Evb

Crohns sjukdom och din osteoporos risk

Crohns kan öka dina odds för benskörhet, ett allvarligt ben gallring tillstånd. Göra några proaktiva förändringar kan hjälpa till att hålla detta degenerativ sjukdom i schack.

Osteoporos är en sjukdom som försvagar ben, och människor som lever med en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), inklusive Crohns sjukdom, är mer benägna än många andra att utveckla det. En schweizisk studie visade att nästan 50 procent av personer med IBDs drabbas av osteoporos eller osteopeni, som ofta anses föregångaren till benskörhet.

Osteoporos är en särskilt farlig sjukdom eftersom det ofta att du inte märker några tecken tills du bryter ett ben. Om du har Crohns sjukdom, att veta att du är en ökad risk för osteoporos kan vara till nytta på två sätt: Du kan hålla utkik efter eventuella benskörhet symptom, och du kan vidta åtgärder innan villkoret fortskrider alltför långt.

Crohns sjukdom: behandlingar för IBDs kan vara riskfaktorer för benskörhet

Den schweiziska studien fann också att behandlingarna vanligen rekommenderas för IBDs - kortikosteroider, en typ av läkemedel, och tarm resektion, ett kirurgiskt ingrepp - kan vara riskfaktorer för osteoporos. Här är varför:

 • Kortikosteroider. Kortikosteroider är en typ av steroid som ofta används för att få en akut attack av Crohns sjukdom i remission. Medan effektiva, kommer denna typ av läkemedel också med en lång lista över möjliga biverkningar, inklusive en tendens att minska antalet benbildande celler i kroppen och öka mängden kalcium utsöndras via urinen. Båda dessa är skadliga för benstyrka.

  Om du tar kortikosteroider för att hantera din Crohns sjukdom, kan din läkare ordinera både kalcium och D-vitamintillskott för att kompensera dessa biverkningar. Andra receptbelagda läkemedel, som kallas bisfosfonater, har också varit framgångsrika på att minska risken för benskörhet orsakad av kortikosteroider och är ofta föreskrivs för patienter med Crohns sjukdom.

 • Tarm resektion. För vissa människor med Crohns, kirurgi är ett bra behandlingsalternativ. Tarm resektion är en operation som utförs när Crohns sjukdom drabbar en lång sektion av tarmen. Under detta förfarande är den sjuka delen av tarmen avlägsnades och de friska områdena är återansluts. Men de avlägsnade tarmen sektionerna är platsen för absorption av många viktiga näringsämnen, inklusive några som behövs för benhälsa.

  "Om den del av tarmen som absorberar vitamin D och kalcium påverkas av Crohns sjukdom, som kan din öka risken för benskörhet," bekräftar Miguel Regueiro, MD, en gastroenterolog vid University of Pittsburgh Medical Center.

Crohns sjukdom och bentäthet

Det är inte bara de behandlingar för Crohns sjukdom som kan orsaka ben hälsoproblem. Crohns sjukdom i sig kan försvaga skelettet. Immun kemikalier (cytokiner) som är involverade i sjukdomsprocessen för Crohns också kan spela en viss roll i ben gallring, förklarar Dr Regueiro. Dessa cytokiner antända immunförsvaret mot tarmen, och därmed kan också försvaga skelettet.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Även om forskarna inte är säker på exakt hur cytokiner i Crohns sjukdom påverkar ben, det finns allt fler bevis som tyder på att det finns ett direkt samband mellan Crohns sjukdom och benskörhet, oberoende av en behandling, biverkningar.

Detta innebär att oavsett om kortikosteroider eller tarm resektion har varit en del av din Crohns sjukdom behandling plan, är det en bra idé att prata med din läkare om att förebygga benskörhet.

Sätt att förhindra benskörhet om du har Crohns sjukdom

Om du har Crohns sjukdom, kan din läkare hjälpa dig att minska riskfaktorer för osteoporos på flera sätt. Dessa inkluderar:

 • Regelbunden testning. Din läkare kan börja regelbundet kontrollera din benhälsa med standardtester för benskörhet, inklusive ultraljud eller DEXA skannar (dual energy X-ray absorptiometry). Att hålla ett vakande öga på styrkan i dina ben kommer att hjälpa din läkare skräddarsy den bästa behandlingen plan för dig.
 • Komma en medicin "tune-up." Så du är på steroider och du känner dig dömd till ett liv av tunna ben? Det behöver inte nödvändigtvis vara fallet. Fråga din läkare om att begränsa ben försvagning mediciner (som steroider) till förmån för en mängd andra alternativ som inte har negativa effekter på dina ben. Några av dessa alternativa läkemedel inkluderar azatioprin, metotrexat, och infliximab.
 • Kosttillskott. Vitamin D och kalcium är viktiga ingredienser för optimal benhälsa. Ha för lite av antingen sätter dig i riskzonen för svaga ben. Tala med din läkare för att se om det är vettigt för dig att börja ta D-vitamin eller kalcium. De allmänna råden är 1500 mg kalcium och 800 IU vitamin D varje dag, så beroende på hur mycket du får nu, kan du eller kanske inte vill lägga ett tillägg.
 • Benstärkande mediciner. Bisfosfonater som risedronat (Optinate) och alendronat (Fosamax) kan hjälpa till att hålla dina ben starka. Dessa mediciner måste förskrivas av din läkare.
 • Motion. Motion är en viktig aspekt av att leva ditt bästa liv, totalt. Och viktbärande motion, i synnerhet, är viktigt för benhälsa. Viktbärande övningar inkluderar stor genomslagskraft aktiviteter som dans, vandring, jogging och aerobics, som tvingar benen att arbeta hårdare och stärker dem i processen. Och för dem som inte kan (eller vill inte) engagera sig i hög genomslagskraft aktiviteter, skonsamma övningar som kräver viktbärande som promenader, skonsamma aerobics och Trappmaskin maskiner är bra val också.

  OBS: Vatten aerobics och simning, medan stora för aerob och styrka conditioning, är inte viktbärande träning och kommer inte att ge dig de ben fördelarna med de andra beskrivna här.

 • Andra livsstilsförändringar. Inte rökning och begränsa ditt alkoholintag är andra åtgärder du kan vidta för att hjälpa till att hålla dina ben starka.

Summan av kardemumman: Tala med din läkare om din benhälsa om du har Crohns sjukdom. Om kosttillskott ordineras, ta dem regelbundet. Och få din läkares godkännande innan du startar en ny övning rutin. När rensas, hålla på det. Genom att följa de tips som beskrivs här, kan du vidta nödvändiga åtgärder mot njuter av en livstid av starka ben.