Evb

Screening för livmoderhalscancer hos äldre kvinnor

Även om du är över 60 år, bör du genomgå fortfarande regelbundna Pap-test och bäcken tentor att förhindra eller upptäcka livmoderhalscancer.

Pap-test, även kallat cellprov, är det bästa sättet att upptäcka livmoderhalscancer eller avvikelser i livmoderhalsen som så småningom kan bli livmoderhalscancer. Men även om Pap-test är viktiga livmoderhalscancer screening verktyg för nästan alla kvinnor, många äldre kvinnor hoppar sina regelbundna Pap-test.

Screening för livmoderhalscancer hos äldre kvinnor: PAP tester efter klimakteriet
"Som gynekologer, vi rekommenderar ändå att kvinnor få screening i 60-årsåldern och 70-talen", säger Marcela G. del Carmen, MD, MPH, klinisk chef för Gillette Centrum för gynekologisk onkologi vid Massachusetts General Hospital Cancer Center och biträdande professor vid institutionen för obstetrik, gynekologi och reproduktiv biologi vid Harvard Medical School i Cambridge, Massachusetts

Enligt National Cancer Institute, de flesta kvinnor som har gått igenom klimakteriet behöver fortfarande få regelbundna Pap-test. Men detta beror på individuella omständigheter, t.ex. om du är sexuellt aktiva, om du någonsin har haft ett onormalt cellprov, och om du har haft en hysterektomi, bland andra faktorer.

Din läkare kan berätta om och hur ofta du behöver få screening för livmoderhalscancer, men de flesta kvinnor borde få ett Pap-test minst en gång vart tredje år. Om du är äldre än 65, tala med din läkare om vad som känns bäst i din situation, du kanske kan sluta ha regelbundna cellprov om du uppfyller vissa kriterier. Om du har haft en total hysterektomi (inklusive borttagning av livmoderhalsen) av andra skäl än diagnos av onormala celler eller cancerceller, kan du vara en bra kandidat för utsättning av cellprov, till exempel.

Du kan fortfarande behöva få Pap-test även om du har haft en hysterektomi i vissa fall, dock. Pap-test är fortfarande rekommenderas om livmoderhalsen inte togs bort (partiell hysterektomi) eller om du haft en hysterektomi för att behandla livmoderhalscancer eller precancerösa avvikelser.

HPV och livmoderhalscancer
Humant papillomvirus (HPV) är den främsta orsaken till livmoderhalscancer. HPV är en sexuellt överförbar sjukdom, så många kvinnor som inte längre sexuellt aktiva väljer att hoppa över sina regelbundna Pap-test, tänker att de inte är i riskzonen för att ha HPV. Men eftersom HPV kan leva i din kropp i många år innan det upptäcks, Pap-test är fortfarande viktigt även om du inte längre är sexuellt aktiva.

"Vi oroar oss vissa infektioner latent," säger Dr del Carmen. Hon säger att det medicinska samfundet brukade tänka att man kunde avstå från regelbundna Pap-test som du blev äldre och var med samma partner, men det är inte längre fallet.

"Det har blivit mycket svårare att dechiffrera riskfaktorer för kronisk HPV-infektion," del Carmen berättar att "vi aldrig känner dig bekväm att säga till någon som du inte längre behöver screening."

Ett annat skäl för att hålla upp med regelbundna Pap-test är så att du också kommer att ha regelbundna bäcken tentor, säger del Carmen. "För många kvinnor blir cellprov anledning att gå få en årlig examen", säger hon. Även när du inte längre behöver ha ett cellprov, är en gynekologisk undersökning fortfarande rekommenderas.

Hur ofta ska du få screening för livmoderhalscancer?
Om du inte har haft ett Pap-test i många år, eller om du aldrig har haft en, tala med din läkare, som kan berätta för dig hur ofta du ska få screening baserat på din ålder och riskfaktorer.

Pap-test tar bara några sekunder och kan göras på läkarens kontor. För att utföra ett Pap-test, kommer en sjuksköterska eller din läkare ta ett cellprov från livmoderhalsen med hjälp av en liten borste. Cellerna kommer att skickas till ett laboratorium för analys i syfte att upptäcka eventuella avvikelser.

Regelbundna Pap-test kan hitta onormala celler på livmoderhalsen innan de blir farliga, eller upptäcka livmoderhalscancer tidigt, när det är lättast att behandla. Det är därför det är så viktigt för kvinnor, oavsett ålder, att genomgå regelbunden screening för livmoderhalscancer. Om du inte kan komma ihåg datumet för din sista ob-gyn besök, kontakta din läkare för att boka tid.