Evb

Din sunda - hjärta handlingsplan för att minska stressen

Kronisk stress eller plötslig och svår stress kan vara dåligt för ditt hjärta. Vidta åtgärder för att minska stress och arbeta för att förebygga hjärtsjukdomar.

Stress är en normal del av livet, men stress under en längre tid eller plötsliga och överväldigande stress kan öka risken för hjärtsjukdom eller till och med utlösa en hjärtinfarkt. Om du vill behålla ett friskt hjärta, måste du kunna identifiera stress och hitta sätt att hantera det.

"Stress kan bidra till hjärtsjukdom, eftersom människor som är stressade är mindre benägna att ta hand om sig själva," säger Danya Dinwoodey, MD, en kardiolog vid Lahey Clinic i Burlington, Massachusetts Specifikt kan stressen öka din riskfaktorer för hjärtsjukdom Om du reagerar genom att inte utöva, inte sova, röka, dricka eller äta.

Studier visar att plötslig och svår stress kan utlösa en hjärtinfarkt i någon med hjärtsjukdom eller ens i någon med ett friskt hjärta. "Vi har sett detta efter katastrofer som 9/11, eller jordbävningar. En plötslig förlust av en nära anhörig, som ibland kallas" brustet hjärta syndrom, "kan också utlösa en hjärtinfarkt. Vi vet inte exakt hur detta sker, men den bevis är stark att den gör, "säger Dr Dinwoodey.

Minska stressen för att förebygga hjärtsjukdom

Kroppens reaktion på stress kan ha negativa effekter på ditt hjärta. Och stress är en del av vardagen, säger Donald Darst, MD, en intern medicin specialist vid Nebraska Medical Center i Omaha. "Vår kropp är inställd på att rädda oss från stress och få oss redo att slåss eller springa." Frisläppandet av adrenalin, en ökning av blodtrycket, och en ökning av hjärtfrekvensen associerad med stress kan bära ner ett friskt hjärta över tiden.

Stress kan vara gemensamma, unpreventable och oförutsägbart, men det finns positiva åtgärder du kan vidta för att minska stress. Här är experternas tips för avstressande att bidra till att upprätthålla ett friskt hjärta.

  • Identifiera dina källor till stress. Du kan så användas för att betona att man inte ens känner igen den. Symptomen kan inkludera ångest, värk och smärta, sömnsvårigheter, viktökning eller viktminskning, och kronisk trötthet. När du känner igen symptomen, kan du börja att hantera stress på hälsosammare sätt.

  • Ta tid för dig själv. "Många av mina patienter som kämpar med stress gör en miljon saker för alla andra och väldigt lite för sig själva," säger Dinwoodey. Inse att du inte kommer att vara mycket bra för någon annan om du inte är bra för dig själv.

  • Ät gott. Del av att ta hand om dig själv innebär att äta en balanserad kost och undvika för mycket koffein och alkohol. "Undvik att använda mat för att trösta stressymtom," säger Dinwoodey. Också hålla i minnet att vinna eller förlora för mycket i vikt kan anstränga ett friskt hjärta.

  • Få tillräckligt med vila. "I vårt samhälle är det vanligt att bränna ljuset i båda ändar. Du behöver tid att återhämta sig från stress," råder Dr Darst. "Det betyder sju till åtta timmars sömn varje natt."

  • Motionera regelbundet. "Studier visar att människor som motionerar regelbundet minska sin stress med omkring en tredjedel jämfört med personer som inte motionerar, "Darst säger.

  • Anslut med andra. Att prata med vänner och nära och kära kan hjälpa dig att identifiera stress och få ut den i det fria, där du kan hantera det. "Mycket av den stress vi känner, vi ställer på oss själva. Att prata med andra är det bästa sättet att få perspektiv," säger Darst.

  • Släpp. Försöka styra allt i ditt liv är ett säkert sätt att bygga stress. Sätt upp realistiska mål, kontrollera vad du kan, och låt gå i vila.

  • Ha kul. "Hitta aktiviteter som får dig ur din rutin och foder din själ", säger Darst. Det kan vara så enkelt som att läsa en god bok, gå en promenad, eller njuta av en hobby.

  • Lära sig tekniker för att minska stress. När du inte kan undvika stress, det finns några beprövade sätt att sprida det. "Djupa andning, meditation och yoga är alla positiva kraftbegränsare," säger Dinwoodey. Du kan kombinera meditation med motion, eller prova guidad muskelavslappning.

  • Be om hjälp. Om du känner dig överväldigad av stress, tala med din läkare. Din läkare kan hjälpa dig att komma med en plan för att minska stress, och kan avskärma dig för depression.

Att hitta sätt att minska stress kan hjälpa dig att förebygga hjärtsjukdom och kan även bidra till att förebygga en hjärtattack. Och det behöver inte vara komplicerat. "De bästa sätten att minska stress är vad du lärt dig i ditt femman vård bok," säger Darst. För ett friskt hjärta, ta hand om dig själv, vara snäll mot dig själv, och släppa de saker du inte kan kontrollera.