Evb

Bipolär sjukdom och handikapp

Vad händer om din bipolära blir så allvarlig att du inte längre kan arbeta? Här är vad du behöver veta om att få handikappersättning.

När du hör ordet handikapp, är chansen att du tror att det gäller för en fysisk skada snarare än en psykisk sjukdom. Men kvalificerar bipolär sjukdom som ett funktionshinder? Kan du få ekonomisk hjälp du behöver om du är oförmögen att arbeta på grund av din bipolära symptom? Enligt Stuart Gitlow, MD, docent i klinisk psykiatri vid Mount Sinai School of Medicine i New York, är svaret på båda frågorna ja.

Bipolär sjukdom: varför är det handikappande?

Dr Gitlow, som har arbetat med Social Security Administration som konsult och medicinsk expert i 20 år, berättar att de flesta människor med bipolär sjukdom kan arbeta: Många tycker att de kan återvända till sina jobb när de får ordentlig medicinsk vård. Vissa människor med detta tillstånd har sådana extrema episoder av depression och mani att de är oförmögna att fungera, trots pågående behandling. Svår depression, till exempel, försämrar förmågan att fokusera, att sköta arbetsuppgifter, och att reagera till en rimlig hastighet för andra. Och mani symtom såsom racing tankar, snabbt tal, och svårigheter med koncentration gör för andra eller komplettera jobbrelaterade uppgifter så mycket svårare. Ju mer frekventa omsättningen av mani eller depression episoder, desto större är svårigheten att hålla ett jobb.

Bipolär sjukdom funktionshinder: vem kvalificerad?

För att vara berättigad till funktionshinder, måste du uppfylla ett antal särskilda medicinska och psykosociala behov.

Korrekt diagnos. För någon med bipolär sjukdom att kvalificera sig för sociala förmåner funktionshinder, är den första prioritetsordning en korrekt diagnos. "Mood variationer är normala," Gitlow säger. "Vi har alla toppar och dalar, och vi alla ibland svänger snabbt från den ena till den andra som svar på stressfaktorer. Vi vill inte se normala mänskliga känslor förvandlas till ett sjukdomstillstånd. Ibland humör variationer är resultatet av mediciner, droganvändning, eller medicinska problem - dessa måste uteslutas som möjliga orsaker innan bipolär sjukdom kan diagnostiseras ".

Historia av både maniska och depressiva syndrom. Förutom en korrekt diagnos av bipolär sjukdom, det finns ytterligare krav för att kvalificera sig för förmåner, säger Gitlow. "Du måste ha bipolär sjukdom med en historia av episodiska perioder manifesteras genom hela symptomatisk bild av både maniska och depressiva syndrom." Minst två av följande påståenden måste också vara sant:

  • Du har svårt att utföra normala dagliga aktiviteter.
  • Du är oförmögen att fokusera din uppmärksamhet tillräckligt länge för att utföra uppgifter i tid.
  • Du har svårt att komma överens med andra människor.
  • Du har utökade episoder av dekompenserad - vilket betyder att dina bipolära symtomen förvärras och din förmåga att fungera i ditt dagliga liv minskar under dessa perioder.

Dagliga aktiviteter Gitlow anteckningar som du skulle misslyckas med att uppfylla de handikappolitiska kriterierna om du aldrig har varit på sjukhus och om du fortfarande kan utföra sådana dagliga sysslor som matlagning, shopping och städning;. Hand om barnen, umgås med familjen och vänner, samt hålla koll på nyheterna. Du skulle också misslyckas om dina problem på dessa områden är endast lindriga eller måttliga. Men omständigheterna varierar, och det finns andra kriterier som granskarna kan tänka när du granskar din ansökan.

Ansökan om handikappersättning

Att gå igenom funktionshinder ansökningsprocessen tar både tid och uthållighet. Till att börja måste du kontakta Social Security Administration (SSA) antingen på nätet, på kontoret, eller via telefon. Deras webbplats har massor av information om vad man ska göra och hur man gör det, men här är en mycket allmän uppfattning om hur det fungerar:

Steg 1. SSA får ansökan och ser till att du har rätt. Om det finns en uppenbar teknisk anledning att inte ens titta på dina journaler - till exempel om du inte uppfyller medborgarskap kvalifikationer för laglig bosättning - din ansökan får inte gå utöver denna punkt.

Steg 2. Om du uppfyller kraven, är din ansökan skickas till en statlig myndighet (Disability Fastställande Services), som samlar alla dina relevanta journaler. Om det inte finns tillräckligt med tillgänglig information från dina tidigare vårdgivare, får myndigheten be dig att genomgå en läkarundersökning. Du kommer inte att behöva betala för denna examen.

Steg 3. Efter dina journaler och / eller dina undersökningsresultat granskas, ett beslut kommer att fattas av de tjänster Funktionshinder beslutsamhet. Om du godkänns, det handlar om en fem-månaders väntetid innan du får den första utbetalningen från SSA. Om du nekades fördelar, kan du överklaga beslutet.

Bipolär sjukdom och funktionshinder: några fakta att tänka på

Gitlow har några ytterligare rekommendationer som du gör din väg genom ansökningsförfarandet:

  • Se en specialist En verkligt funktionshindrad inte vill funktionshinder,. De vill bli bättre. Visa att detta är din sanna mål genom att söka hjälp från en lämplig läkare specialist, genom att vara kompatibel med behandlingsrekommendationer, och genom att vara villig att prova flera olika terapeutiska alternativ som behövs för att få bästa möjliga resultat. Precis som du skulle vilja se en kardiolog om du lider av hjärtsjukdom, träffa en psykiater för behandling av bipolär sjukdom.
  • Behålla en advokat. Om din ansökan avslås och du ansöker om en utfrågning inför en administrativ lag domare, anlita en advokat som specialiserat sig på funktionshinder. Även om detta inte är ett krav, kommer det låta processen gå smidigare och i slutändan kommer att förbättra dina chanser att finna inaktiverad. Ombudet kan också diskutera med dig vad andra medicinska bevis kan vara viktigt att få.
  • Begär journaler. Behåll dina egna kopior av dina journaler från varje behandling källa. Medan läkaren skapar journalen, är innehållet yours. Allt du behöver göra är att begära en kopia, och du bör alltid spara kopior av dina poster, framför allt i fråga om en kronisk sjukdom som bipolär sjukdom.
  • Visa upp. Om ditt tillstånd Funktionshinder Fastställande service ordnar för dig att gå till en rådgivande bedömning, missa inte det. Din statlig myndighet kommer alltid hjälpa till om du har svårt med transporter. Säger Gitlow: "Enligt min erfarenhet, att ha planerat att ge psykiatriska utvärderingar för över 3000 Social Security sökande, jag är förvånad över att utebliven ränta är en av tre."