Evb

Regelbundna kontroller för psoriasis: varför de är så viktiga

Frestas att hoppa en checkup när din psoriasis verkar vara under kontroll? tänka två gånger. Här är anledningen regelbundna möten är avgörande för din hälsa.

Psoriasis är en knepig tillstånd - ibland dina symtom kommer blossa upp, och vid andra tillfällen din hud kommer att verka bra. Om din psoriasis symptom verkar vara under kontroll, kanske du tycker att det är okej att hoppa över dina regelbunden uppföljning utnämningar. Men det är inte en bra idé för ett antal skäl.

Till att börja med kan en omfattande hud examen under regelbundna kontroller avslöja psoriasis på din hårbotten, ljumskar, rygg, och andra områden som inte är synliga för er, säger Christopher Ritchlin, MD, MPH, en reumatolog som specialiserat sig på psoriasis och psoriasisartrit, och en professor i medicin vid University of Rochester Medical Center i New York. Han säger också läkaren kan upptäcka skador som kan vara hudcancer, vilket är viktigt eftersom du kan löpa ökad risk om du får solexponering för att hjälpa din psoriasis.

Dessutom kan din läkare kontrollera din psoriasis behandling fungerar på ett säkert och effektivt sätt, säger Alice Bendix Gottlieb, MD, PhD, prefekten, hudläkare i chef och professor i dermatologi vid Tufts Medical Center i Boston. Hon påpekar att personer med psoriasis behöver ses av en läkare regelbundet eftersom många behandlingar har biverkningar, som ibland kan vara svår. Och under tiden huden kan bli resistenta mot vissa psoriasis behandlingar, så din läkare kan behöva göra en ändring i din behandlingsplan.

Din läkare kan också kontrollera för relaterade sjukdomar såsom psoriasisartrit, en inflammatorisk ledsjukdom som drabbar 15 procent till 30 procent av personer med psoriasis, gör många av dem inte ens vet att de har det. "Många människor med psoriasis inte tillskriver sina värk och smärta till psoriasisartrit," Dr Gottlieb säger. Din läkare kan plocka upp subtila tecken och symtom på detta potentiellt invalidiserande tillstånd och börja behandla dig direkt. Snabb behandling är nödvändig för att minska smärta, svullnad och stelhet av psoriasisartrit, och för att förhindra allvarliga ledskador.

Psoriasis är en sjukdom i immunsystemet och bör behandlas som en multisystemsjukdom, säger Gottlieb. Personer med psoriasis löper också större risk att utveckla andra allvarliga hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar, depression, Crohns sjukdom, och lymfom. Din läkare bör vara på jakt efter dessa potentiella hälsoproblem och kan hänvisa dig till en specialist om det behövs.

Din psoriasis ledningsgrupp

Eftersom behandling av psoriasis kan vara komplicerat, med en psoriasis management kan laget vara ett effektivt sätt att hålla din psoriasis under kontroll, särskilt om ditt tillstånd är måttlig till svår. Enligt Dr Ritchlin vid Psoriasis Center vid University of Rochester Medical Center och liknande anläggningar över hela landet, specialister arbetar tillsammans som ett team för att behandla människor med psoriasis.

Kärnan psoriasis ledningsgrupp vid University of Rochester består av en hudläkare, reumatolog, en psykiater och en nutritionist. Beroende på dina behov, här är vad du kan förvänta dig när du besöker varje medlem i en sådan vård team under en checkup:

  • Hudläkare: Denna nyckel medlem i gruppen kommer att undersöka dig och fråga hur din psoriasis symptom har varit, och om du har följt din behandlingsplan och ta några mediciner, säger Ritchlin. Om du inte har gjort så kommer du bli ombedd att förklara varför och om psoriasis symtom eller biverkningar har varit stör dig. Du kan även bli tillfrågad om du upplever ledvärk eller har några psykiska problem. Din allmänna hälsa kommer också att diskuteras och du kommer att uppmuntras att besöka andra specialister vid behov.
  • Rheumatologist: Om du har tecken eller symtom på psoriasisartrit, kan en reumatolog beställa röntgen, magnetisk resonanstomografi (MRT) tester, eller blodprover för att göra en diagnos. Om du redan har fått diagnosen psoriasisartrit, kommer du förmodligen att få frågor om ditt tillstånd och om din behandlingsplan fungerar väl. En reumatolog kan också avgöra om du upplever biverkningar från mediciner.
  • Psykiater: Det uppskattas att 25 procent av personer med psoriasis lider av depression. Du kan få frågor om din allmänna stämningen och om du känner dig deprimerad eller orolig. En psykiater kan också hjälpa dig att bättre hantera stress, en stor bidragsgivare till psoriasis blossar.
  • Nutritionist: Denna specialist kan hjälpa dig att behålla eller nå en hälsosam vikt. Han eller hon kan också skapa en diet plan som hjälper dig att sänka din risk för eller hantera högt blodtryck, hjärtsjukdom eller diabetes. Om du har psoriasisartrit, en nutritionist eller dietist kan också hjälpa dig att införliva vissa livsmedel i din dagliga kost som har naturliga anti-inflammatoriska effekter som hjälper lindra svullnad i lederna - och skära ned på eller eliminera livsmedel som kan göra det värre.

När du bör kontakta din läkare

Mellan regelbundna kontroller, bör du kontakta din läkare om du upplever en dålig utflytning, har ny ledsmärta eller stelhet, känner sig deprimerade eller har smärta eller svullnad i ögonen. Det är också viktigt att vara uppmärksam på eventuella biverkningar av psoriasis behandlingar och rapportera allt som oroar dig.

När det gäller att hantera din psoriasis väl, plocka din läkare och andra specialister med omsorg. Psoriasis är en kronisk sjukdom, så du ska känna dig bekväm med och lita på din hälsa vårdteam. Om du letar efter en kvalificerad läkare, konsultera nationella psoriasis stiftelsens leverantör katalog.