Evb

Att övervinna rädsla för körning

Annat än den tiden jag bodde i en stad med ett utmärkt kollektivtrafik, har jag upptäckt att körning är viktigt att oberoende och fungerar i vardagen. Tyvärr, efter en traumatisk upplevelse att köra hem från flygplatsen efter en katastrofal utländska drag, jag hade en svår tid att övervinna rädsla när det var dags att ta ratten.

Jag levde med denna rädsla för körning under flera år

Jag levde med denna rädsla för körning i flera år. Det blev insnärjd med agorafobi jag utvecklats som ett resultat av de non-stop panikattacker jag upplevt under min olycksaliga resa. När jag var tvungen att köra på en fullsatt motorväg eller längre bort från hemmet än jag kände mig bekväm med, jag vita välvda det och tog en extra Xanax. Detta var ineffektiv, eftersom den panik jag kände varje gång jag fick bakom ratten endast intensifierades efter varje dålig erfarenhet. Den Xanax tog bara udden av min ångest, och absolut inte göra min körning något säkrare.

En effektiv behandling för någon fobi är exponering terapi, en teknik som uppmuntrar människor att närma sig sin rädsla successivt med känslomässigt stöd och en verktygslåda för coping tekniker. Tyvärr, brukade jag tänka att exponering terapi uppgick till tvinga mig själv att komma in i bilen och åka på en lång resa med förväntningen att jag kunde övervinna min panik med ren viljestyrka. Detta tillvägagångssätt gjorde bara min rädsla för att köra värre.

Så småningom jag räknat ut att sandning mina tänder och få bakom ratten inte fungerade. För ett tag bestämde jag helt enkelt inte att gå många ställen. Jag tänkte att om jag gav mig själv en paus från körningen, skulle min hjärna glömma rädsla och jag skulle vara "normal" igen. Denna strategi var också ineffektiv. När det gäller att övervinna rädsla, fungerar undvikande aldrig.

Vad slutligen fungerade var att komma in i vanan att köra någonstans ur min komfortzon minst en gång eller två gånger i veckan. Processen var mycket gradvis. Jag började med att kör platser som var bara något ur min komfortzon och att inte provocera för mycket ångest. När jag blev van vid det avståndet, skulle jag köra lite längre.

På bara några månader

På bara några månader, köra till nästa stad eller ens några timmar till nästa stad var inte en big deal. Jag märkte dock att om mitt schema blev upptagen och jag inte råkar gå någonstans, skulle rädslan krypa in igen. Att bli av med rädslan för körning innebar att jag var tvungen att göra resandet till en regelbunden del av mitt liv.

När detta hände

När det hände, fann jag att min hjärna skulle byta till autopilot när jag var på väg. Snarare än besatt om jag hade tänkt att ha en panikattack under körning, fann jag mig själv anländer till min destination med mycket lite tänkte överhuvudtaget. Jag började att njuta av landskapet, samtal med andra i bilen, och bäst av allt, expandera min värld.