Evb

5 sätt att göra det mesta av samtalsterapi

Samtalsterapi kan hjälpa dig möta och bemästra dina känslor. Här är hur man väljer en depression terapeut och göra dina sessioner så produktiva som möjligt.

Uttrycket "prata ut" har faktiskt en del vetenskap bakom det - forskning visar att depression ofta svarar bra på en kombination av antidepressiv medicinering och samtalsterapi. För att vara mest användbara, men måste samtalsterapi användas effektivt av både dig och terapeuten du arbetar med.

Om detta är din första erfarenhet med depression, bör en terapeut inte vara ditt första stopp, säger T. Byram Karasu, MD, Silverman professor och ordförande för avdelningen för psykiatri vid Albert Einstein College of Medicine och psykiater i chef vid Montefiore Medical Center i New York. Istället, börja med din primärvårdsläkare eller en psykiater för att se till att du inte har en underliggande sjukdom som är att bidra till din depression.

Samtalsterapi är inte heller en bra start om du har depression. Istället får medicinering eller sjukhusvård vara i ordning. "Om du har allvarliga sömn eller ätstörningar eller självmordstankar, måste du se en psykiater genast," Dr Karasu säger.

Om din depression är i mild till måttlig räckvidd, dock är samtalsterapi sannolikt ett bra alternativ.

Att hitta en bra fördjupning terapeut

När du har beslutat att arbeta med samtalsterapi, är det första steget för att se till att du hittar en erfaren, kvalificerad terapeut. "Se till att du hittar en terapeut som är utbildad och credentialed i depression terapi," Karasu säger. För att hitta de specifika bevis för potentiella psykoterapeuter, använda APA: s psykolog locator, ring din lokala grenen av APA, eller be om en remiss från din primärvårdsläkare, som bör ha viss erfarenhet med terapeuter i ditt område.

Nästa steg, föreslår Karasu, är att intervjua terapeuten innan du sätter igång, ställa frågor som: "Är du en expert på depression terapi Hur många har du behandlat med depression som mitt Vad är din hastighet av framgång eller misslyckande? i att använda samtalsterapi för depression? " Karasu konstaterar att människor som är deprimerade tenderar att vara blyg om att ställa dessa frågor, men det är viktigt att ta itu med dem för att uppnå effektiv terapi.

Också överväga att be terapeuten om hans eller hennes egna borstar med psykiska upp-och nedgångar för att se hur han eller hon reagerar, tillägger Karasu. "När allt sårade healers är de bästa healers", säger han. "En terapeut som har aldrig varit deprimerad eller orolig innan inte har den värdefulla personliga insikter som ett plus."

Göra arbete samtalsterapi för dig

När du har valt en terapeut, här finns sätt att hjälpa dig att uppnå en effektiv terapi:

Ett. Vara en aktiv deltagare i din samtalsterapi. Varje terapeut har vissa mönster och synsätt, och det är bra om du försöker tvinga terapeuten att gå utöver sin rutin, säger Karasu. En del av att göra detta handlar om att ge din terapeut feedback. "Naturligtvis låter terapeuten vet vad som hjälper och vad som inte är viktigt, men utöver det," tillägger Jeffrey H. Axelbank, PsyD, en Highland Park, NJ-baserade psykolog som ofta arbetar med människor med depression. "Tala terapeuten hur du känner i sessionerna, och låt honom eller henne veta om du har en reaktion på vad han eller hon säger, även om du är arg eller upprörd. Använda de känslor du har under samtalsterapi är mycket kraftfullare än att tala om saker som händer utanför sessionen, "Dr Axelbank säger.

2. Håll "ansluten" med din terapeut. "Ibland tänkt som en smittsam sjukdom, vilket är varför vissa människor hålla sig borta från dem som är deprimerade Depression," Karasu säger. Ibland även terapeuter själva kommer att frigöras från sina deprimerade patienter under samtalsterapi och hålla en viss känslomässig distans. "Då patienten, om du inte hålla ögonkontakt, kommer terapeuten att vara mer benägna att frikoppla, så se till att titta in i hans eller hennes ögon under era diskussioner", säger han.

Tre. Spela tillsammans. "Lyssna på vad terapeuten säger till dig, samarbeta, och gör de övningar du ombeds att göra, om du känner för det eller inte", säger Tina Tessina, PhD, en psykoterapeut i Long Beach, Kalifornien "Talk terapi är inte magi - du måste följa instruktioner och möta din rädsla, ilska och förbittring i syfte att lindra depression "Tessina tillägger att en viktig del av att hantera depression har att göra med att agera som om du känner dig bättre, även om. du egentligen inte känner så ännu. "Till exempel, om din terapeut tilldelar affirmationer som en del av din depression behandling, gör dem frågade så - du kommer inte tro dem först, men de kan och kommer att ändra din inställning med tiden."

4. Gör din hemläxa utanför terapin. "En bra terapeut inte kommer att använda bara prata terapi som det enda sättet att hjälpa," Karasu säger. "Jag gör ett kontrakt med mina patienter anger att hemma, de behöver för att öva god sömn hygien, äta gott, och se till att de inte förlorar i vikt. Jag också be att de gör någon form av motion som gör dem svettas och bli andfådd varje dag, oavsett om de känner för att komma ur sängen eller inte ", säger han.

Din terapeut kan också vill att du håller en stämning dagbok som en del av dina läxor utanför terapisessioner. "Vissa terapeuter är mer forskningsinriktad, och de vill att du ska skriva ner när du känner dig deprimerad, särskilt om du lider av reaktiv depression, vilket är depression som resultat från de situationer i ditt liv," Karasu säger.

Fem. Verkligen vill bli bättre. Så smärtsamt som depression är, folk har primära och sekundära vinster i föreviga sin nedstämdhet. Med andra ord, en del människor med depression får en viss glädje av smärtan. "Primära vinster kan kommunicera ett direktmeddelande till någon eller straffa en make eller familjemedlem," Karasu säger. "Sekundära vinster kan få sympati eller ha en ursäkt för att inte gå till jobbet." En del av jobbet för en bra terapeut att identifiera och skära av dessa vinster.

"Nästan alla avvisar tanken att de fortsätter att vara deprimerad av en anledning, och de kan slåss med terapeuten och hotar att lämna när terapeuten tar upp denna möjlighet," Karasu säger. Men för effektiv behandling, uppmanar han dig att vara villig att ha denna konfrontation med din terapeut, och att vara ärlig mot dig själv om var du vinner glädje i din smärta.

Som ni gå vidare med din depression behandling, kom ihåg att samtalsterapi har sina upp-och nedgångar. "Behandla depression väl innebär att gå bortom ett plåster typ av lösning," Axelbank säger. "Var beredd att öppna upp smärtsamma frågor snarare än att springa ifrån dem. Detta kan innebära en period av känslan sämre i början, men i slutändan kommer det att hjälpa dig att må mycket bättre. "