Evb

Tillgång till psoriasis vård

Bli en informerad patient för att förbättra din plan psoriasis vård.

Att ha en kronisk sjukdom som psoriasis eller psoriasis påverkar artrit hur du interagerar med din läkare. Kroniska sjukdomar kräver att du bli en partner i din egen vård och en förespråkare för din hälsa och välbefinnande.

Det arbete du gör innan utnämningen kan förbättra användarupplevelsen. Här är några tips för att få ut det mesta av din tid med din läkare.

Innan din tid

Spåra dina symptom - Hålla koll på dina dagliga symtom kommer att ge din hudläkare och / eller reumatolog en bättre uppfattning om hur din sjukdom fortskrider. Ta anteckningar på dina facklor: intensitet, frekvens, plats, etc.

Ha ett tydligt mål - att veta innan du åker vad din specifika skälet är för utnämningen. Har du symtom som du behöver checkat ut? Är din nuvarande behandling inte fungerar och behöver du undersöka andra alternativ? Om du vet vad du vill att slutresultatet ska bli (ett nytt recept, en remiss, rådgivning, etc.), kommer din tid med läkaren vara väl spenderade.

Gör en lista - Om det finns någon information som du inte vill glömma att nämna att läkaren, skriv ner det. Detta kan inkludera:

  • Frågor du har
  • Symtom som du upplever
  • Nya mediciner eller kosttillskott
  • Information från andra vårdgivare du ser
  • Behandlingar du är intresserad av

Att utnämningen - Det finns saker du kan göra när du gör utnämningen som kommer att göra saker och ting gå smidigare. Om du kan, få en tid tidigt på morgonen eller efter lunch. Dessa tidsluckor kan ha kortare väntetider. Berätta receptionisten om du tror att du kommer att behöva längre tid än en vanlig anställning. Detta är viktigt om du har en massa frågor eller symtom du måste diskutera med din läkare.

Under din tid

Din roll stannar inte när du kommer till läkarmottagningen. Personer med psoriasis och psoriasisartrit måste vara partners med sin läkare när det gäller deras vård. Här är några idéer om hur du kan vara en bra partner.

Ha tålamod - den genomsnittliga patienten väntar 19 minuter för en schemalagd tid, enligt European Medical Association. Det kan kännas som en evighet när du är redo att arbeta med din läkare. Här är några strategier för att förbättra din väntrummet erfarenhet:

  • Vet vad som väntar: När du checkar in med receptionist, frågar om läkaren är i tid, i förväg eller försenat, och den ungefärliga tid du bör räkna med att vänta. Om du har väntat längre än 20 minuter, gå upp till receptionen och frågar snällt hur mycket längre du bör räkna med att vänta.
  • Öva vidarekoppling: Balansera din ekonomi, föra din egen tidning eller bok, kolla artiklar från din att-göra-lista eller ta portabla hörlurar för att lyssna på musik. Gör vad du måste göra så att tiden kommer att flyga. Hur bekväm och avslappnad du är i väntrummet kommer att påverka din upplevelse i en tentamen.

Var specifik - Kommunicera tydligt med att beskriva symptomen så noggrant som möjligt. Till exempel, istället för att säga, "Mitt knä gör ont," säger "Det finns en skarp, genomträngande smärta på utsidan av mitt vänstra knä under knäskålen." Var specifik om dina symptom för att hjälpa din läkare begränsa listan över möjliga diagnoser. Det kan också bidra till att förhindra ytterligare tester. Dessutom, låt din läkare veta när symptomen strejk. Är de alltid där, eller endast under vissa aktiviteter? Detta är när spåra dina symtom kommer att komma till hands.

Var beredd - Det är där de listor som du gjort innan utnämningen kommer att vara till nytta. Om du ser en ny läkare, vara redo att beskriva din historia och tidigare medicinering. Med anteckningar om detta kommer att göra det lättare att komma ihåg alla detaljer behöver din läkare. Om du tenderar att frysa i den här situationen, ta en pålitlig vän eller familjemedlem som känner ditt tillstånd och kan tala för dig.

Ha din lista med frågor redo, och skriv ner läkarens svar. Om du tog någon med dig, kan du få honom eller henne ta anteckningar som du talar med läkare. Arbeta med din läkare för att välja den bästa behandlingen för dig, dessa frågor kommer att hjälpa.

Bär kläder som är lätt att glida in och ut ur. Också, inte bära smink. Detta gör att din läkare för att få en korrekt bild av din hud.

Var ärlig - Om du inte förstår något läkaren säger, tala. Var inte rädd för att säga, "Jag förstår inte." Om du är osäker på en rekommenderad behandling, ställa frågor. Dessutom är om din läkare har rekommenderat en behandling som du inte tror rätt för din livsstil, låt honom eller henne veta. Det är okej att fråga om andra behandlingsalternativ.

Om du inte använder en behandling hur läkaren ordinerat, tala om för honom eller henne. Detta påverkar hur väl en behandling som fungerar för dig. Det kan vara svårt att erkänna att du inte följer "doktorns order," men det är värdefull information, särskilt om en behandling inte fungerar.

Efter din tid

När utnämningen slutar, tror inte du är off the hook! Detta är det dags att följa din läkares råd och fortsätta att lära sig om ditt tillstånd.

Behandling efterlevnad - När du och din läkare avgöra om en plan, följa upp med det. Det är bra att ge en ny behandling åtta till 12 veckor för att se om det kommer att fungera. Hälften av alla patienter följer inte den behandlingsplan ordinerats av sina läkare. Kan dock använda behandlingar korrekt göra en betydande skillnad i hur väl de fungerar. Att nöja sig med en behandling tar tid och engagemang.

Gör en ny lista - Om du är på flera mediciner, kan det vara svårt att hålla alla läkarens order raka. Håll alla riktningar på ett ställe. Håll koll på de olika mediciner som du är på, när du behöver ta eller använda dem, och hur du reagerar på behandlingen. Detta kommer att vara till hjälp när du följer upp med din läkare vid nästa möte.

Kommunikation - En bra relation med din läkare börjar med ärlig kommunikation. Ta kontakt med din läkare om symtomen förvärras efter att starta en ny behandling.

Copyright © 2012 Nationellt Psoriasis Foundation / Europa