Evb

6 tips för att öka stämningen och metabolism

Vad du äter kan ha en effekt på ditt humör och ämnesomsättning. Lär dig vilken mat du bör äta för att öka din energi och sprit.

Genom att göra några enkla justeringar i din kost, kan du höja ditt humör och öka din ämnesomsättning. Fördelarna är enorma: Att upprätthålla ett gott humör hjälper dig hålla sig till en hälsosam kost, bli mer produktiva, och öka din självkänsla. Metabolism är den process som kroppen använder för att bryta ner maten. "Att se din ämnesomsättning fungerar mest effektivt kommer att hjälpa dig att känna ditt bästa och energi för att få ut det mesta av livet", förklarar Nicole Berkowitz, RD, en näring konsult i Toronto, Kanada.


Lär dig hur ämnesomsättning påverkar din viktminskning.


Här är sex enkla tips som hjälper dig att optimera din kost för att öka stämningen och metabolism.

Ett. Motstå hoppa över måltider

Hoppa över eller missa en måltid kan orsaka ett dopp i ditt blodsocker, vilket leder till crankiness och letargi. Behåll ditt blodsocker, och din energi, genom att äta små mängder mat hela dagen. Du kanske föredrar att äta sex mindre måltider snarare än tre stora sådana.

2. Håll hydrerad

Uttorkning kan också få dig att känna trög och slö. Var noga med att dricka under hela dagen, och inte förlita sig på törst ensam för att påminna dig att ha ett glas vatten. Den genomsnittliga person behöver ungefär åtta glas vatten, och det kan vara svårt att dricka utan påminnelser.

Tre. Tänk måtta, särskilt för låg-växtnäringmatar

Undvik en massa koffein, raffinerade kolhydrater (socker), alkohol, salt och andra livsmedelstillsatser. Någon av dessa, särskilt i stora mängder, kan minska din ämnesomsättning effektivitet. "Att äta stora mängder kolhydrater tenderar att orsaka en energi rusa och sedan en stor krasch, vilket kan leda till crankiness och trötthet", säger Heidi McIndoo, MS, RD, en näring konsult i Roslindale, kan Mass Överskott salt störa din vätskebalans, ändra dina dagliga vattenbehov, för att inte nämna ökade hälsorisker som högt blodtryck.

4. Sträva efter balans i den mat du äter

Korrekt kombinera protein, kolhydrater och fett för att uppnå ett balanserat energiintag. I allmänhet inkluderar en hälsosam kost en blandning av fullkorn, frukt och grönsaker, och lite protein, men varje person har individuella behov utifrån ålder, kön, fysisk aktivitetsnivå, kroppsstorlek, och stressfaktorer. För att ta reda på de bästa livsmedel för dig, rådfråga en dietist som kan hjälpa dig att bestämma rätt balans.

Fem. Få ett lyft från "gott humör" mat

Medan forskningen om stämningen-och metabolism-öka kvaliteter av vissa livsmedel är blandade, livsmedel med hög aminosyran tryptofan kan öka serotoninnivåerna i hjärnan, vilket bidrar till känslor av optimism och lugn. Lägg till några bananer, avokado, torkade aprikoser, valnötter, solrosfrön eller pumpakärnor för lite extra tryptofan. Fleromättat omega-3 fetter hjälpa höja stämningen och minska ångest och depression. Leta efter omega-3-rik fisk, som lax och makrill, valnötter och pumpafrön är också källor till dessa hälsosamma fettsyror.


Prova dessa 8 stressreducerande livsmedel som hjälper dig att slappna av.


6. Håll en matdagbok

Vissa livsmedel kan ha motsatt effekt av tryptofan och i stället utlösa negativa förändringar i humör och orsaka irritation eller huvudvärk. Om du tror att en viss föda kan påverka ditt humör, startar en matdagbok. Spela in alla de livsmedel som du äter varje dag och hur du mår före och efter varje måltid. Efter två veckor, granska dina poster för att se om några livsmedel linje med specifika stämningar, antingen bra eller dåligt.

Förutom att följa en hälsosam kost, regelbunden motion kommer att hålla din kropp fungerar mest effektivt och kommer att utöka både ditt humör och ämnesomsättning. Huvudbudskapet här är balans. En mängd olika hälsosamma livsmedel med en dos av motion hjälper dig att behålla din energi, snabba upp din ämnesomsättning och öka ditt humör.