Evb

6 sätt att öka din familjs hjärthälsa

Om din mamma, pappa eller syskon har haft en hjärtattack eller stroke, kan du vara i riskzonen, också. Här är hur du tar kontroll över dig och din familjs kardiovaskulär hälsa.

Chansen är att du känner någon som har drabbats av hjärtsjukdom - det är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor i Europa, enligt Centers for Disease Control and Prevention. För att skydda dig mot detta utbredda tillstånd, är det viktigt att veta din familjs sjukdomshistoria.

Familjens historia är en stark riskfaktor för att utveckla kranskärlssjukdom. Om en manlig familjemedlem hade hjärtsjukdom eller en hjärtattack i 30-årsåldern eller en kvinnlig familjemedlem hade dessa hjärtproblem i 40-årsåldern, det dramatiskt ökar risken att få en hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom, säger Jean Cacciabaudo, MD, chef för kardiologi vid Southside Sjukhuset i Bay Shore, NY

Även om du inte kan ändra din släkthistoria, kan du styra andra riskfaktorer för hjärtsjukdom. Och när din familj historia innehåller en högre risk, är det ännu viktigare att man vidtar åtgärder för att minska denna risk så mycket som möjligt.

"Om du har en familjehistoria av hjärtsjukdomar, boka ett besök med en kardiolog för att titta på andra riskfaktorer och lära sig att hålla dem under kontroll," Dr Cacciabaudo säger.

Här är sex sätt du kan förbättra hjärthälsa i din familj:

1. Säg aktiv. "Nya studier visar att konditionen är mycket viktigare än att "fetma" för att förebygga hjärtsjukdom, "Cacciabaudo säger. Ta med hela familjen på en promenad, simma eller cykla på en trevlig dag, eller om du inte kan gå utomhus, spela interaktiva tv-spel som kräver rörelse, föreslår hon. Sikta på minst 30 minuter av aerob träning för dig själv minst fem gånger i veckan, tillsammans med ett par av styrka-building sessioner såsom lyft vikter eller gör yoga. Sikta för barnen att få en timme av måttlig till intensiv motion varje dag, och flera gånger i veckan mix i några roliga muskel-och ben-stärkande aktiviteter som att hoppa rep.

2. Planera hjärt-hälsosamma måltider. Det enklaste sättet att äta en hjärt-hälsosam kost är genom att se din tallrik är färgstark. Som en visuell regel bör halva tallriken fyllas med frukt och grönsaker, bör en fjärdedel har komplexa kolhydrater (fullkorn), och en fjärdedel ska innehålla magert protein, exempelvis grillad lax. "Ta dina barn matinköp med dig, och har dem att välja hälsosammare mat som de gillar att äta," Cacciabaudo säger.

3. Servera mindre salt. Liksom familjens historia, är högt blodtryck en riskfaktor för hjärtsjukdom. Om du skära ner på salt, kan du sänka ditt blodtryck. Undvik förädlade livsmedel och du ska skära din familjs saltintaget avsevärt. Suppleant örter för salt i din familjs favoritrecept - sannolikt ingen märker eller klaga, säger Cacciabaudo. Till exempel, istället för att få burk pastasås, vilket ofta laddade med natrium, göra din egen med en burk utan salt-förädlade tomater och lägg örter som oregano och basilika tillsammans med vitlök och lök, för en enkel och tillfredsställande sås.

4. Lär dig att slappna av. Stress kan få ditt blodtryck att spika, skada dina artärer och försvaga ditt hjärta hälsa. Ta minst 10 minuter per dag för att koppla av. Det kan vara på natten när du fläta din dotters hår eller kanske när du hejar på din sons lag under en fotbollsmatch. Få alla tillsammans och ta hunden på en promenad. Njut av en rolig historia före middagen eller dröja kvar vid bordet för att diskutera din dag. Eftersom alla hanterar stressen annorlunda, kan vissa familjemedlemmar behöver tid att varva mer än andra.

. 5 Sneak mer aktivitet i din dag Få kreativ med denna hjärta-hälsa tips:. När du går till köpcentret eller på bio, inte parkera nära ingången. Har alla ta trapporna i stället för hissen hos tandläkaren kontor eller din väns hyreshus. Uppmuntra dina barn att hjälpa till att bära matvaror från bilen, en påse i taget. Om du ska någonstans i närheten, gå istället för att automatiskt få i bilen för att köra dit. Gå till skolan med ditt barn om du kan - eller om du måste köra, parkera några kvarter bort och gå resten av vägen.

6. Lär dina nummer. Det viktigaste sättet att hålla din familj hjärtvänlig är att veta allas "siffror", Cacciabaudo säger. "Alla är äldre än 5 bör veta hans eller hennes blodtryck. Varje familjemedlem som fyllt 20 bör känna sina kolesterol siffror. Om ett av dina barn är överviktiga eller har diabetes, tala med din läkare om att ha dina kolesterolnivåer kontrolleras också. "Om siffrorna visar någon att löpa ökad risk, tala med din läkare om vad du kan göra för att hjälpa till att sänka dem.

Och naturligtvis, om du röker, sluta. Rökning ökar kraftigt risken för hjärtsjukdomar och en mängd andra hälsoproblem.

Efter dessa enkla hjärta-hälsa tips kan hjälpa din familj sänka sin risk för hjärtsjukdom. Om du är orolig för din familjs hjärta hälsa, tala med din läkare om vad andra förebyggande åtgärder du kan vidta.