Evb

Behandling för vitamin B12-brist anemi

Om du inte får tillräckligt med vitamin B12, är du i riskzonen för att utveckla perniciös anemi. Behandling ofta innebär att man tar stora mängder av vitamin B12 i tillägg form.

En av de många typer av anemiais perniciös anemi, eller vitamin B12-brist anemi, som orsakas av en brist på vitamin B12 i kroppen. Om du har blodbrist på grund av denna näringsbrist, mår du förmodligen trött och nedsliten, symptom som är gemensamma för alla Anemi typer. Men till skillnad från några av de andra former av anemi, är detta en relativt okomplicerad.

"B12-brist är ett tillstånd som orsakas av antingen otillräckligt intag av B12 eller inte absorbera det," säger hematologist Mark Crowther, MD, professor och divisionschef för hematologi och tromboembolism vid McMaster University i Hamilton, Ontario, Kanada. "Det vanligaste i människor som äter en vanlig nordeuropeisk diet, är det på grund av malabsorption."

Orsaker till B12-brist anemi

Malabsorption innebär att din kropp inte kan använda vitamin B12 som finns i den mat du äter. Det finns ett antal skäl till varför du kan ha problem med att absorbera näringsämnen, säger Dr Crowther. Den vanligaste orsaken är brist på intrinsic factor, ett protein som finns i magen.

Andra orsaker är:

  • Infektioner
  • Kirurgi i magtarmkanalen
  • Vissa läkemedel

Människor som följer en vegan diet (som eliminerar alla djur, inklusive ägg och mejeriprodukter) måste vara fråga om att utveckla en B12-brist, eftersom de inte kan äta de flesta livsmedel som levererar B12.

Varför b12 är viktigt

"B12 är ett vitamin som behövs för normal tillväxt och utveckling av celler. Orgeln som brukar drabbas först är benmärg, "säger Crowther. Din trötthet och andra symptom kan likna andra typer av anemi, men ett blodprov kan lätt identifiera om en B12-brist är att skylla eftersom din vita blodkroppar och blodplättar är lågt, tillsammans med lågt hemoglobin räknas. Andra former av anemi, särskilt den vanligaste formen på grund av en brist på järn, påverkar bara hemoglobin.

Med brist på vitamin B12, kan dina röda blodkroppar vara för stor för din kropp att använda effektivt. Långtidsverkande perniciös anemi kan orsaka skador på olika organ, inklusive hjärnan och hjärtat, och dina perifera nerver i synnerhet.

B12-brist anemi behandling

De flesta patienterna lätt kan behandlas med stora doser av orala B12 tillskott, förklarar Crowther. Du borde börja känna dig bättre inom några dagar från att ta dessa tillskott. Crowther säger att även människor som används för att få vitamin B12 injektioner från sin läkare, är detta inte längre nödvändigt för de flesta patienter. När du går igenom behandlingen, kommer din läkare sannolikt att fortsätta att övervaka dina blodvärden tills de når normala nivåer.

B12 finns i vissa livsmedel, inklusive lever, musslor, och berikade frukostflingor, men om din perniciös anemi beror på att kroppen inte absorbera tillräckligt av vitamin, kan tillståndet inte korrigeras med mat ensam, så du har att ta kosttillskott. "Det skulle vara nästan omöjligt för en person som har B12-brist för att äta tillräckligt av något slag av livsmedel [kompensera]," säger Crowther. Målet är att överbelasta kroppen med doser många gånger den mängd som finns även i livsmedel rika på B12. Dessa höga doser är vanligen tillräckligt för att rätta till problemet, även när bristande intrinsic factor är orsaken.

Förhindra perniciös anemi genom kosten

En hälsosam kost som levererar ett brett utbud av näringsämnen är alltid ett lyft för ditt totala välbefinnande. Även osannolikt att svaret att korrigera en B12-brist anemi, se till att du äter tillräckligt av dessa livsmedel källor av vitamin B12 för att förhindra en brist på vitamin B12 på grund av diet:

  • Nötkött, lever, och fågel, såsom kyckling och kalkon
  • Ägg och mejeriprodukter
  • Fisk
  • Skaldjur
  • B12 berikade livsmedel, såsom frukostflingor

Äldre vuxna är mest sannolikt att dra nytta av att betona vitamin B12 i sin kost.

Perniciös anemi är ett relativt ovanligt tillstånd, med en lätt anemiabehandling, säger Crowther. Om du känner kör ned, tala med din läkare - svaret kan vara så enkelt som att ta vitamin B12 tillskott.