt i fallet med en "sluten" MRI där patienten kan besväras av trånga utrymmet och banging tongångar. "Öppna" MRI är ett bättre alternativ för människor som tenderar att känna sig klaustrofobisk på nära håll.

Crohns sjukdom test: hur du kan hjälpa
Om du har en nära anhörig inför en diagnos av IBD, följa med honom eller henne till läkarmottagningen kan lindra en hel del av sin ångest - och din älskades läkare kan vara den första att tacka för att ni kom. Enligt Carl Dennison, MD, en husläkare i Fort Lauderdale, Fla., "En vårdgivare kan ge en hel del kompletterande information som patienten ibland inte alltid kan eller vill ge, särskilt när det gäller känslomässiga problem och hur saker och ting går hemma. "Att vara tillgänglig på den dagen någon av testerna utförs kan ge en enorm emotionell lyft för patienten, även om det bara är genom att hålla sin hand medan de får blod dras.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Du kanske oroar graden av obehag några av de mer avancerade tester kan orsaka din älskade. Men inte vara alltför orolig för smärta, säger Dr Dennison. I Europa är människor drogad oftast (avslappnad och smärtfri) under endoskopiska undersökningar. "När du är sövd, känner du inte mycket av något", säger han. "Vårdgivaren och patienten kan vara säker på att de flesta av testningen kommer att vara relativt smärtfritt."

Vid tillsättningen av något test, se till att fråga om någon förberedelser som krävs i förväg, speciellt om sedering kommer att delta. Vanligtvis patienten inte kan äta efter ett visst antal timmar före testet, till exempel. Och att vara sederade innebär att din älskade en kommer att behöva lite återhämtningstid vid testanläggning efter ingreppet samt någon att ta hem dem. Som utsedd förare, vet att han eller hon kan vara groggy efter sedering, så att vara runt för resten av dagen är till hjälp. Var noga med att fråga om det finns någon mat eller dryck restriktioner efter testen.

Beroende på vilken typ av tester gjort, kan du vara på jakt efter biverkningar. Fråga din älskades vårdteam exakt vad du ska titta efter. Till exempel, efter en biopsi, kan läkaren vill att du ska vara på sin vakt för någon blödning eller smärta.

Crohns sjukdom vårdgivare: att få information hjälper
Kom ihåg att olika medicinska undersökningar är väsentliga för lämplig diagnos av IBD samt för att fastställa ytterligare hantering av symptomen på sjukdomen. Du kan hjälpa din älskade en att känna sig mer bekväm om att ha någon av de rekommenderade testerna genom att bli informerade om vad det innebär. Gör din forskning, prata med vårdteam, och ställa frågor om något är oklart. Att bli informerad går en lång väg mot att minimera den ångest som kommer från att inte veta vad som görs och varför. Om du behöver mer information eller känner osäker själv, tveka inte att be om stöd. Det finns olika organisationer vars uppdrag ingår att hjälpa dig att förstå Crohns sjukdom, såsom Crohns och kolit Foundation of Europe.

Kom bara ihåg, du och din älskade med Crohns sjukdom är inte ensam. Nå ut och få det stöd du behöver.