Evb

Grunderna om järnbristanemi

Den vanligaste formen av anemi orsakas av låga nivåer av järn i kroppen och benmärg.

Järn-brist anemi är den vanligaste formen av anemi i världen. Personer med låga nivåer av järn i kroppen är oförmögna att producera hemoglobin, ett järn-rika protein som är en viktig del av friska röda blodkroppar. Utan tillräckligt med hemoglobin, kan kroppen inte leverera syre från lungorna till andra vävnader och organ.

Personer med denna anemi erfarenhet växande trötthet och kan ha återkommande andnöd efter ännu mindre ansträngning. Om den lämnas obehandlad, järn-brist anemi kan orsaka allvarliga skador på hjärta och andra viktiga organ. Gravida kvinnor med järnbristanemi riskerar att ha en för tidig förlossning eller ett barn med låg födelsevikt. Barn med järn-brist anemi har visats ha hämmad tillväxt och beteende-och inlärningsproblem.

Cirka 20 procent av alla kvinnor och 50 procent av alla gravida kvinnor saknar tillräckligt med järn i kroppen. I Europa, cirka 7 procent av småbarn och 9 till 16 procent av menstruerande kvinnor har järnbrist. Beräkningar visar att 30 till 70 procent av människorna i de fattigaste länderna i världen har järnbristanemi.

Orsaker till järnbristanemi

Människor kan ha låga järnnivåer i sina kroppar av flera skäl:

 • Blodförlust. Förlora blod betyder också förlora järn som finns i dessa blodceller. Om du inte har tillräckligt med järn lagras i kroppen och benmärg, kan du utveckla järn-brist anemi. Kvinnor med kraftiga menstruationer kan uppleva låga järn nivåer. Inre blödning i mag-tarmkanalen på grund av kronisk aspirin användning, magsår, polyper, eller cancer, också kan orsaka anemi. Andra orsaker är blödning på grund av skada eller trauma.
 • Dålig kost. Maten är en viktig källa till järn, men kroppen absorberar bara ca 1 milligram (mg) av järn för varje 10 till 20 mg intas via mat. Människor som inte äter järnrik mat regelbundet - eller som äter för många livsmedel som stör upptaget av järn - kan utveckla järn-brist anemi.
 • Body förändringar. En tonåring tillväxt spurt eller en graviditet kan orsaka ökad produktionen av röda blodkroppar, vilket kan utarma personens järndepåer.
 • Svårigheter att klara järn. Förhållanden såsom celiaki eller Crohns sjukdom kan göra det svårt för kroppen att absorbera tillräckligt med järn. Gastric bypass operation kan också störa upptaget av järn, som kan överanvändning av antacida.

Ovanstående orsaker till järnbrist sätta följande grupper som löper högst risk för denna typ av anemi:

 • Barn som upplever en tillväxt spurt
 • Människor som inte äter tillräckligt med järn på grund av en dålig kost
 • Gravida eller ammande kvinnor
 • Kvinnor med kraftiga menstruationer
 • Människor som har sår eller gastrointestinala problem

Behandling för järnbristanemi

Järn-brist anemi är lätt att behandla när den är fångad. Du kommer förmodligen känna sig trött och slö för viss tid eftersom kroppens järn nivåer bygga upp igen, vilket kan ta månader.

Behandling beror på orsaken:

 • Blodförlust. Om du är erfarenhet inre blödning, måste din läkare för att hitta källan till blödningen och behandla det. Det kan handla om läkemedel för att behandla magsår eller kirurgi för att behandla blödande polyper eller cancertumörer. Kvinnor med tunga menstruationsflöden kan skjutas på preventivmedel för att minska graden av deras perioder.
 • Diet. Du kan enkelt få mer järn genom intag av mer järnrik mat som rött kött, kyckling, kalkon, fläsk, fisk och skaldjur. Du kan också få järn från icke-kött källor som spenat, jordnötter och torkade frukter, även om kroppen tenderar att absorbera järn från kött lättare. Du kan ta en järntabletter - men du ska bara ta det under din läkares överinseende för mycket järn kan vara giftiga. Du bör också öka ditt intag av C-vitamin, eftersom det hjälper kroppen lättare absorbera järn. Om du låg i järn, bör du begränsa ditt intag av te och sojabönor, som kan störa kroppens upptag av järn.

Järn-berikade livsmedel kan hjälpa också. En nyligen genomförd studie fann att mjölk järnberikade ökade järndepåer hos småbarn som inte var anemisk. I samma studie, höll icke-anemiska barn som ökat sin konsumtion av rött kött deras järn nivåer från minska.

Gravida kvinnor och barn går igenom tillväxt sprutar bör se till att äta en kost rik på järn för att förhindra järn-brist anemi.