Evb

Med hjälp av en Neti potten för bihålesvullnad

Denna uråldriga indiska praxis ökar i popularitet i europeiska hem. Lär dig hur en Neti potten kan lindra symtom på nästäppa.

Neti krukor har använts i tusentals år. Neti potten uppfattning går tillbaka till antikens yoga och Ayurveda utövare i Indien, som utvecklade bruket av Neti, en nasal reningsteknik för att befria kroppen från gifter. Idag är många människor med sinus trafikstockningar och deras läkare svär vid Neti potten som en effektiv, medicin-fri metod för att minska sinus smärta.

Neti potten: klinisk erfarenhet bestrider den senaste forskningen

Den långa historien om neti krukor, kliniska vittnesmål från läkare och patienter, och stödja vetenskaplig bevisning är i motsats till ny forskning som utmanar föreställningar om denna urgamla rättsmedel för nästäppa.

På 2009 European College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) Årsmötet, presenterade forskare rön som tvivel om effektiviteten av neti krukor för bihåleinflammation (inflammation i bihålorna på grund av virus, bakterier eller svampinfektion). Studien övervakade 68 patienter under två år. Neti krukor användes dagligen under det första året, därefter avbrytas för den andra. Analys visade en 62 procent minskning i frekvensen av bihåleinflammation under året neti krukor användes inte. Forskarna drog slutsatsen från denna studie att långvarig Neti potten användning skulle kunna skada näsans slem skikt som främjar immunitet, vilket leder till en ökning av bihåleinflammation.

Däremot "Mina 20 år av klinisk erfarenhet säger att neti krukor är mycket användbara för bihåleinflammation," säger Jordan S. Josephson, MD, chef för New York Nasal och Sinus Center på Manhattan och författare av Sinus Relief nu. "Många av mina patienter som brukade bli sjuk hela tiden nu inte längre blir sjuka sedan använda Neti potten."

Som svar på den forskning som presenterades vid ACAAI konferensen, säger Dr Josephson undersökningsresultaten inte berätta hela historien. "Om du har haft bihåleinflammation i år och du plötsligt börjar bevattning, fördelarna kommer att ske gradvis," Josephson säger. "Det kan ta ett år innan bihålorna helt återanpassa sig till ett hälsosammare nivå."

Proffsen i Neti potten

En av de främsta fördelarna med Neti potten som en sinus behandling är dess begränsade biverkningar. Forskare i London såg på säkerheten för nasal koksaltlösning bevattning för bihåleinflammation och drog slutsatsen att tekniken är väl tolererad och har fördelar som uppväger dess nackdelar.

En annan upp till neti potten är att använda det för sinus smärta kan lindra andra symptom också. En studie vid University of Wisconsin School of Medicine fann att människor som använder neti krukor för nästäppa också kan märka förbättringar i sin allergi och astmasymtom.

Detta är inte förvånande, med tanke på många läkare rekommenderar Neti potten som en förebyggande metod för rengöring dagliga toxiner. "Neti krukor att rensa våra näsgångarna av vardagens smuts och föroreningar från miljön", säger Josephson, som rekommenderar folk med nästäppa bevattna sina bihålor gång dagligen med en saltlösning som är en fjärdedel tesked salt till åtta gram vatten.

Nackdelarna i Neti potten

För närvarande är den största kända nackdelen att Neti potten används som föreslås i studien presenterades vid ACAAI konferensen, om långvarig användning. Forskare erkände de tillfälliga fördelarna med nasal bevattning, men de rekommenderar läkarna försiktig när föreslå långsiktiga Neti potten används till patienter, för att undvika eventuella skador på immunsystemet slemhinneskiktet i näsan.

Tänk på att Neti potten är inte ett universalmedel. Människor som har provat en neti pot men fortfarande har sinus smärta bör se en styrelse-certifierad öron, näsa och hals (ÖNH) läkare. Nasal obstruktion, trängsel, gul eller grön vätska, obevekliga post-nasal drip, och heshet är tecken på allvarlig bihåleinflammation som kan kräva receptbelagda läkemedel.