Evb

Diagnos Crohns sjukdom

Liksom själva sjukdomen, kan diagnostisera Crohns sjukdom vara komplicerat. Förstå de inblandade tester kommer att göra processen lättare att hantera.

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) med ett brett spektrum av symptom som kan inkludera kramper, diarré, viktminskning, förstoppning, och även blödningar från ändtarmen. Juni Breiner, MD, en invärtesmedicinare i Lutherville, Md, säger, "Crohns sjukdom kan vara mycket svårt att diagnostisera. De börjar symtomen på sjukdomen är ibland flyktiga buksmärtor eller diarré, "både symptom som kan orsakas av ett antal olika förhållanden.

Om din läkare misstänker att Crohns sjukdom kan vara orsaken till dina symptom, kommer du genomgå sannolikt en mängd olika tester för att bekräfta diagnosen, börja med ett blodprov för att leta efter tecken på anemi (lågt antal röda blodkroppar) eller infektion. En röntgen av buken kan också vidtas för att se om det finns någon form av hinder i tunntarmen. Beroende på resultaten, kommer mer specifika tester köras för att avgöra om Crohns sjukdom som orsakar dina symtom och i så fall var längs matsmältningskanalen det verkar.

Crohns sjukdom tester: utesluta andra IBDs
Vissa diagnostiska tester kommer ibland förpliktas att eliminera andra villkor. Dessa kan omfatta:
  • Pall tester. En pall prov kan tas för att utesluta bakterie-eller virusinfektioner i magtarmkanalen och att leta efter tecken på blod i avföringen, vilket är vanligt med Crohns sjukdom, säger Dr Breiner. Blod i avföringen kan också vara ett tecken på cancer eller annan IBD, såsom ulcerös kolit (länk till basics-IBDs).
  • Antikroppstest. Kroppen producerar antikroppar för att hjälpa avvärja infektioner. För att utesluta ulcerös kolit, en IBD med liknande symtom, kan två antikroppstest vara till hjälp. Dessa är ett ASCA test (anti-Saccharomyces cerevisiae-antikropp) och pANCA (perinukleär antineutrofil cytoplasmisk antikropp). När du har Crohns sjukdom, har du oftast ett positivt resultat för ASCA och ett negativt resultat för pANCA.

Crohns sjukdom bekräftelse: endoskopiska undersökningar en endoskopi låter läkaren se vad som händer inuti kroppen. Under förfarandet är en liten kamera placerad inuti en lång, flexibel tända röret förflyttas genom matsmältningsapparaten. Kameran projicerar bilder på en TV-skärm. Här kan läkaren se om inflammation är närvarande i slemhinnan i mag-tarmkanalen. "Din läkare kan bestämma mängden inflammatoriska skador och hur långt din sjukdom har fortskridit med den här proceduren," Breiner säger.

Dessa är de olika typer av endoskopiska förfaranden som används under diagnosen av Crohns sjukdom:
  • ERCP (endoskopisk retrograd cholangiopancreatography). Detta test kan kolla tunntarmen för Crohns sjukdom. Det handlar om att svälja en liten kamera inuti en kapsel som skickar bilder av magtarmkanalen till en inspelning bälte som du bär tills kapseln kommer ut i avföringen.
  • EGD (esophagogastroduodenoscopy). "Det handlar om att styra ett flexibelt endoskop in i munnen genom matstrupen och magsäcken, och in i tunntarmen. Det kan avgöra om du har Crohns sjukdom i början en del av tunntarmen, "säger Breiner. Du kommer att bli lätt nedsövd så att du inte upplever något obehag.
  • Flexibel sigmoidoskopi. Detta testar om du har Crohns sjukdom i den nedre delen av din kolon, och utförs vanligtvis under sedering. Din kolon måste vara ren för detta kort test, så dagen innan, du tar laxermedel, förbrukar bara vätskor, och kanske ha ett lavemang. Din läkare kommer att sätta en sigmoidscope, en kort flexibel tända röret som skickar bilder av din kolon till en monitor, i ändtarmen för att leta efter tecken på blödning, sår eller skador. Din läkare kan också ta ett vävnadsprov, ett test som kallas en biopsi som ska kontrolleras med avseende på tecken och svårighetsgraden av lägre kolon inflammation, säger Breiner. En biopsi kan också hjälpa läkaren utesluta andra villkor.
  • Koloskopi. Denna timslånga procedur, vanligtvis utförs under sedering, kan din läkare för att se om det finns tecken på Crohns sjukdom någonstans längs hela längden av tjocktarmen. Din läkare kommer att infoga en colonoscope, en lång, belyst böjligt rör som skickar bilder till en monitor under hela proceduren. Som med den flexibla sigmoidoscopy, måste din kolon vara tomt för detta förfarande, och en biopsi kan tas om läkaren anser att det är motiverat.

Crohns sjukdom: Den bästa utövare
Om du tror att du kanske visa tecken på Crohns sjukdom, rekommenderar Breiner att du ser din ordinarie läkare först, som sannolikt kommer att göra några inledande blod arbete, eller beroende på svårighetsgraden av dina symtom, kommer att hänvisa dig till en gastroenterolog, en mag hälsa specialist.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Och det är en bra sak, säger Charles O. Elson, III, MD, vice ordförande för forskning vid institutionen för medicin och Basil I. Hirschowitz ordförande i gastroenterologi vid University of Alabama-Birmingham. Elson rekommenderar att om din Crohns sjukdom symtom bli värre och mer omfattande medicinering, liksom steroider, måste förskrivas, är en gastroenterolog specialisten bäst lämpad för att hantera ditt tillstånd.