Evb

Behandling av depression - relaterade huvudvärk och smärta

Depression och smärta kan ofta samexistera. Läs om varför de är kopplade, och ta reda på om depression behandlingar som också kan lindra huvudvärk och annan kronisk smärta.

Så många människor med depression vet, är sinnet och kroppen intrikat ansluten. När du är deprimerad, kan smärtan kännas värre för dig än vad det kanske för någon som inte har depression.

"När människor har både depression och smärta, det är en hönan-eller-ägget-problem - det är svårt att säga vilket som kom först," säger Ian Cook, MD, docent i residens i avdelningen av psykiatri och bio-beteendevetenskap vid David Geffen School of Medicine vid University of California, Los Angeles (UCLA) och en forskare vid UCLA Neuropsykiatriska institutet.

Vad forskarna vet är att depression och smärta är tydligt kopplade. "Smärta och humör faktiskt regleras av samma del av hjärnan," säger Joseph Hullett, MD, senior medicinska direktören för klinisk strategi på OptumHealth Behavioral Solutions i Golden Valley, säger Minn Hullett förlusten av vissa signalsubstanser i hjärnan kan orsaka depressionssymptom och gör smärtan känns ännu mer obehagligt.

Depression verkar vara särskilt nära knutna till vissa typer av kronisk smärta i kroppen, inklusive migrän, svår icke-migrän huvudvärk och smärta i nedre ryggen. Som ett resultat, depression och smärta behandlingar överlappar ofta.

Depression och huvudvärk

Depression är kopplad till både migrän och icke-migränhuvudvärk, även den starkaste förhållandet är mellan depression och migrän.

"Människor med migrän är två till tre gånger så stor risk att ha depression som den allmänna befolkningen," säger Richard B. Lipton, MD, professor och vice ordförande i neurologi och en professor i epidemiologi och befolkningens hälsa vid Albert Einstein College of Medicine och chef för Montefiore Huvudvärk Center i New York. Människor som har kronisk migrän - de som upplever migrän 15 eller fler dagar i månaden - är ungefär dubbelt så stor risk att få depression som personer med episodisk migrän, dvs de som upplever migrän mindre än 15 dagar per månad.

Forskningen om migrän och visar depression att relationen går åt båda hållen: Personer med depression är mer benägna att få migrän, och personer med migrän är mer benägna att bli deprimerade. I själva verket 40 procent av personer med migrän har också depression. "Migrän och depression har gemensamma underbyggnad i hjärnan, vilket kan utvecklas på grund av miljöfaktorer, genetiska orsaker, eller en kombination av båda," Dr Lipton säger. "Migrän smärta och depression är också kopplade eftersom båda villkoren svara på några av de samma läkemedel. "

Dock är sambandet mellan depression och smärta från icke-migrän inte en tvåvägskommunikation. "Allvarliga icke-migrän tydligt öka risken för depression, men depression inte öka risken för icke-migrän," Lipton säger. En studie publicerad i tidskriften Headache visade att personer med en form av icke-migrän som kallas Hortons huvudvärk är mer benägna att få depression än personer som inte har Hortons huvudvärk.

Depression och smärtbehandling: "överlappar" mediciner

Det finns ett antal läkemedel som kan lindra både depression och smärta. "Oavsett om du är deprimerad eller inte, antidepressiva mediciner verkar ha en viss förmåga att slå ner smärtsignaler, så de är oftast en del av en behandlingsplan för ryggont, migrän, och andra former av kronisk smärta," Dr Hullett säger.

Antidepressiva medel fungerar för både depression och smärta eftersom de agerar i samma delar av hjärnan där humör och smärta tenderar att överlappa varandra. För både migrän och icke-migrän tillsammans med depression, som kallas en äldre klass av antidepressiva tricykliska antidepressiva kan fungera bra. "Intressant, i människor som har både migrän smärta och depression, en liten" anti-migrän "dos är vanligen tillräcklig för depression behandling som väl," Dr Cook säger. "Detta kan bero på att när smärtan blir bättre, depressionen ofta blir bättre, också."

Men andra typer av smärta kräver olika lösningar. "Om du har artrit, muskelbristning, eller smärta från en nyligen genomgången operation, med hjälp av en medicin som fungerar vid platsen för smärta eller skada är viktigt," Cook säger. Lyckligtvis, några av de läkemedel som påverkar smärta i kroppen påverkar även humör områden i hjärnan, och därmed fungera som depression behandlingar också. "Opiater läkemedel såsom kodein kan göra detta, till exempel", säger han.

Andra alternativ för behandling av depression och smärta

"Icke-medicinska behandlingar kan vara mycket effektiva i att göra både depression och smärta mindre allvarliga och invalidiserande," Hullett säger. Dessa behandlingsalternativ inkluderar:

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT). Detta är en av de bäst studerade behandlingar för depression och smärta. "KBT är speciellt utformad för att hantera känslor, förnimmelser, och förväntningar som uppstår i huvudet på grund av smärta," Hullett säger.
  • Psykoterapi. Experter säger att du är mer benägna att känna smärta som svar på negativa känslor. För människor som ser världen genom fysiska förnimmelser snarare än känslomässiga och kära, säger Hullett att psykoterapi, eller samtalsterapi, kan hjälpa till med både depression och smärta.
  • Avkoppling terapi. "Genom att aktivera vad som är känt som" avkoppling svar, " avkoppling terapi kan vara till stor nytta vid behandling av både depression och smärta eftersom det ändrar steroidhormonet svar på ett sätt som gör det möjligt för kroppen att reparera sig själv, "Cook säger. "Plus, det påverkar hur du upplever smärta på ett positivt sätt."

    En form av avkoppling terapi som kan vara särskilt användbar som en behandling för depression och smärta är progressiv muskelavslappning. "Kronisk smärta innebär ofta muskelspasmer eller muskelspänningar," Hullett säger, "så det är bra om du kan lära dig att slappna av dessa muskler."
  • Kompletterande behandling. Om du är öppen om kompletterande terapier, säger Hullett att akupunktur kan akupressur, yoga, massage, och hypnoterapi alla hjälpa till att behandla depression och smärta.
  • Stödgrupper. "Människor som har depression och smärta bör inse att de inte är ensamma," Cook säger. "Förutom den professionella hjälp du kan få från din primärvårdsläkare, psykiater, eller smärta specialist, kan du också finna nytta i stödgrupper." För att hitta en stödgrupp i ditt område, hänvisa till europeiska kronisk smärta association. För online-support, kolla in Everyday hälsa gruppen hantera smärta.