Evb

HPV och livmoderhalscancer

Experter är överens om att den sexuellt överförda infektionen HPV är den främsta orsaken till livmoderhalscancer. Här är vad du behöver veta om det.

Du kanske har hört eller läst om sambandet mellan HPV och livmoderhalscancer. HPV är en förkortning för humant papillomvirus, det virus som är en av de ledande livmoderhalscancer orsaker.

HPV är en sexuellt överförbar sjukdom, och är så vanligt att uppskattningar tyder på "cirka 83 procent av alla sexuellt aktiva kvinnor kommer att få HPV," säger Rachel Reitan, MD, FACOG, biträdande professor i obstetrik och gynekologi vid Tulane University School of Medicine i New Orleans.

Men om du har fått veta att du har HPV, finns det ingen anledning att starta panik om cancer. De flesta kvinnor som har HPV någon gång i sitt liv inte utvecklar livmoderhalscancer.

"Förekomsten av livmoderhalscancer är låg. Det är ihållande ha HPV-infektion som är den oro," Dr Reitan säger. Det finns ingen bot för HPV, men de flesta friska immunsystem bli av, eller "klar", infektionen inom två år. Problemet är att när kroppen inte kan klara det, kan den pågående närvaron av viruset utlösa förändringar i cellerna i livmoderhalsen som kan leda till cancer.

Livmoderhalscancer är långsamt växande och kan upptäckas på en Pap smear test. Så så länge du behåller regelbundna läkarbesök med din gynekolog, kommer cancern fångas tidigt, om det händer alls.

Livmoderhalscancer orsaker: inte alla typer av HPV är att skylla
Det finns mer än 40 typer av HPV. De är uppdelade i "låg risk", om de kan orsaka genitala vårtor, och "hög risk" om de kan orsaka livmoderhalscancer. Endast ett fåtal betraktas som hög risk, termen hänvisar inte till hur en kvinna fick viruset (som i hög risk könet) utan huruvida den specifika stam av HPV-viruset har visat sig vara mer benägna att vara en orsaken till livmoderhalscancer än andra. Om du har livmoderhalscancer-cellförändringar på din Pap-test (vilket indikerar möjlig tidig livmoderhalscancer), kan en specialiserad HPV-test göras för att avgöra om du har en hög risk typ.

Förhindra HPV och livmoderhalscancer
Gardasil är ett vaccin som arbetar med att skydda kvinnor från de fyra typer av HPV som orsakar de flesta fallen av genitala vårtor och livmoderhalscancer. Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar Gardasil för alla flickor i åldern 11 och 12 år gamla, samt för flickor och kvinnor i åldern 13 till 26 år som inte redan har fått vaccinet eller inte har slutfört alla booster skott.

Enligt Reitan, nya rekommendationerna säger vuxna kvinnor som är sexuellt aktiva också kan få lite skydd mot livmoderhalscancer genom att vaccineras, även om de har HPV.

Hur man undviker HPV och livmoderhalscancer
Livmoderhalscancer hänger nära samman livsstil, säger Reitan. Vissa val sätter du löper större risk för HPV livmoderhalscancer, inklusive:

  • Att ha sex för första gången vid en ung ålder.
  • Att ha många sexuella partners.
  • Inte att använda kondom som skydd.
  • Inte bli vaccinerad.
  • Inte ha årliga cellprov.

Användningen av p-piller ibland anges som en riskfaktor, men det är bara för att kvinnor som använder hormonella preventivmedel, t.ex. piller eller plåster, kanske inte så påstridig om att använda kondom, säger Reitan.

Ändå gjorde hon gällande att mellan tillgängligheten av ett effektivt vaccin och bevisad framgång på regelbundna cellprov i fånga livmoderhalscancer tidigt, finns det ingen anledning för en kvinna att dö av livmoderhalscancer. Tips för att minska risken att få HPV inkluderar:

  • Väntar på att ha sex tills du är vuxen.
  • Att begränsa antalet sexpartners.
  • Begränsning kön till att inom ett monogamt förhållande.
  • Använda kondom när de har sex.
  • Komma vaccinerade.

Efter dessa tips kommer att kraftigt minska dina chanser att få HPV och livmoderhalscancer.