Evb

Fakta om vitamin - brist anemi

En hälsosam kost inte bara hålla din vikt i schack. Det ger också de nödvändiga näringsämnen som ditt blod behöver fortsätta producera syretransporterande röda blodkroppar.

Vitamin-brist anemi beror på att en persons kropp inte får tillräckligt av de näringsmässiga byggstenar som används för att producera friska röda blodkroppar. Vitamin B6, vitamin B12, och folat (eller vitamin B9) alla spela en roll för att skapa de röda blodkroppar som behövs för att leverera syre till celler i hela kroppen. Om en persons nivåer av en eller flera av dessa vitaminer är låg kan anemi resultat.

Denna typ av anemi är vanligast hos äldre, särskilt de som har en minskad aptit. Studier har visat att 13 procent av pensionärer äldre än 65 har en brist på vitamin B12, och cirka 5 procent av pensionärer har en folatbrist. Vegetarianer har också en ökad risk att förvärva vitamin-brist anemi eftersom kött är en viktig källa till vitamin B12.

Orsakerna till vitamin-brist anemi beror på vad viktig vitamin kroppen saknas.

Vitamin B6-brist anemi

Din kropp kräver vitamin B6 för att framställa hemoglobin, behövs proteinet i röda blodkroppar för att leverera syre i hela kroppen. Denna form av vitamin-brist anemi uppstår oftast när du inte äter tillräckligt med mat rik på vitamin B6, som berikade spannmål, bönor, bananer, nötter, kött, fågel, fisk och vissa frukter och grönsaker.

Vitamin B6-brist kan också orsakas av vissa läkemedel, inklusive Nydrazid (isoniazid), används för att behandla tuberkulos och L-DOPA, en behandling för Parkinsons sjukdom och andra neurologiska tillstånd.

Vitamin b12-brist anemi

Detta vitamin är viktigt i produktionen av friska röda blodkroppar. Det finns flera anledningar till varför någon skulle kunna ha en vitamin B12-brist, inklusive:

  • Diet. Flesta människor får sina vitamin B12 från kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Människor som inte äter tillräckligt av dessa livsmedel, som vegetarianer, riskerar att vitamin-brist anemi. Alkohol kan störa absorptionen av vitamin B12, vilket gör alkoholister annan riskgrupp.
  • Intestinal eller matsmältning. Villkor som Crohns sjukdom och celiaki kan hämma kroppens förmåga att absorbera vitamin B12. Äldre människor kan också ha ett tillstånd som kallas aklorhydri, där kroppen inte producerar tillräckligt med magsyra för att frigöra vitamin B12 i deras mat för absorption av tarmarna. Gastric bypass operation åtagit sig att producera viktminskning kan orsaka denna form av vitamin-brist anemi också.
  • Perniciös anemi. För att kroppen skall kunna absorbera vitamin B12, måste näringsämnen bindas till ett protein som produceras i magen som kallas intrinsic factor. I perniciös anemi, vänder immunförsvaret på sig själv och förstör magen celler som producerar intrinsic factor. B12 kan inte absorberas, och anemi utvecklas.

Folat-brist anemi

Röda blodkroppar skapas utan tillräckligt med folat i kroppen tenderar att vara stor och missbildade och dör snabbt. Folat, även känd som folsyra, är ett annat B-vitamin - B9. Orsaker till folatbrist inkluderar:

  • Diet. Folat finns i gröna bladgrönsaker, jäst och lever. En diet saknar dessa kan leda till vitamin-brist anemi. Alkohol stör också upptaget av folat.
  • Tarmbesvär. Tillstånd som celiaki kan störa absorptionen av folat från tarmen.
  • Läkemedel. Vissa mediciner kan störa absorptionen av folat, särskilt anti-beslag läkemedel som fenytoin, primidon och fenobarbital.
  • Graviditet. Gravida kvinnor har ett ökat behov av folat, vilket kan leda till en brist om de inte tar folat.

Behandling för vitamin-brist anemi

Behandling av vitamin-brist anemi oftast handlar om att förbättra kosten att inkludera mat rik på vitaminer du saknar. Du kan också ta vitamintillskott muntligen eller, i allvarliga fall, genom injektion.

Om din vitamin-brist anemi orsakas av en tarm eller matsmältningsproblem, kommer din läkare att behöva behandla orsaken. Under tiden kan vitamintillskott eller injektioner hålla din röda blodkroppar upp. Människor med perniciös anemi måste få vitamin B12 injektioner för resten av deras liv.

I alla fall, när kroppen börjar ta emot tillräckliga mängder av de nödvändiga vitaminer, bör vitamin-brist anemi vända sig inom några veckor.