Evb

När ska se din gynekolog

Lär dig vad en gynekolog gör och när du ska se en - både för regelbundna kontroller och när särskilda symtom motiverar ett särskilt besök.

En gynekolog är en läkare som specialiserat sig på kvinnors reproduktiva hälsa. De flesta vuxna kvinnor ska se en gynekolog regelbundet, oavsett om de är sexuellt aktiva eller inte. "När och hur ofta du ser din gynekolog beror på din ålder och livsvillkor", säger Edwin Huang, MD, en gynekolog vid Massachusetts General Hospital i Boston.

Regelbundna gynekolog besök
Hur ofta ska du se en gynekolog? Här är några allmänna riktlinjer.
  • Första besök - Dr Huang säger att "kvinnor borde börja se en gynekolog när de blir sexuellt aktiva eller inom två till tre år av att bli sexuellt aktiva." Och även om du inte är sexuellt aktiva, rekommenderar han att en kvinna har sin första gynekologisk undersökning efter ålder 21.
  • Återbesök - För de flesta kvinnor, ser en gynekolog en gång om året räcker. "Om du inte funderar på att ha ett barn, kan du gå varje år, eller vart tredje år, om du har några problem," Dr Huang säger. Problem kan omfatta oregelbundna cellprov, förändringar i din period, och smärta eller irritation i underlivet.
  • Senaste besök - Även gynekologer är specialiserade på reproduktiv hälsa, är det fortfarande en bra idé att fortsätta att övervaka hälsan hos din reproduktiva organ även efter klimakteriet. "Runt 70 års ålder, kan en kvinna med en historia av normala cellprov, och inga nya sexuella partners, stoppa rutinmässiga besök," Huang säger.
Andra gånger för att se en gynekolog
Andra situationer kan uppmana dig att besöka din gynekolog oftare än en gång per år. Dessa inkluderar smärta eller obehag i underlivet och förändringar i menstruationscykeln.
  • Förändringar i din tid - Om du slutar att få din tid, bör du kontrollera med er gynekolog omedelbart. "Denna typ av förändring i din period ofta tyder på att du kan bli gravid," Huang säger. Din gynekolog kan hjälpa dig att förbereda för en hälsosam graviditet.
  • Klimakteriet - Under klimakteriet, vissa kvinnor upplever lättare perioder, medan andra upplever en tyngre flöde. Frekvens av cyklerna kan också förändras under klimakteriet. De flesta kvinnor börjar klimakteriet i deras tidiga 50-talet, men en del börjar tidigare och andra senare. Om du närmar uppkomsten av klimakteriet och märka en förändring i din menscykel, kolla med din gynekolog för att utesluta möjligheten av graviditet.
  • Oregelbunden blödning - Om du märker någon blödning som inte är associerad med din tid, såsom blödning under eller efter samlag, bör du kontrollera med en gynekolog snarast möjligt, säger Huang. Om du är gravid och erfarenhet vaginal blödning, bör du också göra en punkt för att se din läkare omedelbart. Blödning under samlag kan indikera skador på livmoderhalsen. Vaginal blödning kan också vara ett tecken på andra villkor, såsom livmodern polyper och muskelknutor, eller ens ett tecken på livmoderhalscancer eller livmodercancer.
  • Smärta eller obehag - Om du upplever vaginal klåda och sveda och du kan inte identifiera källan, bör du även se din läkare. Vaginal obehag är inte bara obehagligt, men det kan vara ett tecken på urinvägsinfektion, bakteriella infektioner, infektioner jäst och vissa sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa förhållanden kan alla behandlas eller hanteras när diagnosen av en gynekolog.

Jäst infektioner kan behandlas med over-the-counter läkemedel. Kvinnor som har haft svampinfektioner innan inte nödvändigtvis behöver konsultera en gynekolog innan själv-behandling med en av de många produkter som finns på hyllorna på apoteket (t.ex. Monistat eller Mycelex). Men, om du aldrig har haft en tidigare svampinfektion, skulle det vara en bra idé att kolla in med en gynekolog.

Såvitt gynekolog besök är berörda, att hitta en läkare som du kan lita på och se att läkare regelbundet eller då omständigheterna dicatate är viktigt för kvinnans hälsa och välbefinnande.